Wat is het

Thuiswerken heeft vele voordelen, maar voor de menatle gezondheid is het beter om te werken buiten het huis. Wanneer een persoon thuiswerkt zit het veel binnen en komt het zelden buiten, hierdoor kan de persoon minder weerstand krijgen. Wanneer een persoon elke dag naar het werk gaat is het minimaal 2x buiten geweest. In huis is vaak minder frisse lucht. Het is belangrijk te letten op de signalen van mentale problematiek wanneer u veel thuiswerkt, hoe eerder u ze herkent, hoe eerder u ze kan aanpakken.

2 herkennen

 • Bij thuiswerken is de dagstructuur anders dan een persoon naar het werk gaat. De persoon kan normaal de dingen van zich af zetten van werk naar huis, in huis is dit bijna niet mogelijk. Wanneer een persoon lang aan een stuk thuis is komen de muren op de persoon af, het voelt minder fijn om thuis te zijn, het voelt als of er zeer veel spanning in het huis blijft hangen.
 • In huis word een persoon veel meer gestoord in het werk dan op het werk, het vraagt veel meer concentratie om te blijven focussen op het werk. Hierdoor kost het veel meer energie dan anders. De persoon kan hierdoor meer gaan piekeren.
 • Omdat een persoon veel thuis is is de kans op een depressie zeer groot, een persoon kan meer somber worden en minder plezier krijgen in dingen doen. Het gaat de persoon meer tegen staan. Hierdoor kan het veel invloed hebben op de dag, een persoon kan minder genieten van kleine dingen.
 • Van thuiswerken kan een persoon veel meer spanning en onrust ervaren op een dag. Wanneer een persoon meer moeite heeft met het verwerken van wat er gebeurt zorgt dit voor extra spanning en onrust. De spanning komt vaak ook door het nieuws of sociaal media.
 • In huis zijn vaak vele triggers aanwezig, geluiden van buren, personen die praten of muziek die hard staat. Het kan een persoon veel meer stress geven als anders, hierdoor is de kan dat een persoon overprikkeld raakt groter.
 • Thuiswerken kan zorgen voor onzekerheid en angst. Een persoon is onzeker wanneer het weer naar het bedrijf kan, hoe lang het duurt, het kan angsten oproepen van het verliezen van de baan of door zorgen die een persoon zich maakt.
 • Wanneer het werk niet geheel af is op een dag, maar de tijd zit er wel op, is het thuis vaker dat u het nog even afmaakt dan op het bedrijf. Hierdoor werkt u uiteindelijk veel meer uren als anders. Het is belangrijk dit zo min mogelijk te doen en uw rust te zoeken en bij te komen van de dag.
 • Bij thuiswerken is er geen grens tussen werk en privé. Hierdoor kunt u minder goed afstand nemen van het werk, waardoor u er meer over blijft nadenken en het u langer bezig houd. Hierdoor blijft je alert en neemt de stress meer toe, een persoon gaan meer herhalend gaan denken of meer gaan piekeren.
 • Bij thuiswerken kan er taakonduidelijkheid ontstaan. Een persoon krijgt het bericht van een klus via een mail maar het is niet duidelijk, hierdoor moet er meerdere berichten worden verstuurd, dit zou normaal direct worden gevraagd aan de werkgever. Nu geeft het extra zorgen of werk druk.
 • Bij thuiswerken kan er gebrek aan feedback ontstaan. Normaal geven collega’s de feedback of een leidinggevende, nu word het minder gezien hoeveel uren u er mee bezig bent. Dit kan zorgen voor een minder gewaardeerd gevoel.
 • De sociale steun van collega’s valt weg bij thuiswerken. Een persoon heeft alleen steun via sociaal media of van het gezin. Het gezin heeft vaak zijn eigen dingen waardoor er minder steun kan zijn. Die u normaal aan een collega’s zou vragen 1 stoel verder.

3 behandelen

 • Door meer thuiswerken beweegt een persoon vaak minder en zit het meer. Hierdoor kunnen spieren meer strak en stijf aanvoelen. Het is belangrijk minimaal 15 minuten per dag rek en strekoefeningen te doen om de spieren soepel te houden.
 • Het meubilair thuis is niet als op het werk, een persoon ervaart thuis vaak meer spanningen waardoor het meer schouder klachten heeft en pijnklachten in de nek of onderrug. Het is zeer belangrijk bij thuiswerken te letten op de houding.
 • Door thuiswerken is uw hoofd veel meer alert bezig dan wanneer u op het bedrijf bent. In uw huis gaan de gedachten door, er is geen stop aan, in een bedrijf loopt u naar buiten en gaat u naar huis. Door dit stuk te missen is het belangrijk op de gedachten te letten en ze op tijd aan te pakken.
 • Maak niet van uw slaapkamer een werkplek. Hierdoor ervaart u stress tijdens het werk in deze kamer. Wanneer u de kamer uitloopt en terug gaat ervaart u steeds deze stress. Hierdoor heeft u een veel mindere nachtrust.
 • Het voordeel van thuiswerken is dat u geen stress en ergernis ervaart van de ochtendspits en de avondspits, en het moeten zoeken naar een parkeerplek. De stress krijgt u alleen op een andere manier terug met thuiswerken.

4 gevolgen

 • Een persoon loopt naar enige tijd meer kans op een depressie of een burn-out, de planning is anders en er is meer werk wat moet worden gedaan en er zijn meerdere personen in huis. Een persoon moet meer gedachten verwerken in huis, waardoor het soms erg lastig kan zijn om geen maal gedachten te krijgen.
 • Wanneer de nachtrust te vaak word verstoord, heeft een persoon minder energie, is meer prikkelbaar op de dag, het kan invloed hebben op de voeding en een persoon heeft minder concentratie. Een persoon kan na een week meer beperkt worden door vermoeidheid.
 • Thuis uzelf motiveren is na enige tijd soms best lastig. In het begin gaat het vaak een stuk makkelijker. Een persoon kan naar enige tijd gedemotiveerd worden en hierdoor meer de kantjes ervan aflopen en zich niet volledig inzetten.
 • Een persoon ervaart overdag meer spanning en stress waardoor het het moeilijker de dingen kan loslaten en kan verwerken. Hierdoor kan een persoon moeilijker de rust vinden en bijkomen om weer vol energie aan de slag te gaan. Een persoon kan van thuiswerken een stressstoornis of angst stoornis oplopen.
 • Wanneer er meer word thuisgewerkt kan het zijn dat er veel minder contact momenten zijn met collega’s of bekenden, hierdoor kan een persoon zich meer eenzaam voelen.
 • Wanneer een persoon steeds word gestoord in het werk gaat dit ken koste van de concentratie en van het denkpatroon. Een persoon is ergens mee bezig en door het storen kan het de zin of verhaal kwijt raken. De concentratie en de focus worden steeds moeilijker terug te vinden.
 • Wanneer een persoon vaak getriggerd word, kan een trigger blijven hangen en dagelijks invloed hebben op de dag. De persoon kan hier veel last van hebben in hoge signalen of een slechte nachtrust.
 • Van te veel onzekerheid kan een persoon veel meer gaan twijfelen aan alles wat een persoon doet. Een persoon kan zelf heel onzeker worden. Het zelfvertrouwen van een persoon kan verminderen.

5 plan

 • Het is belangrijk een goede dagstructuur aan te houden en een planning te maken wat er allemaal gedaan moet worden. Plan deze niet te vol en houd ruimte voor relaxen. Het los kunnen laten van het werk is belangrijk om mentale problematiek te voorkomen.
 • Evalueer iedere week hoe het gaat, wat zijn punten die goed gaan en wat zijn punten waar u minder tevreden over bent? Wat maakt het thuiswerken bij u los en wat doet het met u? Sta een moment stil bij de week en kijk waar dingen anders kunnen. Door het steeds te evalueren komt u tot een steeds betere manier van thuiswerken met meer rust.
 • Zorg voor een ergonomisch goede thuiswerkplek. Omdat u meer zit in het belangrijk dat de hoogte van de tafel en de stoel goed zijn afgestemd. Het is vaak een kleine aanpassing wat veel pijnklachten kan voorkomen.
 • Het is belangrijk een rustige ruimte te hebben zodat u zich 100% kan concentreren op het werk. Schaf een geluiddempende koptelefoon aan waardoor het geluid buiten de kamer minder binnen komt en u hierdoor minder word gestoord.
 • Zoek naar manieren die kunnen helpen meer te ontspannen, die u meer rust geven, zoals een ademhalingsoefening. Houd dagelijks de signalen bij die u ervaart en hoe hoog deze zijn aan de hand van de fase wind storm tornado en orkaan en leer afleiding zoeken mogelijk te maken.
 • Houd voor alle positieve dingen die ervaart een positief dagboek bij die u kunt gebruiken op momenten dat u het zwaar heeft. Het positief dagboek kan bestaan uit dingen die u mee maakt, een compliment die u heeft gekregen of zinnen van het internet.
 • Heeft u meer gedachten de laatste tijd? Piekert u meer? Het alert blijven zorgt ervoor dat u minder goed kunt slapen. Het is nog niet verwerkt hierdoor blijft u wakker. Zorg voor een duidelijk einde van de werk dag en schrijf daarna zoveel mogelijk van u af, start een oefening en begin met afleiding zoeken.
 • Leer van vorige momenten door te kijken naar eerdere momenten van thuiswerken. Wat ging er goed en wat minder? Wat zijn dingen die u deze keer anders zou doen? Wat heeft u daarvoor nodig? Hoe beter beeld u heeft van de vorige keer hoe beter oplossing u kunt bedenken. Verbeter het steeds en evalueer het om het te blijven verbeteren.
 • Stel grenzen wat wel gaat en wat niet, maak deze duidelijk kenbaar, en houd u eraan vast. Wacht niet tot het te veel word en vraag op tijd om hulp. Een werkgever heeft er net zo min iets aan als u een burn-out heeft.