Wat is het?

Voor uw gevoel moet u op het moment van een suiker te kort direct suiker eten. Door dagelijks veel suiker te eten is uw lichaam gewent aan de hoeveelheid suiker die het dagelijks binnen krijgt. Suiker is een verslavend product. In suiker zit een stof waardoor u meer gaat eten, het bevorderd de eetlust. Als u te weinig suiker binnen krijgt veranderd het gedrag of stemming.

Door te stoppen met de hoeveelheid suiker krijg u last van ontwenningsverschijnslem, deze kunnen zijn hoofdpijn, misselijkheid, stemmingswisselingen, duizeligheid, vermoeidheid, zweten, trillen, slapeloosheid, behoefte aan suiker, last van emoties. Door direct te stoppen met alle suikers kunt u zich meer vermoeid voelen als anders. Hierom is het niet verstandig in 1 keer te stoppen met de hoeveelheid suiker maar het langzaam af te bouwen. Zodat u langzaam aan kunt wennen aan de nieuwe hoeveelheid suiker.

Suiker is te vergelijken met een hartslag (hartfilmpje) bij genoeg suiker loopt het goed bij een te kort gaat het veel te hartkloppen. In het geval dat er een te kort ontstaat krijg een persoon hartkloppingen (pieken) en als dit niet stopt erger oploopt. (hogere pieken) Door rust te nemen stoppen de kloppingen (lagere piekeren).

Het minderen van suiker is een verandering van uw eetpatroon. Het kan enige tijd duren voor het meer vanzelf gaat en u makkelijk de suiker kunt laten staan. Door weer een balans aan te brengen in het voedingspatroon kunt u het patroon veranderen

Plan

Stap 1 Houd een dagboek bij met de hoeveelheid suiker die u dagelijks binnen krijgt. Schrijf erbij hoeveel dit te veel is. Aan het eind van de week heeft u een overzicht van de hoeveelheid suiker.  Door het na een week te bekijken de te veel hoeveelheid te zien en de week er na is dit minder motiveert om steeds minder suiker te gaan eten. Dagelijks mag u ongeveer 25 gram suiker en suikerhoudende producten, dit staat gelijk aan 6 suikerklontjes.

Schrijf uw gewicht op en houd bij of u afvalt door dat u voeding veranderd. Dit kan ook een motivatie geven het langer en beter vol te houden.

Maak een doel wat u wilt behalen. Begin klein met bijvoorbeeld minder te snoep te kopen en te eten. Door iedere keer een doel te behalen motiveert om door te gaan naar een groter doel.

Stap 2 Begin met het verminderen van frisdrank of fruitsappen in pak. Minder het snoepen na af en toe en vervang het door fruit of groente (let op: fruitsuikers zijn ook suikers). Vermijd zoveel mogelijk suikervrije producten door de andere namen voor suiker zoals soribotol in kauwgom. Maak een schema met welke producten u gaat beginnen, neem de producten met de meeste suiker. Plan na een paar dagen een ander product en zo door .

Maak een overzicht van de producten die u dagelijks gebruik en hoeveel suiker deze bevatten zijn er beter producten te koop met minder suiker of andere namen voor suiker? Heeft u veel producten met suiker, hoeveel heeft u nodig en hoeveel zou u kunnen veranderen in iets anders? Vergelijk de producten bij de supermarkt online, hier staan alle voedingswaarde per product.

Stap 3 Houd u aan de portie grote van snoep of snacks. Leg de zak chips weg en neem chips uit een schaaltje. Maak een schema voor tussendoortjes op vaste tijden en/of dagen.

Stap 4 Probeer de focus te leggen op volwaardige voeding.De voeding moet iets toevoegen aan de maaltijd. Probeer zoveel de gedachten dat u dingen weg laat of niet meer gaat gebruiken weg te laten. Er zijn veel alternatieven voor de suiker zoals noten, groente en/of fruit.

Stap 5 Houd in de boodschappen rekening met de suiker. Koop 1x per week snoep of chips van beide 1. Dit is voor de gehele week. Doordat het niet in huis is, is de verleiding er niet om de zak chips leeg te eten.

Stap 6 Gaat u meer suiker eten als u meer emotie heeft, dit word een emotie eter genoemd. Op dit moment heeft u veel stress of meer emoties en hierdoor meer zin om te snoepen en/of te snacken. Let een aantal dagen op uw eetmomenten en hoe u zich voelt schrijf dit op in het dagboek. Zorgen de emoties voor het eetgedrag dan kut u dit anders aan pakken door bijvoorbeeld meer te gaan sporten of door ontspanningsoefeningen te gaan doen.Het is belangrijk om de emoties op te schrijven met een omschrijving voor het overzicht en de emoties te verwerken.

Stap 7 Wat is het alternatief al u zin heeft in suiker? Gaat u snacken? Wat zou u anders kunnen gaan doen? Wat is er voor nodig om zo moment te veranderen? Maak een plan voor lastige momenten die u makkelijk en snel kunt toepassen. Bijvoorbeeld door te kauwen op een kauwgom met een zoette smaak of eten van een wortel.