Wat is het

Het dagboek slapen kan u verder helpen meer inzicht te krijgen in uw slaap en uw slaappatroon. Door het bijhouden van het dagboek kunt u stappen zetten om de nachtrust en de dagstructuur aan te pakken. Hoe beter een persoon slaapt hoe positiever een persoon is, hoe minder een persoon slaapt hoe negatiever.

Herkennen

Inzicht in signalen buien is belangrijk om te weten wat het met u doet wanneer u meer piekert of slecht heeft geslapen. door het aantal uren slaap te weten en de oorzaken waarom het minder is is er al een deel van een oplossing. Slapen is erg belangrijk voor een goed herstel van signalen en van gedachten en om de volgende dag weer fit aan de slag te kunnen. Wanneer nachtrust minder is kunnen er meer problematiek ontstaan.

Fase De fase van de slaap zijn erg belangrijk voor een goede nachtrust. Hoe dieper een persoon kan slapen voor langere tijd hoe beter het is uitgerust. Wanneer een persoon meer piekert, heeft het meer moeite met inslapen en kan hier meer over dromen. Oorzaak dat de nachtrust is verstoord of minder is kan verschillende oorzaken hebben. de oorzaak komt vaak door gedachten of signalen maar ook vaak door buren of geluiden. De oplossingen van een betere nachtrust is het zoeken naar meer activiteit overdag, meer beweging en een goed balans met relaxen. Hoe meer actief u overdag bent hoe meer van nature u kunt slapen.

Voor een persoon die u gaat helpen is het makkelijk om een overzicht te hebben van het aantal uren dat u heeft geslapen, de reden dat u wakker was, wat u heeft gedaan. Hierdoor is er een goed overzicht wat het precies met u doet. Wanneer de nachtrust minder is kan een persoon slaapmedicatie krijgen, deze medicatie is voor enkele dagen, wanneer een persoon het langer gebruik gaat dit ten koste van het natuurlijke slapen.

Gevolgen

Een verkorte nachtrust zorg voor minder slaapt, hierdoor is een persoon prikkelbaar ervaart meer stress wat ten koste kan gaan van het functioneren en het dagelijks leven kan beïnvloeden. Een verstoorde nachtrust zorgt op de lange termijn dag een persoon veel makkelijker kan inslapen waardoor het meer wakker ligt en niet in slaap komt. Een persoon kan meer negatieve gedachten hebben op een dag.

Omdraaien van het dag nachtritme kan zorgen voor meer andere problematiek overdag. Een persoon kan hierdoor meer depressief raken of meer in de problemen komen. Een slaaptekort kan ervoor zorgen dat een persoon minder kan functioneren, de concentratie minder is, een persoon minder dagelijkse dingen kan doen, meer vermoeid is en hierdoor de kans op een baan kan verliezen. Een slaaptekort zorg voor mentale problematiek.

Plan

Schema : door het bij houden van overzichten van de slaap kunt u meer zicht kijken in de oorzaak van de slaapproblematiek. Door te weten waar de problematiek vandaan komt u u hier starten met het oplossen ervan. Door het duidelijk op papier te zetten kunt u het makkelijk bespreken. Overzichten Door overzichten te maken van een maand kunt u zien hoe snel u slaap te kort oploopt en welke actie u moet nemen, enkele uren minder nachtrust is vaak geen probleem hoe meer uren hoe meer het een probleem word.

Dagboek door het dagboek dagelijks bij te houden kunt u de gedachten van u afschrijven, kunt u hoofd legen, kunt u toekomst plannen en overzichten bijhouden waardoor u een duidelijk overzicht heeft van uw gezondheid en leven. Praten : door te praten over de slaapproblemen en wat u bezighoud in de nacht kunt u een oplossing vinden. Door duidelijkheid te hebben het gesprek hierover aan te gaan kunnen vele dingen veranderen en worden verwerkt.

Haal geen slaap in wanneer u een nacht kort heeft geslapen, ga eerder de avond naar bed. Door overdag te slapen bent u in de nacht niet moe genoeg om te slapen waardoor het patroon kan veranderen. Uitslapen in het weekend is een uitzondering. Sta elke dag om dezelfde tijd op en ga om dezelfde tijd slapen. Door op tijd uit bed te komen en de dag te starten is er een goed begin van de dag. In de ochtend heeft een persoon meer energie. Ook wanneer u een nacht minder heeft geslapen start gewoon op en start de dag, plan wat minder activiteiten waar mogelijk is. Vaak gaat het na een uurtje wakker beter.

Wat vind u positieve slaap gewoonte of dingen die u kunt doen voor uw nachtrust? Aan welke gewoonte twijfelt u? Wat zou u kunnen veranderen aan de gewoonte om het meer positief te laten zijn? Bijvoorbeeld door 22.00 uur tv kijken en om 23.00 uur gaan slapen een uurtje tussen tv en slapen is goed om even de dag oor te nemen, te ontspannen met een boek en een yoga oefening. Vaak zijn simpel gewoontes en oorzaak van een mindere nachtrust, zoals minder bewegen, koffie voor het slapen gaan. Door deze aan te pakken en meer te relaxen en actief te bewegen bent u meer vermoeid in de avond waardoor u beter slaap.

De nachtrust verbeteren kan door een ademhalingsoefening en te relaxen in de avond. Door meer controle te hebben op de ademhaling vind u meer rust in uw gedachten waardoor deze positiever zijn en u beter kunt slapen. Overdag werken aan de nachtrust door actief te zijn, te bewegen, goed te eten en gezond, door van u af te praten, schrijven of schilderen, door bezig te zijn met dingen die goed voor u zijn en voor de toekomst.