Hoe kan ik een depressie voorkomen?

Wat is het?

Een persoon word vaak depressief wanneer het veel heeft mee gemaakt en het moeilijker kan verwerken. De gedachten maken meer somber en gaan steeds meer somber kleuren op de dag. Het geheel voorkomen van een depressie is niet mogelijk, de signalen van een depressie kunt u wel verkleinen en zo klein mogelijk houden om zo min mogelijk kans te hebben op een depressie.

Om zo min mogelijk last van een depressie te hebben of de kans zo klein mogelijk te maken er een op te lopen is het belangrijk om een goede dagstructuur te hebben, met verschillende activiteiten zowel binnen als buiten, om dagelijks voldoende te bewegen en te sporten, om voldoende vitamine rijk voedsel te eten. Hoe meer alles in balans is, hoe beter u in uw vel zit.

2 herkennen

Een depressie heeft vaak verschillende fase waar het doorheen gaat voor het een depressie is zoals een dip of sombere humeur. Wanneer de gevoelens minimaal 2 weken aanhouden word er gesproken over een depressie. Een depressie komt vaak terug wanneer een persoon eenmaal 1 heeft gehad. De signalen van deze depressie kunt u gebruiken voor het maken van een plan om een nieuwe depressie te voorkomen.

Een depressie is vaak lastig te voorkomen omdat niet alle signalen even duidelijk bij een depressie horen, vaak is het een dip of somber maar word hier nog geen actie ondernomen. Voor het voorkomen is het belangrijk te letten op de signalen van een terugval en wat een depressie voor u betekend.

Om een depressie te voorkomen is het belangrijk te weten wat een depressie voor u inhoud, waar u het aan kunt herkennen, wat dingen zijn die u dan minder of niet gaat doen. Een depressie is in grote lijnen hetzelfde maar kan zich anders uiten bij een persoon. Bijvoorbeeld wanneer u vaker gaat liggen, of minder zin heeft dingen te gaan ondernemen is het vaak een voortekenen dat het minder goed gaat.

Maak de signalen die u ervaart direct bespreekbaar en kijk wat u er aan kunt doen om het te verminderen, let op de oorzaak dat het nu anders is en wat er is veranderd. Leer zoveel mogelijk van een depressie om het beter te begrijpen en makkelijker aan te kunnen pakken op een eerder moment. Het bespreekbaar maken is een eerste stap naar verandering.

3 behandelen

Een depressie kunt u deels voorkomen door actief te blijven, zorgen te bespreken en bespreekbaar te houden en te zorgen voor een positieve kijk op de te toekomst. Door het maken van kleine weekdoelen kunt u een depressie makkelijker doorbreken door het behalen van het doel wat u iedere keer een goed gevoel geeft.

Aan een depressie voorkomen is dagelijks noodzakelijk om er actief mee bezig te zijn om de signalen klein te houden en vele te voorkomen en direct actie te kunnen ondernemen. Hoe meer positiviteit in het leven hoe rooskleuriger het leven eruit gaat zien. Het is belangrijk om doelen te stellen en deze consequent uit te voeren.

Maak een signaleringsplan van dip tot depressie en wat dit voor u betekend, hoe u zich voelt en wat u er aan kan doen, en wat andere voor u kunnen doen. Het maken van een plan geeft veel inzichten in de problematiek en het kan als een handig hulpmiddel worden gebruikt om eerder stappen te ondernemen.

4 gevolgen

Bij ongeveer de 1/2 van de personen die een depressie hebben gehad krijgen naar verloop van tijd een terugval of een nieuwe depressie. Een depressie kan vaker terugkomen als een persoon het heeft gehad als een soort van buien voor een paar maanden en daarna gaat het weer even en dan weer een paar maanden een depressie.

Van een depressie kan een persoon dingen overhouden, de klachten van een depressie kunnen weg zijn, maar de persoon kan bijvoorbeeld nog steeds vermijden of minder goed een dag doorkomen, omdat de depressie weg is word er vaak veel minder opgelet, hierdoor kan andere problematiek komen. Een persoon kan meer blijvend somber voelen of minder goede dagen.

5 plan

Het hebben van een vaste dagstructuur is hierbij erg belangrijk met een goed dagelijks ritme van opstaan en slapen en van de vaste maaltijden op een dag. Door dagelijks actief bezig te zijn en voldoende actief te bewegen op een dag en daarna een aantal relax oefeningen te doen.

Welke signalen van een depressie heeft u deze week meer last van? wat kunt u aan de signalen doe om ze te verminderen? Houd dagelijks bij welke signalen verergeren en maak hier een doel van om deze aan te pakken. Hoe meer u de schema’s bijhoud hoe meer inzicht u krijgt in het verloop van een depressie hoe meer signalen u kunt aanpakken of voorkomen.

Het dagelijks of met grote regelmaat bespreekbaar maken van de zorgen bij vrienden of naasten of met hulpverleners zodat zorgen niet worden opgekropt en u met de emoties en gevoelens blijft zitten. Het bespreekbaar maken van het begin van een depressie tot het einde is zeer belangrijk. Zonder de signalen te uiten en om hulp te vragen is het lastig een depressie of signalen ervan te lijf te gaan. Het is belangrijk zo veel mogelijk te uiten door te praten te sporten te schrijven.

Het maken van een plan voor een terugval kan helpen bij een deel van het voorkomen, doordat u weet wanneer u gaat terugvallen en de signalen kan herkennen op tijd. Door het op tijd te herkennen loopt het niet op tot een depressie en zijn simpele middelen vaak voldoende van meer bewegen, het uiten of gezonder leven. Vraag aan lotgenoten hoe zij een terugval proberen te voorkomen.

het maken van een vaste dagstructuur met een vaste planning wat u die dag gaat doen. Plan vaste momenten van activiteiten in en vaste momenten met rust. Bouw de rust momenten langzaam af en plan meer activiteiten. Plan activiteiten die u leuk vind om te doen, deze kunt u makkelijker volhouden. Plan maaltijden die u lekker vind, voor de momenten dat de eetlust minder is.