stress in huis

Wat is het

Veel van de stress word veroorzaakt door spullen die kwijt zijn of die irriteren. Veel van de stress is makkelijk te voorkomen door een simpele aanpassing van een gewoonte. De gewoonte is vaak iets wat enige tijd al zo is en daarom meer stress geeft. De stress die een persoon ervaart kan vanuit de persoon zijn door een gebeurtenis gedachten of gevoel maar de stress kan ook door buren of omgeving komen.

Het is belangrijk te weten wat de oorzaak van de vele stress is in huis. De stress in huis heeft veel invloed op de dag en op het functioneren. Hoe rustiger een persoon is, hoe makkelijker het kan functioneren. hoe meer en stress een persoon ervaart hoe meer het zijn huis wilt verlaten of wegkruipen.

Herkennen

Sleutels die kwijt zijn of Veel spullen in huis kan zorgen voor meer stress of irritatie aan spullen, hoekje, kleuren. Geluidjes van berichten of bellen of stress door drukte in de stad of in de straat. Stress door burenoverlast, klussen, geen goede isolatie of stress door geluid volume schoolkinderen. Stress door geluiden zorgt vaak voor meer alertheid bij een persoon.

Stress vanuit de persoon zelf is vaak makkelijker an te pakken dan stress uit geluiden of de omgeving. Doordat een persoon zaken minder op orde heeft ervaart het vaak meer stress, bijvoorbeeld bij een niet opgeruimd huis of een aanrecht vol afwas. Stress in huis kan zorgen voor lichamelijke klachten en regelmatig hoofdpijnen Door de stress staat het lichaam vaker onder spanning waardoor er meer spierpijn klachten zijn. De klachten zijn vaak hevig aanwezig en kunnen zorgen dat bepaalde zaken niet kunnen.

In huis kan negatieve stress aanwezig zijn bijvoorbeeld bij spullen die u ergens aan herinneren en gedachten oproepen. Steeds wanneer u er langsloopt krijgt u een gevoel of gedachten. Negatieve stress kan worden veroorzaak door geluiden van buren die smijten met deuren of de negatieve stress kan komen door veel gedachten of het herinneren aan een trauma. Een persoon met mentale problematiek ervaart vaak veel stress of onrust in huis vaak door de gedachten die het los maken. Bij iemand met PTSS kunnen de gedachten de geluiden zorgen voor herbelevingen.

Opruimen en op een vaste plek leggen, elke dag opnieuw. Zorg voor een balans in huis van kleuren, structuren, hierdoor straalt uw huis meer rust uit. Voor de stress is gen behandeling bij de mentale gezondheidszorg u kunt wel kalmeringsmedicatie krijgen om de stress te verminderen. Hoe meer u van deze kleine stress punten verminderd hoe groter resultaat u heeft.

Stress in huis is 1 van de belangrijkste punten on direct aan te pakken en te verminderen, hoe hoger het oploopt hoe hoger buien worden. De stress in huis verminderen is vaak aanpassen van dingen die irriteren door deze aan te pakken en gewoonte te veranderen is er minder stress. Door meer orde in huis aan te brengen en het overzichtelijk te houden is de kans kleiner op stress en het zoeken van spullen. De spullen die u vaak kwijt bent hebben een vaste plek en daardoor gevonden binnen 1 minuut.

Gevolgen

Door de stress kan een persoon sneller vastzittende spieren krijgen zoals bij de schouders. Vaak treden deze op naar 1 week. Een persoon kan door de stress vaker benauwd zijn en spierpijn klachten, ook komt vaak druk in het hoofd en hartpijnen voor. Doordat er steeds veel stress is in huis voelt kan de persoon steeds minder goed de rust vinden thuis. Hierdoor neemt de rust bij de persoon steeds verder af en kan deze kwijt raken. Stress thuis geeft een gevoel dat het minder de thuis is van een persoon. De stress geeft een naar gevoel en het huis lijkt steeds meer stress aan te voelen of het in huis blijft hangen.

Door langdurig veel stress te ervaren kan een persoon chronische stress ervaren waardoor de persoon elke dag veel stress heeft. Door stress in huis slaapt u minder goed en staat u minder minder goed humeur weer op. De spullen in de slaapkamer staan in het zichten is het eerste wat u ziet. Van een rommel in huis kan een persoon depressief raken en kan in een sociaal isolement terecht komen.

Veelal van de stress buiten de persoon valt niet te voorkomen en zijn triggers die de persoon veel stress gegeven over overprikkeld laten worden. De triggers van geluiden kunnen er voor zorgen dat een persoon dagelijks meer stress ervaart van bijvoorbeeld burenoverlast. De triggers kunnen zorgen voor meer buien een buien van stress. Hierdoor kan een persoon veel meer onrust hebben en meer gedachten.

Plan

Welke punten geven u stress op dit moment? Wat maakt de stress los bij u? Wat doet het met u wanneer u de huisdeur sleutels niet kunt vinden? Vaak zijn het kleine zaken die makkelijk stress kunnen voorkomen. Maak een overzicht van de punten en de oplossing om de stress aan te pakken.

Wat is de oorzaak van de stress? Ligt deze bij u of ergens anders? Wat is er anders met een week geleden en wat is er gebeurt? Maak een plan en houd dagelijks een overzicht en het dagboek bij om meer inzicht in uw stress te krijgen en voor het vinden van een oplossing.

Start met het dagelijks bijhouden van spullen om er een goede orde in te houden, hoe meer orde hoe minder stress. Leg alles spullen op een vast plek en leg ze na gebruik ook weer daar terug. Het is simpel en scheelt heel veel zoeken. Zorg voor een kleine voorraad aan spullen in huis en ga boodschappen doen wanneer er nog 1 pak staat. Zo voorkomt u dat u mispakt, en blijft de voorraad aangevuld.

Welke spullen geven u positiviteit en welke spullen hebben dit minder? welke spullen kunnen weg? Welke spullen gebruikt u eigenlijk nooit en wanneer heeft u ze voor het laatst gebruikt? Veel spullen zijn vaak overbodig en liggen meer stof te happen dan dat ze gebruikt worden. Ruim overbodige spullen op dit geeft meer overzicht en rust. Zorg voor een goede dagstructuur en een vaste planning elke dag, hoe meer u afwisselend plant hoe minder zwaar de dag valt

Probeer dagelijks bezig te zijn met het oefenen van een ademhalingsoefening of door meer te relaxen, ben hier minimaal 15 minuten per dag mee bezig. Beweeg 15 tot 30 minuten dagelijks actief om de stress te verminderen en gedachten te veranderen waardoor u zich vaak iets beter voelt. Werkt met een activiteitenlijst met 10 punten voor de code wind storm tornado en orkaan om aan te geven in welke fase van stress u zit en wat u kunt doen. Krijgt u te veel stress in huis, ga dan minimaal een 1/2 uur naar buiten even wandelen en zet een muziekje op om de gedachten te veranderen

Hoe meer structuur er is in het opruimen bijhouden en schoonmaken hoe meer rust er is in het huis. Hoe meer rust er is in huis hoe minder vaak er pieker of maal gedachten zijn of situaties waaraan u zich ergert zoals een kamer vol met spullen. In een opgeruimd huis is het rustiger dan in een huis met rommel, rommel maakt gedachten los en zorgen voor stress.

Door er een nieuwe gewoonte van te maken en er een vast ritme in te vinden word het steeds meer normaal de gewoon en steeds makkelijker uit te voeren. Regelmaat door elke dag een beetje op te ruimen en het bij te houden is het dagelijks niet veel werk Vaste plek scheelt veel zoek werk naar spullen die u niet kunt vinden, dit kan voorkomen dat u tijdens het zoeken te gestrest raakt, boos word of in een bui komt

Voor het starten van een nieuw patroon zijn coaches die u hierbij kunnen stimuleren en motiveren. Het is belangrijk te accepteren dat er een verandering nodig is en u zich hier volledig voor wilt in zetten. Door dagelijks op te staan in een kamer met een rommel kunnen gedachten negatief worden en komt er steeds minder overzicht. Het word het nieuwe normaal om niet op te ruimen of het bij te houden wat voor veel problematiek kan zorgen. Personen komen vaker in een “laat maar” fase of “komt morgen wel” terecht en hebben meer kan op verwaarlozing en depressie

Hoe meer geordend hoe meer rust in uw hoofd. Wat kunt u doen om uw hoofd leeg te maken? Start met afleiding zoeken, praat over de problematiek, bedenk mogelijkheden die het makkelijk maken het vol te houden. Hoeveel spullen heeft u in huis die u het afgelopen 1/2 niet heeft gebruikt? Waarom staan deze spullen nog in uw huis? Orde aanbrengen kan met een schema die u een richtlijn geeft om dagelijks een vast programma af te lopen. De orde kan verbeteren door de spullen te verzamelen, te sorteren, geordend in aparte bakken op te ruimen en de overige overbodige spullen weg te gooien.

Ruim dagelijks alles geordend op, op een vaste plek. Hoe minder rommel het is in uw huis en hoe meer overzicht u heeft hoe minder stress u ervaart van het zoeken naar spullen. Zorg dat het overzichtelijk is en u weet waar het staat, dit zorgt voor minder stress en zoeken. Alles op een vaste plek en het daar terug leggen

Vaste planning. maak een vaste planning wanneer u wat opruimt en wanneer u wat schoonmaakt. Houd u aan de planning om zo min mogelijk stress te ervaren. Begin met 1 kastje geheel op te ruimen en plan elke dag een andere kamer die u geheel opruimt. Binnen een week is uw huis geordend en opgeruimd en kost het minder tijd om het bij te houden.