Hoe kan ik creatief stimuleren?

Blijven zoeken

Door elke dag te blijven leren, opzoek te gaan naar nieuwe doelen en hieraan te werken. Door te blijven leren en ontdekken al is het maar 10 minuten op een dag, leer u meer in oplossingen te denken, mogelijkheden te zien en zijn er altijd dingen om te gaan doen die rust geven voor de korte of de lange termijn.

Anders bekijken

Probeer een wandeling te gaan maken op een rustige plek. Neem tijdens het wandelen een fototoestel mee, en maak foto’s van wat u tegen komt, het kan motiveren langer te lopen of u word fanatiek een vogel of een vlinder op de foto te krijgen. Het maakt het wandelen een stuk leuker. Maak foto’s van dingen die u tegen komt en denk er niet te veel bij na. Het zorgt voor meer rust in de gedachten.

Niet nadenken

Creatief zijn is niet te veel nadenken over wat u doet. Neem een vel papier en een pen. Zet grote lussen op het papier van de ene naar de andere kant. Zet in de lussen rechte of schuine strepen en vul zo het geheel. Zet de strepen vanuit de losse pols in willekeur, hoe het uitkomt. Kleur alle vakjes met een andere kleur. Het is makkelijk als u denkt om een tekening te maken die iedereen leuk vind. Hoe makkelijker het is, hoe langer u het kunt volhouden, hoe meer rust u erin kan vinden.

Niet denken, maar doen! Laat het zo zijn als het komt, het maakt niet uit hoe het word het gaat om lekker bezig zijn, laat perfect aan de kant, het kan en mag allemaal het is uw kunst. Het is goed zoals het eruit ziet. Het maken van perfecte kunt is demotiverend omdat het nooit goed genoeg is. Een fantasie tekening is vaak makkelijker en word sneller mooi gevonden, dan een landschap waar alles in een goede verhouding moet zijn. Om met minder genoegen te nemen word het beter. Als een schilderij met vierkanten in het museum hangt, is dit toch veel mooier?

Woorden

Kies een woord uit de krant, wat betekend het woord voor u? Wat doet het woord met u? Wat zijn woorden die er bij horen? Kijk of u plaatjes kunt vinden of teksten die het verduidelijken en maak een collage of een schilderij. Hang het daarna op en lees het met regelmaat, het kan helpend, motiverend en stimulerend werken.

Schrijf elke dag een stuk over de dag de goede punten en minder goed, maak u hoofd leeg door het op te schrijven. Het zorgt ervoor dat er meer ruimte is voor creatief denken. Het schrijven kan wat er in u op komt zijn, aan de hand van een vaste structuur zoals 5g schema of in de vorm van een verhaal. Het schrijven van een verhaal kan zorgen voor meer creatief denken zoals in een fantasie verhaal. het nadenken over wat er gaat gebeuren of hoe het loopt haalt u even uit de sleur van de dag.

Zet u zelf af en toe op de rem. Neem ook echt een pauze, stop 5 minuten, leg het werk even weg, ga van de plek, loop een rondje en ga daarna verder. Het werk gaat daardoor makkelijker en u blijft niet hangen in gedachten. Het lopen zorgt ervoor dat u het even kan loslaten om daarna opnieuw te starten.

Start met een ideeën boek waar u de ideeën in opschrijf die opkomen. Op een moment met minder inspiratie kan het boek helpen met ideeën om toch iets leuks te gaan maken of te gaan doen. Zo kunt u de ideeën niet vergeten en zijn er altijd ideeën waarmee u kunt starten.