EMDR is belangrijk om zo vroeg mogelijk in te zetten en niet te lang te wachten. Hoe langer een trauma blijft bestaan hoeveel meer signalen u ervaart die chronisch kunnen worden. Het is belangrijk om het trauma direct te gaan verwerken als u er veel last van heeft. In sommige gevallen kan neen persoon er minder of geen last van hebben en nemen gedachten langzaam af, een persoon heeft dan geen EMDR nodig. Er word van een trauma of PTSS gesproken als de signalen minimaal 3 maanden aanwezig zijn.

Hoe eerder u begint met het behandelen hoe minder last en schade de gezondheid oploopt. Het verse open trauma is belangrijk om direct na het trauma te bespreken om er geen gevolgen aan over te houden. Het beste zou dan ook zijn direct na het trauma te starten met EMDR, door de vele lange wachtlijsten is dit vaak niet mogelijk. Slachtofferhulp helpt vaak deze personen direct na een trauma maar dit is geen EMDR.

Hoe korter het trauma actief is hoe minder kans op andere problematiek, hoe langer het trauma op de voorgrond blijft hoe meer invloed het heeft op het dagelijks leven en een persoon kan beperken.