Houd bij hoeveel plekken of personen of andere dingen u vermijd. Waarom vermijd u deze plekken? Er is een manier om er weer in rust heen te gaan of rust in te vinden. Ga naar de plekken met een muziekje op en probeer er 5 minuten te zitten en vertrek dan weer. Bouw dit steeds verder uit. Probeer een weg te vinden in de trauma gedachten die u bezig houden op een dag. Door de gedachten op te schrijven in een dagboek, door het bij houden van overzichten en schema’s, door erover te praten. Zorg dagelijks voor afleiding zoeken aan de hand van de 10 punten uit het schema.

De persoon moet weer opnieuw leren vertrouwen te krijgen in de omgevingen en de samenleving. Het zelf kunnen aangeven wat de persoon nodig heeft geeft meer inzicht in wat de problematiek voor de persoon betekend. Stel vragen aan de persoon over het trauma en vraag hierbij door voor meer informatie. Laat de persoon hierbij de grenzen zelf bepalen hoe veel de persoon erover kwijt wil. Wanneer een persoon er niet over wil praten is het belangrijk dit te accepteren en niet aan te dringen. Maak een nieuwe afspraak om het te bepreken.

Leer zoveel mogelijk van vorige momenten van signalen en kijk terug wat er niet goed ging. Waarom ging het niet goed en wat was hiervan de oorzaak? Hoe voelde dit voor u? Wat heeft u gedaan om het op te lossen? Door te weten hoe het voelde en hoe het opkwam kunt u de volgende keer eerder reageren door te kijken waardoor het kwam en de oplossing te verbeteren kunt u steeds beter controle houden.

Leer omgaan met het de herbelevingen en verminderde nachtrust door overdag actief bezig te zijn uw zinnen te verzetten en ’s avond enkele relax oefeningen te doen. Probeer dagelijks op nieuw om de gedachten te veranderen door iets positiefs te denken of dat de reden er nu niet meer is, zie wat er nu wel is. Leer u een manier aan om om te gaan met de signalen die komen kijken bij een PTSS. Door de signalen in te delen in fase zoals code wind storm tornado en orkaan. Door behandeling van de PTSS kunnen trauma’s verlichten en heeft u minder vaak een herbeleving of nachtmerries