Hoe kan het dat de ene mens veel meer veerkrachtig is dan de ander na het beleven van een traumatische gebeurtenissen?

De enen persoon kan een trauma makkelijker en sneller verwerken dan een ander persoon. Dit heeft te maken met de gezondheid van de persoon, leeftijd, hoe de persoon in het leven staat, wat de persoon heeft meegemaakt, wanneer er word gestart met het verwerken en hoe personen de persoon heeft die kunnen helpen.

Hoe gezonder een persoon is, en hoe minder een persoon heeft mee gemaakt hoe makkelijker een trauma kan zijn om te verwerken. Hierbij ligt het erg aan het soort trauma, de ernst van het trauma, de duur van het aandoen van het trauma hoe goed een persoon kan herstellen. Hoe meer trauma’s hoe moeilijker het word. Wanneer een persoon al meer heeft meegemaakt kan dit een druppel zijn voor de persoon, waardoor een persoon meer mentale problematiek heeft/krijgt en meer word beperkt in het dagelijks leven.

Een jong persoon die snel begint na het trauma met een behandeling die gezond is kan het vaak beter verwerken als een persoon die op leeftijd is en minder gezond. Wanneer de persoon jong is kan het over het trauma heen stappen, door zich te storten op werk of school en het leven weer op te pakken, hoe meer dingen gebeuren hoe moeilijker het is om een nieuwe start te maken.

Daarnaast is de ene persoon sterker dan de andere persoon in persoonlijkheid, verwerkt de ene persoon het makkelijker en kan de persoon het langer volhouden. De ene persoon kan erover heen stappen en verder gaan met het leven terwijl een andere persoon er veel last van heeft als beide hetzelfde is overkomen. De ene persoon is gevoeliger voor dingen dan de andere persoon.

Niet elk trauma is hetzelfde, het voelt voor elke persoon wel hetzelfde, maar er zit een groot verschil in scheiding, auto ongeluk, mishandeling of misbruik. Bij het ene trauma is een persoon meer beschadigd in alles van gevoel en emoties dan bij een ander trauma. Hierdoor kan het veel uitmaken wat voor trauma een persoon heeft en wat de kansen zijn op een herstel, van een auto ongeluk is de kans groter te herstellen dan van mishandeling, hierbij komen ook andere signalen zoals vertrouwen en zelfvertrouwen kijken.