Hoe kunt u een persoon helpen met PTSS

Wees er altijd voor de persoon en steun de persoon, ga samen het traject door, kijk waar u kunt helpen en maak samen een plan. Door het samen te doen heeft de persoon iemand om op terug te vallen en om het te bespreken. Dit kan motiveren om de zware therapie aan te gaan. Lees over de diagnose en wat dit kan betekenen, houd dit als een soort van basis. De lijstjes die u online vind is niet de persoon. Elke persoon heeft zijn eigen signalen, het is belangrijk om hier na te vragen en te kijken hoe het voor de persoon is. De diagnose PTSS is geen persoon de persoon is de persoon.

Zorg voor duidelijkheid en structuur op een dag. Geef de persoon de tijd en de ruimte het te verwerken en de mogelijkheid te herstellen. Verplicht niet om er over te praten, als de persoon er iets over kwijt wil verteld deze het wel. Wees open en eerlijk naar elkaar toe.

Vaak hebben naasten niet het geduld het verhaal voor de 100ste keer aan te horen, hierdoor voelt de persoon zich minder begrepen en gehoord. Niet praten over trauma’s kan tot gevolg hebben dat een persoon een PTSS krijgt. Een gesprek over trauma roept altijd veel herinneringen op, deze kunnen van het trauma zijn of dingen die hieraan gelinkt zijn. Een persoon kan hier een dag last van hebben en hierdoor minder goed de dag doorkomen.

Vraag de persoon of de persoon over het trauma wilt praten, of het er iets over kwijt wilt. Het nare ophalen zorgt voor veel problematiek op de rest van de dag. De persoon kan aangeven dat een ander keer beter uitkomt omdat nu de stress of angst hoog is. Hou rekening met het trauma en de triggers van de persoon en weet hoe u deze kunt voorkomen.weet u hoe hoog de stress is van de persoon? of hoe de gedachten lopen in wind storm tornado of orkaan?

Weet hoe u kunt handelen als een trauma gedachten en een herbeleving hoog oplopen. maak een crisis noodplan voor deze situatie. Maak het trauma overzichtelijk met schema of een mindmap. Houd dagelijks het dagboek bij met signalen waar de persoon last van heeft en de mogelijke oplossingen.