1 Wat is het?

Van elke uitkeringsinstantie mag u werken. Als u zich goed genoeg voelt om te gaan werken kunt u gaan werken en opzoek gaan naar een baan. Samen met de instantie kunt u onder behoud van een uitkering werken en als het goed gaat kunt u volledig in loondienst gaan. Met een PTSS is het mogelijk om te werken wanneer een PTSS is behandeld en u er geen last meer van heeft of alles onder controle kunt houden.

2 herkennen

Dagen duren lang, bezigheid. Hoe lang kunt u op een dag werken en voor hoeveel uur in de week? Met PTSS is het vaak lastig om een goede balans te houden in de signalen. Kunt u signalen allemaal aan en buien voorkomen? Of u kunt werken is erg afhankelijk van de signalen die u ervaart en hoe goed u hiermee overweg kan.

Doordat u bent afgekeurd wilt het aangeven dat u niet voldoende bent hersteld om weer volledig aan de slag te gaan. Een arts keurt een persoon niet zomaar af, er zijn hiervoor redenen, het is bij een herkeuring afhankelijk of er verbeteringen zijn. Het is verder kijken dan alleen een werkgever en solliciteren, het blijven denken in mogelijkheden en kansen.

Vooruitgang, toekomst, positief beeld. Het is positief weer aan het werk te willen en te kunnen. Het is belangrijk wel een goed beeld te houden van de problematiek, de ernst en het verloop. Het is belangrijk om goed te kijken naar de vooruitgangen die u heeft gemaakt in het afgelopen jaar en hoe stabiel u bent, om een afweging te gaan maken weer opzoek te gaan naar een baan.

Stoppen van afhankelijk te zijn van een uitkering. Het kan meer rust geven voor de persoon om weer zijn/haar eigen geld te gaan verdienen en weer meer te draaien in de samenleving, om er weer bij te horen. Het geeft een beter gevoel weer op eigen benen te kunnen staan. Het is erg afhankelijk in hoeverre dit lukt, met de ptss. Wanneer een persoon veel heeft geleerd en de ptss veel onder controle heeft is het mogelijk te werken. Wanneer een persoon het niet verwerkt heeft zijn er minder kansen. Er word bepaald gedrag verwacht op de werkvloer waar u aan moet voldoen.

Niet elke PTSS is hetzelfde, hierdoor is het moeilijk vast te stellen of een persoon wel of niet kan werken. Dat de persoon is afgekeurd geeft niet aan hoeveel trauma’s de persoon heeft, hoe veel behandeling de persoon heeft gehad, hoe goed de persoon met signalen en buien overweg kan. Het aantal trauma’s zegt hoeveel een persoon is beschadigd in het gevoel, gedachten, gedrag en emoties.

Het is belangrijk om voldoende hersteld te zijn om aan de slag te kunnen, wanneer u niet voldoende bent hersteld kan het meer mentale problematiek veroorzaken. Door niet voldoende te zijn hersteld kan een persoon buien krijgen of stemmingswisselingen. Een persoon moet kunnen omgaan met herbelevingen op het werk of triggers op het werk.

3 behandelen

Kijk naar de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk bij u in de buurt. Er zijn vele bedrijven die regelmatig vrijwilligers zoeken, hiermee kunt u kijken hoeveel uur u zou kunnen werken en of het ook echt haalbaar is. Wat doet u er nu aan om de dag in te plannen? Hoeveel uur achter elkaar kunt u het volhouden? Haalt u een ochtend of ook een deel van de middag? Het aantal uren zijn bepalend voor de mogelijkheden. Door vanuit huis te werken kunt u meer uw eigen tijd indelen.

Herkeuren als u in behandeling bent en het beter gaat, kan altijd worden aangevraagd. Om vast te stellen dat u van de PTSS af bent of geheel behandeld bent en erg geen last meer van heeft kunt u een herkeuring aanvragen.

Bent u meer hersteld? Wat heeft u gedaan om te herstellen? Hoe goed kunt u omgaan met PTSS? Wat als u een bui krijgt op het werk? Hoeveel kans denkt u dat u maakt? Hoe relevant is uw CV, heeft u de afgelopen jaar gewerkt? Heeft u een gat op uw CV? Een werkgever kan vele vragen stellen, om er achter te komen of u de juiste bent voor de plek, op alle vragen van een werkgever moet u een antwoord geven om kans te blijven maken.

Veel werkgevers hebben moeite iemand met PTSS aan te nemen, hierdoor is het zo ie zo al lastig een baan te vinden, als u geheel bent afgekeurd staat u onder aan de lijst van kanshebbers. Het is aan een werkgever of deze u een kans wilt geven.

4 gevolgen

De gevolgen van niet werken geven veel schade aan de sociale contacten en sociale samenleving. De persoon komt verder van de samenleving te staan en is meer thuis met een groot risico op een sociaal isolement. Een persoon komt meer thuis te zitten en kan zich meer gaan vervelen, hierdoor kunnen meer gedachten en gedachten stromen opkomen. Een persoon kan meer problematiek krijgen.

Solliciteren met een 100% afkeuring is vaak lastig. De kans dat u word aangenomen is nihil. In een sollicitatie kunt u dit niet verzwijgen en op en of andere manier word het een onderwerp in de sollicitatie. Het open en eerlijk zijn over mentale problematiek is vaak een taboe, er word heel anders naar gekeken, personen met mentale problematiek worden minder snel aangenomen door vooroordelen.

Het zijn afgekeurd kan zwaar vallen, het kan zorgen voor meer malen en piekeren en dat een persoon het er meer bij laat zitten, het is zo beslist dus het zal wel. Een persoon kan hierdoor meer demotiveert raken. Wanneer een persoon demotiveert is kan heeft het meer kans op een depressie. Hierdoor kan een persoon veel minder doen op een dag.

Wanneer een persoon regelmatig buien en hoge signalen heeft, is de kans zeer klein dat een persoon lang het werk houd. Wanneer een persoon moeite heeft met op tijd komen of een dagplanning aanhouden, is de kans ook zeer klein. Wanneer een persoon veel last heeft van herbelevingen of nachtmerries heeft een persoon vaak weinig rust en geeft een werkvloer al snel te veel prikkels.

5 plan

Waarom bent u afgekeurd? Hoe lang bent u afgekeurd? Hoeveel tijd heeft u niet gewerkt? Hoe oud zijn diploma’s? Het is belangrijk te weten wat de reden is en of deze veranderd is sinds de laatste keuring. Door een goed beeld te hebben van de problematiek kunt u een afweging maken. Hoe groot de kans is op het krijgen van een baan.

Wat is er veranderd? Welke hulp heeft u gehad? Welke vooruitgang is er? Om opnieuw aan de slag te gaan moeten er dingen zijn veranderd waardoor u nu minder last van de diagnose heeft voor u weer kunt gaan werken. Het is belangrijk om een overzicht hiervan te maken en deze te bespreken. De therapie en wat u heeft geleerd moeten een verandering hebben gebracht, het gedrag, uitingen moeten gewenst zijn, de ” normale” persoon .

Hoeveel uren zou u nog kunnen werken? Wat is haalbaar? Hoe zorgt u dat u niet overbelast raakt? Het aantal uur wat u denkt te kunnen werken kan anders zijn als dat het lukt om te werken. Bij PTSS hebben personen vaak last van nachtmerries waardoor een persoon vaak later wakker is of meer vermoeid over de dag, waardoor het extra zwaar kan worden om te werken. Probeer eerst een minimaal aantal uren en bouw dit langzaam op. Het aantal uren dat u kunt werken is nu het aantal uur dat u geconcentreerd bezig kan zijn.

Hoe goed heeft u de PTSS in bedwang? Hoe gaat u om met buien op het werk? Hoe goed heeft u ze onder controle? Wat als het te veel word? Hoe gaat u om met een slechte dag? Herbelevingen? Veel stress? Dit zijn belangrijke vragen bij een sollicitatie en voor u zelf. Het is belangrijk controle en een balans te houden in alles wat met PTSS te maken heeft. Het moet niet opvallen op de werkvloer of u moet niet uitbarsten in woede of paniek. Het is belangrijk te bedenken hoe u gaat antwoorden en hoe het overkomt voor iemand die niks van PTSS weet. De signalen, de woorden als vermijden, depressieve klachten, buien, waakzaam kunnen hevig binnen komen, waardoor het heel ernstig lijkt.

Aan uw klantmanager moet u door geven dat u wilt gaan werken. Het loon dat u ontvangt moet u doorgeven en deze word ingehouden op uw uitkering. Als u gelijk u uitkering stop zet bent u afhankelijk van uw loon. Als het werk tegen valt of het lukt toch niet helemaal heeft u geen inkomsten. Het is raadzaam om in het begin te werken met behoud van uitkering om te kijken hoe het gaat. Vraag u klantmanager om advies en tips hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Solliciteren naar een betaalde baan, is vaak erg lastig. Mensen die volledig zijn afgekeurd doen vaak vrijwilligerswerk. Een werkgever kan een bedrag krijgen van de overheid om u in dienst te nemen. Wees eerlijk in uw brief en gesprek over diagnoses en de wil om te gaan werken. Dat u wilt gaan werken is een goede motivatie naar de gebeurtenissen. Vraag een indicatie baanafspraak aan en/of doe een beroep op hulp van je gemeente bij het vinden van aangepast werk.

In de brief van de keuring waarin staat dat u volledig bent afgekeurd staat in wat u wel en niet meer mag. U mag wel solliciteren, maar er zit geen verplichting meer aan. U kunt zich laten herkeuren als u denkt dat u dan meer kans heeft op de arbeidsmarkt, maar een herkeuring is niet nodig om een baan te vinden.

Kijk naar andere mogelijkheden die er zijn bijvoorbeeld werken vanuit huis, door het maken van een eigen webshop, het starten van een eigen bedrijf, het starten van een informatieblog. Kijk naar de mogelijkheden die u heeft, die kunnen, het afgekeurd zijn wil niet zeggen dat er geen kansen zijn. Kijk naar de mogelijkheden van omscholen.