Wat is het?

In het ziekenhuis zijn op vele momenten stress momenten. Het geeft een hoop zorgen waardoor signalen snel oplopen, een persoon heeft een kort lontje. Hoe langer het duurt hoe meer stress of andere signalen een persoon ervaart. Een persoon kan veel stress ervaren als het een nare ervaring heeft gehad in het ziekenhuis.

2 herkennen

Het ziekenhuis is een zeer stress volle gebeurtenis. Er zijn veel dingen achter elkaar en vaak heftig. Hierdoor kan het zijn dat de stress veel hoger oploopt dan anders en uw meer spanning ervaart. Het is vaak erg druk in het ziekenhuis en veel personen kunnen minder goed tegen en drukte en onverwachte dingen.

In het ziekenhuis zijn veel zorgen voor de persoon. Hierdoor kunnen kleine dingen al snel te veel worden. Gedachten kunnen vastzittende gedachten worden. Hierdoor word de situatie minder verwerkt. Hierdoor kunnen signalen veel sneller oplopen. Een acute opname zorgt voor een stress moment, het is niet in te plannen en het is altijd onverwachts. Wanneer de persoon word opgenomen voelt dit zeer naar hierdoor kan het als traumatisch worden ervaren wanneer een persoon op de ic terecht komt. Het is een zeer schokkende en emotionele nare ervaring voor de persoon.

Wanneer iemand overleden is kan dit ervoor zorgen dat een persoon flauwvalt door de zorgen van de afgelopen tijd, de spanning, minder slapen en het moment. Het word de persoon te veel. Het verdriet kan zorgen voor meer spanning waardoor een persoon in stort. Voor personen met mentale problematiek kan het soms erg lastig zijn om een ziekenhuis binnen te stappen zoals bij PTSS, het kan een persoon herinneren aan iets naars. Het word voor de persoon lastig om op bezoek te komen. Het woord ziekenhuis kan een woord trigger zijn.

3 behandelen

Vaak is er minder aandacht voor de stress of gedachten die een persoon ervaart. Wanneer een persoon er veel last van heeft kan een persoon trauma therapie starten, het roept te veel op voor de persoon. Heet moet eerst verwerkt worden. Het is belangrijk de gedachten en de situatie stukje voor stukje te verwerken. Het heft tijd nodig en het gaat vaak langzaam. Door het meer los te laten houd u energie over voor wat echt belangrijk is.

Geef duidelijk uw grenzen an wat voor goed voelt en wat kan, door duidelijk te zijn kunnen signalen veel beperkt blijven en de contact momenten “gezellig”. Weet hoe u moet reageren als de stress te hoog is, oefen dit thuis om het buiten te kunnen toepassen. Maak er een positief moment van, hierdoor word het de volgende keer beter.

4 gevolgen

Door de zorgen en stress van iemand die in het ziekenhuis ligt kunt u meer last krijgen van piekeren, waardoor u minder goed kunt slapen, hierdoor bent u overdag meer vermoeid en meer prikkelbaar. De stress die u ervaart van het bezoek kan ook komen van de zorgen vooraf die u maakt om er heen te gaan, hierdoor kunt u meer zorgen krijgen om er niet heen te gaan of redenen bedenken waarom niet. De stress kan gaan zorgen voor meer twijfel als het hoger oploopt.

Vaak geven personen niet aan dat het te veel of te zwaar voor ze is, hierdoor kan een persoon overbelast raken en een burn-out op lopen. Door open te zijn over hoe het gaat zijn er mogelijkheden de stress te verminderen. De stress kan aanhouden en gaan zorgen dat het u dag beïnvloed, u krijgt meer last van chronische stress.

Een persoon met PTSS kan naar een ziekenhuis bezoek meer last krijgen van herbelevingen of nachtmerries, het heeft de persoon te veel herinnerd of de gedachten aan het ziekenhuis roepen het op. Een persoon kan achteraf er veel last van hebben ook al ging het in het ziekenhuis nog goed.

Wanneer een persoon gesloten is praat het niet over de zorgen en de hoeveelheid stress die een persoon ervaart. Hierdoor kan het steeds meer gedachten en gedachten stromen komen waardoor een persoon steeds meer stress ervaart en in stemmingswisselingen terecht komt.

Wanneer een persoon ziek is en in het ziekenhuis ligt kunnen naasten zich zorgen maken en de diagnose of klachten gaan opzoeken. De naasten komen veel informatie tegen van kwaad tot erger. De naasten gaan zich alleen maar meer zorgen maken. Het is belangrijk om dit niet te doen en de informatie te vragen aan een arts.

5 plan

Het is belangrijk te weten wat stress met u doet en hoe het voelt als het hoger oploopt. Door op tijd actie te ondernemen kunnen veel hoge signalen worden gestopt. Start met het bijhouden van een dagboek om de ernst van de signalen vast te stellen en maak gebruik van de fase wind storm tornado en orkaan voor meer duidelijkheid. Zorg momenten van afleiding zoeken om de stress zoveel mogelijk onder controle te houden.

Wanneer u zich veel zorgen maakt kunt u vragen naar een voortgangsgesprek of een gesprek met de verpleging. Er zijn familiegesprekken die meer duidelijkheid kunnen geven over de sitautie. Stel hier zoveel mogelijk vragen, schrijf deze van te voren op. Zijn er nog vragen vraag dan of ze per mail beantwoord kunnen worden.

De stress is voor een langere periode, hierdoor is het belangrijk om rust momenten in te plannen en uw rust te nemen. Zorg voor meer ontspannende activiteiten. Tel het moment af dat de persoon met ontslag gaat, het geeft moed en hoop. Let in deze periode goed op uzelf.

Voor het verwerken is het belangrijk te accepteren dat een persoon in het ziekenhuis ligt en dat het daar in goede handen is. Hierdoor kunt u de gedachten iets meer met rust laten waardoor u meer energie overhoud. Praat over hoe het met u gaat en wat u voelt, vraag andere steun en hulp als het even wat minder gaat. Houd een positief dagboek bij om te ondersteunen in een moeilijke tijd.

Bereid u voor op het bezoek, plan een dag rust in om te gaan, doe de dag leuke dingen en zoek zoveel mogelijk rust. Let extra op de ademhaling als u buiten bent zorg ervoor dat deze rustig is. leer hiervoor de ademhalingsoefening. Zet onderweg een leuk nummer op en ontspan naar het ziekenhuis toe. Neem de mp3 speler en luister de gehele weg muziek, zodat u rustig aankomt. Het stress moment kunt u zo verschuiven dat het alleen nog het ziekenhuis is. Neem iets mee voor in het ziekenhuis zodat u zich niet gaat vervelen en afleiding heeft.

Zoek steun bij lotgenoten met dezelfde diagnose zij weten wat u meemaakt en begrijpen hoe het voor u voelt. De lotgenoten en ervaringsdeskundige kunnen u helpen in het proces.