Een trauma of een nare gebeurtenis kan binnen enkele weken tot maanden verminderen en verdwijnen. Bij een complex trauma is het herstel vaak langdurig en zijn er meerdere soorten therapie nodig om te kunnen herstellen. Het is erg afhankelijk wat een persoon heeft mee gemaakt, hoe lang het duurt om te herstellen. Bij sommige personen is het naar 1 jaar bij andere kan het jaren duren of is het alleen mogelijk om dingen te verbeteren en het leefbaar te maken.

Hoe minder complex hoe meer kans een persoon heeft op een herstel. Hoe korter het trauma heeft geduurd hoe meer kans er is dat een persoon blijvend kan herstellen. Hoe langer het duurt hoe meer kans er is dat een persoon lang therapie nodig heeft en lange termijn gevolgen ervaart van het trauma, waardoor de kans kleiner is op een herstel.

Aan een herstel van trauma zit geen tijd verbonden, het ligt er aan wat een persoon heeft meer gemaakt, de ernst van de trauma’s, hoe lang het heeft geduurd, hoe de rest van de gezondheid is van de persoon, de leeftijd.