Wat is het?

Het ontvangen van complimentjes is voor veel personen erg moeilijk en lastig iets mee te doen. De ene persoon valt stil en weet niks meer te zeggen en een andere persoon verkleind het compliment. Het is lastig wanneer een andere iets positief over u zegt om het positief te ervaren en de persoon een positief antwoord terug te geven. Er is iedere dag ruimte voor wat complimenten, zolang u eerlijk en oprecht bent hierin, is ieder compliment fijn om te krijgen en het is ook nog eens gratis, een gratis goed gevoel of positiever moment.

Herkennen

Accepteren dat het positief in bedoeld, vaak word het gezien als iets negatief of het is vast niet zo bedoeld. Soms kan het ook dubbelzinnig overkomen. Door te accepteren dat complimentjes positief zijn kunnen ze een steeds beter positief gevoel geven. Dank u wel is het enige wat u hoeft te zeggen naar het krijgen van een compliment. Door te geloven in het compliment, krijgt u het gevoel dat het goed is en u uw best heeft gedaan. Hierdoor kunt u persoonlijke groei meemaken. Complimenten kunnen u sterker maken, het is 1 van de kleine dingen die grote positieve invloed kunnen hebben.

Oprecht van uzelf houden, door in uzelf te geloven en te weten kan u het aankunt. Het positief kijken naar u zelf en wie u bent en wat u kan kan kracht en moed geven door te gaan. Het is belangrijk om van uzelf te houden om een compliment te kunnen ontvangen op een goede manier. Voor het geval u dit leest en nodig hebt: u bent mooi, u bent nodig en u bent alle liefde waard, u mag er zijn. Ik geloof in u.

Echt niet! Vaak ontkennen personen het compliment en kunnen ze het moeilijk accepteren dat het zo is. Een persoon verbaasd zich erover dat het een compliment krijgt. Hierdoor kan het vaker in de ontkenningsfase gaan. Hierdoor komt het compliment niet tot zijn recht en heeft het eigenlijk geen waarde. Tegen compliment is vaak niet wat iemand verwacht naar een compliment. Het tegen compliment neemt de waarde van het compliment weg waardoor het meer word vergeten of het gevoel er minder bij is.

Het verkleinen van een compliment als ze zeggen “leuk jurkje”, niet zeggen “die hangt al enige tijd in de kast”. Hierdoor komt het compliment minder over en is het van ach die heb ik al lang het einde van het gesprek. Een betere reactie zou zijn “wat leuk dat het jou opvalt”, hierdoor krijgt de andere persoon ook een goed gevoel. Complimenten van andere ontvangen kan lastig zijn, daarom kunt u beginnen met een compliment aan u zelf, wanneer u vaker een compliment hoort word het makkelijk om het compliment van een ander te horen.

Behandeling

Het fijne gevoel van het ontvangen groeit met de tijd. Het leren om te gaan met een compliment is leren van elk compliment dat u ontvangt en terug te kijken op het vorige momenten, op uw reactie. Deze kunt u aanpassen en uzelf steeds smeer verbeteren. Het begint bij trots zijn op uzelf en u niet focussen op wat anderen van u zeggen of denken. Het is belangrijk te geloven in uw zelf, achter u zelf te staan en te weten wat u kan en wilt, een duidelijke mening te hebben en voor u zelf op te komen.

Probeer van elke dag een beste dag te maken, door positieve dingen te blijven zien en benoemen naar uzelf, het te geloven dat het een beste dag is, het kunnen en willen zien van wat u kunt en doet. Tijd nemen voor uzelf door meer te relaxen, en als het even lastig is het even te laten voor wat het is. Leer de kracht van een compliment kennen.

Door het compliment positief te kunnen zien zijn er mogelijkheden om te groeien, toekomst beter te zien en de kansen die er zijn. het geeft vaak een positief idee om daarna te gaan doen. Waardering kan een dag maken, het kan het leven veranderen. Daar waar we complimenten soms vergeten te geven, is het ook de leukste en eenvoudigste manier om in een positieve flow samen te komen.

Gevolgen

Wanneer een persoon minder van zichzelf houd kan het moeilijker een compliment accepteren en ermee over kunnen. De persoon ziet het compliment vaak anders, waardoor het een ander gevoel oproept. Bevestiging van negatieve dingen is vaak makkelijk, het is vaak als gewoonte om er zo over te denken of het zou te voelen. Een persoon kan minder goed omgaan met positieve woorden van een ander dan met negatieve. Negatief blijft vaak langer hangen dan positief.

Moeilijker accepteren door geen waardering in de jeugd of belangrijke momenten. Wanneer een persoon vroeger minder complimentjes heeft gehad, is er lange tijd geen aandacht geweest voor het kunnen en de prestaties, hierdoor is het veel moeilijk wanneer iemand dit wel doet. Het minder kunnen accepteren van een compliment kan komen omdat een persoon het compliment in het compliment niet hoort, een persoon vat het heel anders op waardoor het gewoon een zin is en verder voor de persoon geen betekenis heeft.

Geen compliment terug als u een compliment ontvangt, dit haakt de kracht van het compliment weg. Geef zelf een compliment op een ander moment. Complimenten ontvangen kan erg raar aanvoelen om gewoon dank u wel te zeggen en meer niet. Start niet de discussie of het klopt of niet, hierdoor zal een ander proberen het nog meer te bevestigen.

Het kunnen ontvangen van complimentjes vergroot het zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het niet kunnen ontvangen van complimentjes kan een persoon onzeker maken. Te vaak een compliment geeft minder een gevoel, komt anders over, ach het zal wel. Te vaak een compliment krijgen over hetzelfde kan een averechts effect hebben, hierdoor krijgt een persoon een naar gevoel of veel vragen

Plan

Onthouden! Door het op te schrijven, door het positief te ervaren, door het vaak voor u zelf te herhalen, door het te oefenen het te geloven en u zelf meer te waarderen. Maak een positief dagboek en spreek dagelijks de complimentjes tegen u zelf uit. Ik ben vandaag trots op …. Ik vind dat ….. goed ging vandaag. Opschrijven op ‘n post-it! Het opschrijven van een compliment geeft een herinnering aan de zin, door wie het gezegd is, het gevoel, de gedachten, wat het met u deed, door de zin en de naam en datum op te schrijven blijft het een mooie herinnering.

Plakken op ‘n spiegel! Kijk in de spiegel en geeft u dagelijks een compliment voor wat goed gaat. Kijk u zelf recht in de ogen wanneer u dit zegt, hierdoor gaat u er meer in geloven dat u het ook echt kunt. Ik kan het, en ik ga het laten zien dat het gaat lukken. 5 dingen per dag die positief verlopen of wat u positief vind aan u zelf kan helpen om meer positief te gaan denken en hierdoor meer positieve momenten kunnen komen. Geef uzelf elke dag een compliment. Niemand weet beter hoe hard u uw best doet.

Erin gaan geloven! Wat is de waarde van mij zelf? Hoeveel houd ik van mij zelf? Hoe kan ik meer van mijn zelf gaan houden omdat ik het waard ben? Weet waar u goed in bent en waarin niet. Start een onderzoek naar u zelf, uw reactie op een compliment, wat vind u een goede reactie en wat is minder? Hoe zou u willen reageren en hoe kunt u dit vaker toepassen? Ontvangen zoals het word gezegd, dat heeft u goed gedaan, daar mag u trots op zijn. Het is zo, het verdraaien geeft een andere wending aan het compliment waardoor er een discussie over kan ontstaan. Wat het compliment negatieve maakt. Elke dag heeft nieuwe kansen, probeer het elke dag opnieuw.

Stop met het woord maar … Het geeft een verkeerd beeld over het compliment, het is goed bedoeld en de persoon wil er iets mee zeggen. Door maar heeft u een excuus om het tegen te spreken. Een reactie op het compliment is vaak niet nodig, wanneer u reageert is het belangrijk dat het uit uw gevoel/hart komt, zodat u het oprecht kunt uiten. En genieten! Het doorgeef effect van een lach geeft vaak een glimlach van de andere. Woorden die u zelf graag hoor die positief zijn, horen andere vaak ook graag. het geeft een goed gevoel. Het doorgeven van complimenten kan een start zijn meer positief te gaan leven. Zelf iemand een compliment geven. Door zelf meer complimentjes te geven is het makkelijk ze te ontvangen en te krijgen. Het is normaal om een compliment te geven waardoor het meer normaal word er een te krijgen.