Wat is het?
Troost vinden bij jezelf is vaak erg lastig, maar voor veel personen met mentale problematiek die alleen zijn, vaak de enige mogelijkheid. Troost bij verdriet is lastig aan te pakken omdat het veel te maken heeft met dingen die zijn gebeurt, gedachten, verdriet. Vaak is het iets waar een persoon minder grip op heeft doordat het niet is verwerkt.
Herkennen
Personen die alleen zijn of zeer weinig contacten hebben vaak een eigen manier om troost te vinden. Niet voor iedereen werkt troost vinden op dezelfde manier of met dezelfde dingen. Het is uitproberen wat kan helpen en wat niet werkt. Wanneer u een moment heeft dat het minder gaat is het belangrijk om even wat minder te eisen van u zelf. Het is belangrijk op een start te maken met uit proberen van dingen die kunnen helpen.
Verdriet om dingen is vaak een moeilijke emotie om mee om te gaan. Zeker wanneer een persoon weinig naasten of vrienden heeft. Een persoon moet zelf met de emotie overweg leren te gaan. Omdat het hoofd vaak erg vol is, heeft een uitleg vaak minder effect, het is theorie en niet geleerd in de praktijk hoe hiermee om te gaan. Hierdoor kan het zijn dat dingen uit een uitleg niet zijn opgepakt of niet uitvoerbaar zijn. Het toepassen is vaak erg lastig, omdat een persoon hoog in emoties is, veel gedachten heeft en hierdoor veel signalen heeft. Een persoon is minder zichzelf en denk anders op het moment.
Veel personen hebben moeite met emoties om te kunnen gaan of hier een goede balans in te houden. Het kan gebeuren, met een trauma, dat een persoon van 0-100 gaat in verdriet. Boosheid is vaak een emotie die komt door opgekropte dingen die zijn gebeurt, deze zijn niet uitgesproken en hebben vaak veel stress veroorzaakt. Een persoon kan boos reageren wanneer het eigenlijk steun of begrip zoekt. Wanneer verdriet word weg gestopt en niet over word gepraat, kan een persoon niet de emoties uiten waardoor een persoon de emoties inhoud en op een moment 1x kan uitschieten. Het verdriet kan voor een persoon traumatisch voelen, om het erover te hebben.
Behandelen
Vraag een behandelaar hoe u beter kunt om leren gaan met de emoties die opkomen en hoe u deze kunt aanpakken. Een behandelaar maakt een signaleringsplan of schrijft u in voor emotieregulatie. Voor troost te vinden bij uzelf te verbeten zijn er vele trucjes. Zo kan het helpen om de gedachten in een stoel te stoppen en deze daarna weg te zetten. De gedachten kunt u stoppen of veranderen door erover te schrijven. De truc die voor u werkt is vaak er zelf achter komen.
Gevolgen
Wanneer een persoon geen troost kan vinden kunnen gedachten veel meer bezig houden en in een tornado door het hoofd gaan. Een persoon blijft in het verdriet hangen en door de gedachten word het erger. De gedachten kunnen meer negatief gestemd zijn of maal gedachten zijn. Een behandelaar kan hebben uitgelegd mondeling wat zelftroost is en hoe het werkt. Wanneer een persoon in veel emoties zit, komt dit vaak niet als eerste op wat de persoon moet doen om het te verminderen. Het hoofd is meer druk met gedachten die de emoties veroorzaken. Er staat vaak ook niks op papier.
Wanneer een persoon niet leert omgaan met de emoties lopen de emoties steeds hoger op en de persoon heeft meer last van buien. Verdriet kan zorgen voor meer hoofdpijnen, slaapproblemen, een pijnklachten van de organen. Een persoon kan veel meer spanning ervaren in het lichaam. Het wegstoppen van verdriet kan zorgen voor meer mentale schade. Waardoor er meer signalen komen en de kwaliteit van leven achteruit gaat.
Plan
Troost kan zitten in positieve dingen die u heeft meegemaakt of die zijn gezegd over u, of die u goede herinneringen geeft zoals een fotoalbum. Maak een positief dagboek met leuke, grappige positieve momenten, die u kunt gebruiken om troost bij te vinden. Troost kan zitten in troost woorden, woorden die u graag wilt horen om u weer beter te voelen. Woorden die kunnen horen bij een serie, of bij een programma, een tijdschrift, een activiteit, sportwedstrijd, humor. Troost kan zitten in tv kijken vaak helpen films van simpsons of disney. Vaak helpen kinder- of familie programma’s het beste. Tv kijken veranderd de gedachte en en daarmee het gevoel.
Troost is te vinden in een kleine knuffel, door er tegen aan te liggen, of tegen te praten krijgt u meer rust. Het geeft troost en een beter gevoel, net als bij kinderen. Troost kan zitten in een gesprek met een hulplijn met vrijwilligers. Door het luistert oor kan een persoon het meer loslaten. Door het verhaal met iemand te delen kunt u troost vinden bij de ander en het deels verwerken. Het is belangrijk om te leren wat de codes wind storm tornado en orkaan met u doen en hoe u deze fase kunt verminderen en wat oplossingen zijn. Door de fase te kennen en het gevoel wat erbij hoort te herkennen kunt u fase eerder stop zetten. Schrijf op welke manieren hebben geholpen voor u om troost te vinden, maak er een lijstje van, deze kunt u de volgende keer gelijk gebruiken en met de eerste beginnen.
Troost kan zitten in het loslaten van gedachten door bijvoorbeeld meer rust te gaan zoeken, meer te relaxen of een ademhalingsoefening. Door leuke dingen te gaan plannen, door een toekomstplan te gaan maken, door afleiding zoeken of door terug te kijken naar vorige momenten. Troost kan zitten in een muziekje opzetten en heel hard meezingen. Alle emoties eruit gooien. Het kan ook helpen om deze eruit te sporten of te fietsen. Dit lucht enorm op.
Troost zijn zit in lief zijn voor u zelf, iets lekkers klaar maken, iets leuks kopen, let hierbij wel erop dat het geen impulsaankopen worden. Iets kopen waar u weer vrolijk van word. Toon begrip voor uzelf het mag er even zo zijn. Geniet van de kleine dingen. Doe een middagdutje met een deken op de bank, vaak voelt u zich hierna weer wat beter om een dag te starten of weer iets te gaan doen. Let wel op dat u dit niet te vaak doet, om een goed dag en nacht ritme te houden of er een nieuwe gewoonte van te maken.
Het is belangrijk om te onderzoeken wat het heeft veroorzaak? Wanneer gedachten te lang bezig houden en niet zijn verwerkt komt het vaker voor. Wanneer een persoon een gebeurtenis niet kan loslaten, stapelt de verdriet steeds op. Het is belangrijk om over deze gedachten te praten en deze bespreekbaar te maken en hulp te zoeken voor het verwerken.
Beeld u in hoe zou u als kind getroost willen worden? Start er nu mee mee. Bijvoorbeeld een deken wat meer bescherming bied. Wat voor een kind help om te troosten helpt voor een volwassen ook.