Hoe kan het dat alles het even overneemt bij PTSS?

Hoe kan het dat alles het even overneemt bij PTSS?

Wat is het

Een crisis is een zeer naar moment voor een persoon met mentale problematiek. De crisis zorgt ervoor dat een persoon niet meer kan denken en handelen zoals het hoort. De gedachten, gevoelens, emoties gaan snel door het lichaam waardoor het blijft oplopen. Een persoon kan vaak niet alleen uit de crisis komen en heeft hierbij een steunfiguur of medicatie nodig.

Herkennen

Crisis is de fase orkaan, alles gaat door elkaar lopen en de gedachten, gevoelens en emoties zijn niet meer onder controle te krijgen. Alles loopt in een mega hoog tempo door elkaar heen, de persoon heeft gedachten stromen. De gedachten gaan als een tornado door het hoofd, er valt geen touw aan vast te knopen.

Een crisis is een zeer gevaarlijk moment er kan van alles gebeuren een persoon kan heel boos worden, heel onrustig, heel onzeker, heel bang, versuft, het valt niet van te voren te zeggen hoe een persoon reageert in een crisis. Het ligt veel aan hoe goed een persoon heeft leren omgaan met de signalen en hoe goed de persoon het nog aan kan. Alles neemt het even over, letterlijk alles word overgenomen van de persoon, de persoon is totaal buiten zichzelf en in paniek, zware stress of in angst. Een persoon weet niet hoe te handelen om eruit te komen. Deze fase kan zorgen voor veel gedachten en herinneringen als een soort herbelevingen, zonder beelden maar gedachten.

Alles neemt het even over de persoon krijgt meer druk in de benen of armen van de onrust stress of angst. De persoon krijgt meer druk in het hoofd van alle gedachten en spanning. Hierdoor is de kans groot dat de persoon een migraine krijgt. Alles neemt het even over hierdoor moet een persoon veel inzicht hebben in signalen om het ergens te kunnen veranderen. Het inzicht in de gedachten en signalen kunt u leren in kleinere buien, of hoog oplopende signalen. Door het hier te leren om er beter mee om te gaan kan een crisis worden voorkomen.

Behandelen

Het is belangrijk te lezen over een crisis en te weten wat een crisis kan betekenen. Het is belangrijk de buien die u heeft te leren kennen en begrijpen om zo min mogelijk in een crisis te komen. Leer meer grip te krijgen op een bui om een crisis te voorkomen. In een crisis kunt u moeilijker denken, heeft u een slechte concentratie, is het moeilijker dingen te volgen of begrijpen, hierdoor is het belangrijk een stappenplan te maken met korte simpele uitleg, wat u moet doen, wie u moet bellen met het nummer, welke actie u moet nemen. Hoe meer er word over genomen, hoe meer een persoon bij PTSS in het verleden gaat, hoe verder in het verleden hoe moeilijker het terug komen is. Wanneer een persoon pas een diagnose heeft zoals PTSS kan een persoon dit vak beleven en de controle en de grip verliezen, het kan een persoon meer onzeker maken of het eigen kunnen. De persoon moet nog leren wat buien zijn en wat deze voor de persoon betekenen.

Gevolgen

Alles neemt het even over, dit maakt een crisis erg gevaarlijk, persoon ervaart minder van de omgeving waardoor het makkelijker kan blijven hangen en moeilijker uit de crisis kan komen. De crisis neemt letter de persoon over. Hoe meer alles neemt het even over, hoe meer een persoon in gedachten is, hoe meer spanning er is in het lichaam, een persoon kan hier heel stil van worden het lijken of er niks aan de hand is. De spanning doet pijn in het lichaam daarom zit een persoon stil, de persoon kan niet bewegen.

Alles neemt het even over, waardoor een persoon meer spanning heeft in het lichaam hierdoor is de kans groot dat de persoon last krijgt van lichamelijke klachten. De lichamelijke klachten kunnen door de gedachten en stress verergeren en het blijft elkaar in stand houden. Alles neemt het even over voor een persoon met PTSS betekend dit dat een persoon een herbeleving heeft, in het verleden is, veel onrust heeft, spanning in het hele lichaam, druk in het hoofd, trauma gedachten, extra alert, snel getriggerd.

Alles neemt het even over met PTSS alles gaat door elkaar lopen waardoor een persoon er dagen later nog steeds last van heeft. De persoon moet dagen bijkomen en veel meer rusten, de persoon is meer hooggevoelig en snel prikkelbaar. Alles neemt het even over hierdoor kost het voor een persoon zeer veel energie, een persoon vecht al heel de tijd tegen de signalen waardoor het al moe is. Na een crisis is een persoon vaak uitgeput en valt direct in slaap.

Plan

Na een crisis is een persoon zeer vermoeid, het kost veel tijd om bij te komen en te herstellen van de orkaan, neem enkele dagen meer rust en kom bij. Probeer in het vervolg te werken met de 4 stappen van het crisis noodplan. Oefen dit in lichte buien om te wennen en het aan te leren om het te gebruiken, hoe meer het een gewoonte word hoe meer het kan worden toegepast in een hogere bui.

Leer de fase wind storm tornado en orkaan kennen om meer grip te krijgen op de problematiek, door er dagelijks mee bezig te zijn kunt u leren om eerder te reageren en eerder in actie te komen waardoor er minder crisis voorkomt. Het is belangrijk dagelijks met de signalen bezig te zijn om een crisis zoveel mogelijk te voorkomen door het houden van een goede balans.

weet wat u moet doen in een crisis, bedenk u nu al vast het ergste van het ergste wat zou kunnen gebeuren, in signalen, gedachten en gevoel. Hoe zou u dit aanpakken? Wat heeft u hiervoor nodig? Wat zou dan nog helpen? Het is belangrijk er van te voren goed over te denken om beter te kunnen handelen in een crisis.

Maak na de crisis de crisis bespreekbaar om het te verwerken, om het los te laten, het heeft veel impact op u zijn, hierdoor kan het u na een crisis nog lang bezig houden. Schrijf op wat u bezighoud over de crisis, wat het met u doet, wat het gevoel is of emoties, maak een zo duidelijk mogelijk beeld.

Het is belangrijk terug te kijken naar vorige momenten en hiervan te leren, door te kijken hoe u in de crisis kwam, wat gedachten waren voor de crisis, wat het heeft veroorzaakt en hoe u het heeft aangepakt en dit evalueert komt u tot een steeds beter plan om een crisis aan te kunnen. Houd u zoveel mogelijk aan een goede dagstructuur, het ritme wat u heeft kan zorgen dat signalen minder worden door dingen op tijd te doen elke dag. Het zorgt voor meer rust waardoor uw weer meer aankan en minder getriggerd word.