Wat is het?

Met mentale problematiek kan het lastig zijn om het hele gesprek van begin tot einde te onthouden. Het volgen van therapie geeft veel gedachten en emotie op het moment dat er een gesprek is, veel personen maken zich druk voor dat het gesprek is begonnen, over wat er gaat gebeuren of over het onderwerp. In een therapie is het vaak normaal dat u niet alles kunt onthouden, vaak is het een lang verhaal van ongeveer 1 uur over alle problematiek, waardoor veel emoties en gevoelens worden opgeroepen en hierdoor word het lastiger alles te onthouden.

Herkennen

Emdr is voor een deel in uw onderbewust zijn, wanneer u kijkt naar de naarste gebeurtenis van het trauma. Door te focussen op alleen dit beeld vergeet u meer de omgeving en wat er word gezegd. De druk die een sessie met zich mee brengt en de gedachten kunnen ervoor zorgen dat het minder goed word onthouden. Vaak wanneer een persoon stil zitten komen gedachten weer langzaam terug. Bij EMDR is het niet nodig om alles terug te kunnen vertellen.

Wanneer u therapie heeft kan het vaker voorkomen dat u er weinig of niks van kan herinneren, het komt omdat er te veel is gezegd in een gesprek, het u als zorgen heeft gegeven voor een gesprek of omdat u veel gedachten of signalen had op het moment en er niet met de volle 100% bij het gesprek was. In een drukke week kan een persoon zich vaak minder goed concentreren hierdoor gaan meer dingen langs de persoon heen. Niet elk gesprek is hetzelfde, het volgende gesprek is het een minder drukke week waardoor het weer een stuk beter gaat. Het is erg afhankelijk wat er in de rest van de week gebeurt voor het gesprek, hoe u zich voelt, wat de signalen of gedachten doen.

Behandelen

Het gaat om het resultaat achteraf of u minder last heeft van het trauma en er minder trauma gedachten opkomen. In een gesprek word u gevraagd hoe het is gegaan en wat er had kunnen gebeuren, hoe het is verlopen in uw beleving. Maak het verschil bespreekbaar. Het is belangrijk om alle dingen die anders zij sinds de therapie op te schrijven en bespreekbaar te maken, om er een duidelijk beeld van te krijgen en om het te kunnen verwerken. Het kan zijn dat u na een sessie te lang heeft na gedacht waardoor het gehele beeld niet geheel meer klopt door het te bespreken kunt u het weer aanpassen.

Gevolgen

Voor een persoon kan het verwarrend zijn het niet meer te herinneren, het voelt als een soort black-out. Een emdr sessie is zeer vermoeiend waardoor er minder word opgeslagen. Een persoon voelt zich minder goed in de week en kan meer herinneringen of vragen/zorgen hebben hierdoor. Ik heb geen herinneringen aan het gesprek kan voor een ander heel anders overkomen als het voor de persoon is op het moment. Het kan worden opgevat als de persoon heeft geen last van het trauma op het moment, of de persoon is wel heel vergeetachtig.

Hierdoor word het vaak minder opgevat als dat het voor de persoon is en hoe de persoon het ervaart. Een persoon kan van het moment veel angsten of stress ervaren, er mist een stuk in het geheugen. De persoon kan zich veel zorgen maken dat het zich niks meer kan herinneren. Hierdoor kunnen signalen verder oplopen en een persoon veel meer last krijgen van trauma gedachten of negatieve gedachten. Hierdoor kan een persoon therapie als iets negatiefs gaan zien.

Plan

Maak aantekeningen van de sessie en hoe u die beleeft, zoveel mogelijk tijdens het gesprek of vraag iemand die het voor u kan noteren. Neem een gesprek op, hierdoor heeft u de mogelijkheid het gesprek op een ander moment nog een keer te beluisteren. Vraag een samenvatting van de belangrijkste punten van het gesprek aan de behandelaar voor de aankomende week.

Maak het punt dat u minder of niks heeft onthouden van het gesprek bespreekbaar met de behandelaar. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden en te kijken of het vaker voorkomt en het misschien een andere reden kan hebben als dat het te veel was op het moment of vermoeidheid. Het is belangrijk het uit te sluiten om ander problematiek te voorkomen.

wat zijn de mindere punten die u minder goed kunt onthouden? komt dit alleen door EMDR of zijn er ook andere oorzaken? Start bij het begin van EMDR met het bijhouden van een dagboek met daarin alle bevindingen van EMDR trauma en signalen in overzichten schema of een verhaal. Hoe vaker u het dagboek bijhoud na een sessie en hoe meer punten u zich ervan kan herinneren, hoe meer stappen u kunt zetten om meer van het gesprek te onthouden.

Zoek zoveel mogelijk de rust om uw hoofd te ontspannen, probeer zoveel mogelijk los te lasten door afleiding zoeken. Maak gebruik van afleiding zoeken en maak een signaleringsplan met de fase wind storm tornado en orkaan om meer grip te krijgen op de signalen naar de therapie en om een duidelijk beeld te krijgen hoe u moet handelen in welke fase om het te laten zakken. Schrijf hiervoor een signaleringsplan.

Lees over de therapie die u gaat volgen en vraag zoveel mogelijk om informatie, zorg dat het een duidelijk beeld is voor u begint zodat u weet wat u kan verwachten en wat er kan gaan gebeuren. Het is belangrijk om een plan te hebben voor moeilijke momenten zodat u weet hoe u hiermee kunt omgaan en kunt verlichten door het om te draaien. Leer zoveel mogelijk van vorige momenten om hier meer grip op te krijgen.