Hoe krijg ik mijn creativiteit terug?

Het is belangrijk om er achter te komen waardoor u nu minder creatief bent. Het kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld u bent al lange tijd achter elkaar bezig en heeft geen nieuwe ideeën meer of u maakt zich de laatste tijd meer zorgen om dingen en vind hierdoor minder rust in creatief. Elke oorzaak heeft een eigen aanpak.

  1. Ontspannen is belangrijk om nieuwe ideeën te krijgen. Het kan helpen om elke dag een ontspanningsoefening te doen, een stuk te gaan wandelen in de natuur of mooie omgeving. Maak zorgen bespreekbaar en kijk naar de mogelijkheden van oplossingen en om het te verwerken en los te laten zodat u er minder stress van ervaart.
  2. Geloof dat er altijd mogelijkheden zijn. Creatief is niet voor altijd weg, wanneer u te lang achter elkaar bezig bent, worden veel knuttels hetzelfde, komen er minder ideeën en voelt het meer als weer een knutsel. Leg het even weg voor een maand, stop tijdelijk, en pak op een ander moment het creatief zijn weer op, er zijn veel meer mogelijkheden.
  3. Kijk naar andere creatieve vormen om u in te uiten of dingen los te laten, bijvoorbeeld met fotografie of door het schrijven van een boek of gedichten. Er zijn meer creatieve dingen mogelijk dan alleen dingen maken, kijk wat u verder ook leuk vind en start dit.
  4. Stel uzelf bloot aan vreemde prikkels, ga nieuwe dingen ontdekken, het zou u versteld staan, wat u nog meer leuk vind om te doen, dingen die u niet had verwacht. Nieuwe uitdagingen zorgen voor nieuwe oplossingen, voor nieuwe ideeën.
  5. Haal uw inspiratie uit kleine dingen, bijvoorbeeld door het maken van een positief dagboek met leuke herinneringen van leuke gezellige momenten door middel van foto en leuke teksten. In de natuur zijn simpele dingen te vinden voor leuke schalen of voor een creatieve inspiratie zoals een eik met kronkel takken.
  6. Blijf zoeken, blijf nieuwsgierig. Blijf dingen uitproberen die u nog niet eerder heb gedaan, bedenk nieuwe knuttels met materiaal dat u nog niet eerder heeft gebruikt en ontdek de mogelijkheden. Kijk naar een goedkope set van kant en klaar creatieve kunst, en probeer het uit en kijk of u het wat vind, bijvoorbeeld te koop in een discountwinkel.
  7. Maak iets speciaal voor iemand, iemand die jarig is, iemand waar u veel om geeft, iemand die een speciale dag heeft of gewoon zomaar. Het knutselen voor iemand anders met een gevoel voor de persoon geeft vaak leuke ideeën om te maken. Maak iets wat bij de persoon past of wat u wenst.