Hoe kan ik straks nog veilig over straat?

Wat is het?

In Nederland is steeds meer geweld op straat en vaak ook veelvuldig op internet. In Nederland zijn de incidenten altijd al hoog geweest maar met Corona word het steeds meer en heviger. Voor een deel heeft het te maken met de groepen die gevormd zijn vaak tegenstanders van elkaar. Doordat er online en in het land veel gebeurt is het erg druk , politie heeft te weinig capaciteit, waardoor veel dingen kunnen gebeuren.

2 herkennen

Het word steeds lastiger de veiligheid te garanderen, er zijn overal te korten en vaak is het al gebeurt voor er een actie komt. Hoe meer er gebeurt hoe onveiliger het word. Het is bijna altijd op 1 plek en niet in het gehele land te gelijk. Hierdoor is de kans dat u het mee maakt kleiner als u in een dorp woont dan in een stad.

Bedreigingen komen steeds vaker voor zowel op straat als op het internet. Het bedreigen van een persoon om aangepaste regels, het dragen van een mondkapje of omdat de persoon fel tegen is. Ook om vele andere reden word er met grote regelmaat gedreigd.

Beledigingen wanneer personen bijvoorbeeld geen mondkapje dragen, er word niet gevraagd waarom niet, maar direct beledigend gereageerd. Personeel wat vraagt om een mondmasker te dragen word vaak uitgescholden.

Mishandelen van buschauffeur conducteur, politie, ambulance personeel. Het versperren van de weg zodat de hulpdiensten er niet door kunnen. Het agressief gedragen voor het overplaatsen van een ziekenhuis. Mishandelen van een buschauffeur of conducteur voor het weigeren dragen van een mondmasker.

Moord op klaar lichte te dag zorgt voor meer angsten op straat, het roep vragen op wanneer is de volgende keer en waar is het dan? Kan ik nog wel veilig over straat lopen of moet ik steeds over mijn schouder kijken? Personen kunnen hier bang, angstig en onzeker van worden.

Zwart maken op internet komt veel voor op sociaal media. Bedrijven of instellingen die een slechte naam worden bezorgd door het schrijven van negatieve berichten.

3 behandelen

Wat is het nut van het mishandelen voor een mondmasker? Hoe moeilijk kan het zijn om te praten? Waarom word er geen tekst en uitleg gegeven op de vraag om het op te zetten? Vechten helpt niet en lost niks op, alleen met praten komt u verder.

Niemand weet hoe het verder gaat lopen of het nog meer toeneemt of dat het weer zakt. Hier kunnen ook geen voorspelling van worden gemaakt. De personen die het doen zijn een klein groepje van Nederland er zijn veel meer personen die zich normaal kunnen gedragen. Blijf het beeld ook bekijken van de groep die het wel goed doet en kijk minder naar de andere groep. Burgers kunnen er weinig aan doen, dit probleem aan te pakken, het iets van de overheid.

Het probleem is dat de groep die dit doet, vaak niet bereikt word door de overheid of door sociaal media en het nieuws. Deze personen hebben hun eigen stijl van leven waar dit een onderdeel van is, vaak zijn ze eerder aan het sporten dan het lezen van het nieuws of een tijdlijn. Hierdoor kan er vaak minder aangedaan worden.

4 gevolgen

Hoe meer erg gebeurt hoe minder personen het gevoel van onveilig kunnen ervaren. De personen zijn vaak ooggetuigen van de gebeurtenis zoals in het openbaar vervoer of op het station. Personen hebben meer het gevoel steeds achterom te moeten kijken of de omgeving te scannen, een persoon heeft hierdoor meer angst en stress.

Door de gebeurtenissen kan een persoon onzeker worden en minder zelfvertrouwen krijgen. De persoon durft dingen minder aan te gaan of de persoon stopt het. De persoon kan zich hierdoor meer beperken in het dagelijks leven. Hoe meer er gebeurt in het land hoe meer een persoon leeft in onzekerheid en angsten. Een persoon kan hier dagelijks veel meer last van hebben en hierdoor de deur niet meer uit durven. Hierdoor kan een persoon meer gaan vermijden. Een persoon kan minder gaan eten van de zorgen en stress en door het piekeren minder goed slapen, een persoon kan meer nachtmerries hebben.

Door het geweld wat gebeurt kan een persoon een trauma oplopen, wanneer het vaker gebeurt kan een persoon een PTSS krijgen. Mishandeling en bedreigingen kunnen een persoon trauma gedachten bezorgen en een persoon kan hierdoor zijn baan verliezen.

Door veel geweld word het gevoel van veilig over straat kunnen steeds kleiner. De gedachten en de beelden uit het nieuws houden het hoofd bezig waardoor de signalen vaak verergeren. De gedachten kunnen als gedachten stromen door het hoofd gaan als een tornado.

Personen kunnen door de angst ervoor kiezen een mes bij zich te gaan dragen om zich meer veilig te voelen, niet om iets te gaan doen. Hierdoor word de groep met wapens op zak groter.

5 plan

De angsten komen veel vanuit het nieuws, wat u lees of hoort. Probeer enkele dagen wat minder nieuws te kijken zodat u er even afstand van kan nemen en het even kan laten bezinken. Probeer afleiding zoeken mogelijk te maken en start met een ademhalingsoefening voor meer rust.

Laat u dagen niet beïnvloeden door het nieuws en de gebeurtenissen. Het is leven nu en hiervoor is het belangrijk om positief te kijken naar uw eigen leven en wat u zelf nu wilt om vooruit te komen. Probeer de gebeurtenissen te negeren. Door u meer te richten op wat er allemaal wel goed gaat, voelt u zich beter.

Ga zoveel mogelijk overdag de straat op wanneer het wat drukker is, doordat er meer mensen om u heen zijn kan het meer een veilig gevoel geven om even naar buiten te gaan. Bijvoorbeeld rond het middaguur boodschappen doen in plaats van 8.00 uur. Neem altijd u telefoon mee wanneer u naar buiten gaat voor het geval dat. Ga zoveel mogelijk wanneer u zich minder veilig voelt met 2 personen op pad. Plan een afspraak om samen boodschappen te gaan doen, ieder voor zich, zo kunt u ook in de winkel met zijn 2 lopen.

Er zijn pepersprays te koop die mogen in Nederland, deze kunt u bij u dragen en gebruiken in geval van nood om uzelf te beschermen. Kijk naar andere mogelijkheden die u heeft om u meer veilig buiten te voelen, bijvoorbeeld door iets mee te nemen wat u dierbaar is.

Wanneer u veel last heeft van de gedachten is het belangrijk deze te laten behandelen. De angst die de gedachten oproepen geven vaak een herinnering aan beelden of gebeurtenissen, dit is een trauma, en kunt u laten behandelen met EMDR.

Schrijf alle gedachten die bezig houden met de gebeurtenissen op in een dagboek, door ze op te schrijven kunt u het voor een deel verwerken. Door de het op te schrijven kunt u het later makkelijker bespreken.