Hoe leer je creatief denken?

Oplossingen

Oplossingsgericht denken zorg voor meer creatief denken en meer mogelijkheden zie in creatief bezig zijn. Start een keer met diverse spullen door elkaar te gebruiken zoals kralen, verf, lint. Kijk wat u kunt maken van spullen en combinatie van spullen. Hoe meer oplossingen u kunt bedenken voor bijvoorbeeld het vastzetten hoe meer verschillende materialen u kunt gebruiken.

Mogelijkheden

Door te kijken naar de uiterste mogelijkheden van materialen, door dingen te gaan uitproberen. Door het te laten zoals het gaat, geen stappenplan, idee en kijken wat het word. Door te denken alle kunst is goed, het is goed, ik leg het even weg en ga morgen verder. Een nieuwe dag geeft vaak een ander beeld van de knutsel.

Fantasie

Gebruik fantasie, laat het zijn werk doen, denk weer eens als een kind die gaat knutselen en wat u dan zou maken. Laat vormen gewoon zoals u vormt door strepen of stippels. De tekening van een mandala met vakjes begint bij een tekening met veel lussen zoals een kleutertekening, die daarna met strepen aan elkaar worden verbonden. Door strepen in de lussen ontstaan er kleine vakjes. Het zetten van strepen of stippen kan zorgen dat u minder nadenkt, minder snel of dat u met volle concentratie bezig kan zijn.

Ideeën

Schrijf al u ideeën op. Welke van de ideeën zijn haalbaar? Wat heeft u hiervoor nodig? Wat zou u het liefste maken? Hoe lang de tijd heeft u? Wilt u iets maken voor een ander of voor uzelf? maak een overzicht van ideeën en bewaar de lijst, zodat u de volgende keer al ideeën heeft of een idee krijgt van de lijst.

Anders

Doe even iets helemaal anders. Bent u normaal veel aan het tekenen, start een keer met haken of met breien. Het is heel wat anders, zorgt voor een andere rust. Het op een andere manier bezig zijn met uw handen kan zorgen dat er nieuwe ideeën komen voor kleuren, grote van het haak of brei werk.

Niet denken

Mediteer, creatief denken door niet te denken. Hoe meer rust u heeft in het hoofd maar ook in het hele lichaam hoe meer andere dingen kunnen opkomen, hoe voller het hoofd is, hoe moeilijker dit is. Door meditatie kunt u leren om uw hoofd meer rust te geven, gedachten meer los te laten en meer ontspanning te vinden. Ontspanning is belangrijk om gefocust te blijven op de creatieve uiting.

Luister naar muziek.

In veel liedjes zit nieuwe inspiratie om iets te maken. Muziek verteld veel over het gevoel of gedachten die een persoon heeft. Muziek kan gedachten veranderen en kan helpen meer rust te vinden tijdens het knutselen of om langer door te gaan. Zet een keer een totaal andere soort muziek op, het kan zorgen voor een ander gevoel.

Verandering van omgeving

Verandering van omgeving stimuleert de creativiteit. Ga regelmatig naar buiten voor een wandeling en ontspannende dingen te gaan doen. Ga op een andere plek zitten, in een andere kamer, of buiten met mooi weer. Een andere plek in huis, kan zorgen dat u er meer rust ervaart, een andere idee heeft, het met rustige gedachten gaat. Wanneer u langer op 1 plek zit kan het zorgen voor meer gedachten of hogere signalen.