Herbelevingen hebben niet perse een trauma nodig. Herbelevingen kunnen ook zonder trauma. Herbelevingen zijn zeer normaal. Vaak staat het in verbinding met een trauma of met mentale problematiek. Maar elk persoon heeft herbelevingen, deze kunnen zowel negatief als positief zijn. Buiten de psychiatrie word het vaak geen herbelevingen genoemd maar herinneringen.

Herbelevingen = terugkerende gedachten. Een herbeleving is het herhalen van een stukje wat u heeft meegemaakt. Dit stukje van een filmpje kan gaan over positieve gebeurtenissen een vakantie of een feest of aan nare gebeurtenissen als geweld. Dit heeft te maken met de gedachten die terugkeren naar een mooie vakantie van de zomer. Trauma’s kunnen een gevolg zijn van negatieve herbelevingen.

Misschien heeft u een trauma opgelopen maar ervaart u dit anders. Het kan zijn dat u het minder ernstig vind dan de behandelaren. Of dat u er minder last van heeft van het trauma. Als u het anders heeft ervaren, wilt het niet zeggen dat het geen trauma is. Wanneer u met regelmaat herinneringen krijgt aan de gebeurtenis is het vaak wel een trauma. Het steeds stukjes van een gebeurtenis die terugkomen zijn vaak herbelevingen, hier kunt u wel veel last van hebben en invloed hebben op het dagelijks leven.

Van het niet lasten behandelen van de gedachte aan een gebeurtenis kunt u ze gaan opkroppen en kunnen ze meer leed veroorzaken. Hierdoor kunt u mentale problematiek oplopen. Ook van herinneringen en gedachten kunt u last hebben zonder dat het een trauma is, vaak zijn de gedachten negatief gestemd, wat u meer somber of depressief maak. Maar de oorzaak is dan de gebeurtenis die de herinneringen oproept. Van nare gedachten die met regelmaat terugkomen kunt u depressief worden