Het praten over PTSS en het bespreekbaar maken van een trauma horen bij verwerking. Door het praten over een trauma een persoon er beter mee leren omgaan het het loslaten. In de mentale gezondheidszorg komt het vaak voor dat er tijdens een behandeling word gewisseld van behandelaar, hierdoor moet een persoon opnieuw beginnen met het vertellen van het traumatische verhaal, zodat de nieuwe behandelaar dit ook weet.

Door regelmatig te praten over het trauma kan de ervaring meer blijven hangen, het is moeilijker te stoppen, het houd langer aan, komt vaker op. Het blijven praten over een trauma kan het trauma open houden, bijvoorbeeld een sessie van EMDR zorgt dat het trauma meer op de voorgrond is om het te behandelen, wanneer het is behandeld gaat het meer naar de achtergrond. Door minder vaak over het trauma te denken of het denken eerder te stoppen, komt het trauma meer op de achtergrond, door er vaak aan te denken blijven buien komen en gaan, kunnen gedachten in ernst toenemen.

Per keer dat een persoon praat over de traumatische ervaring roept het veel gedachten aan het trauma op. De trauma gedachten kunnen op een dag veel zorgen voor hoge signalen, vaker terugkomen of zorgen voor herbelevingen. Elke keer dat een persoon het heeft over het trauma of er na gevraagd word kan een persoon een herbeleving krijgen, de persoon praat over het naarste van het naarste wat een persoon heeft meegemaakt.

Wanneer een persoon een trauma oploopt hoeft het niet elke dag last te hebben van trauma gedachten om PTSS te hebben, het kan ook in het begin zijn regelmatig in de week. Hoe vaker een persoon nadenkt over de gebeurtenis hoe meer het een open trauma blijft. Hoe meer open hoe vaker het opkomt en bezig kan houden. Het trauma kan hierdoor groeien en in ernst toenemen, hierdoor kan het een PTSS worden.

Wanneer een persoon gaat praten over PTSS kan het zijn dat de persoon een topje verteld een klein begin, hoe vaker een persoon een sessie heeft gedaan, hoe verder een persoon komt bij de naarste stuk van het trauma om over te praten. Hierdoor kunnen signalen en gedachten na een sessie meer toenemen en extreme vormen aannemen.

Pas na behandeling van het trauma is de ernst van het trauma in gedachten verminderd, hierdoor is het meer rustig in het hoogt en kunt u anders kijken naar nieuwe stappen voor de toekomst. Wanneer een trauma onbehandeld blijft word een persoon steeds meer beperkt in het dagelijks leven, waardoor veel dingen niet meer mogelijk zijn zoals werken.

Wanneer het onderwerp van het trauma niet word besproken kan het trauma meer rust vinden, de persoon kan een manier vinden om er minder over te denken, waardoor het trauma meer op de achtergrond blijft. Hierdoor is het voor de persoon een gesloten trauma geworden. De persoon kan omdat er niet veel last van heeft door met het leven, het gevaar is dat als de persoon getriggerd raakt dat het er wel last van kan krijgen, bijvoorbeeld door heftig nieuws of media.