Hoe weten ze welk pilletje voor welke stoornis is en welke bijwerking erbij hoort?

Wat is het?

Wanneer een persoon meerdere soorten medicatie heeft valt het erg lastig vast te stellen welke bijwerkingen van welke medicatie komen en wat de gevolgen zijn voor de persoon in het dagelijks leven. Hoe meer pillen een persoon heeft hoe onduidelijker het word wat waar vandaan komt.

Herkennen

In de mentale gezondheidszorg word vaak niet goed gelet op de hoeveelheid medicatie zo zijn er personen die dagelijks 20 tot 30 verschillende soorten medicatie hebben. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de persoon. Een combinatie van zoveel medicatie werkt vaak elkaar tegen en brengt meer schade dan het goed is. Er is geen duidelijk beeld meer welke signalen waar vandaan komen, het kan komen door de diagnose, bijwerkingen begin en einde, signalen, gebeurtenissen. Het word erg verwarrend en zeer onduidelijk. De persoon is niet gebaat bij veel medicatie, deze geven vaak een heel ander beeld dan waar de persoon last van heeft door onder andere de bijwerkingen.

Er word gekeken en geluisterd wat de persoon aangeeft, maar vaak heeft dit meer te maken met de bijwerkingen als de echte klachten die de persoon heeft voor het gebruik van de medicatie. Medicatie word vaak te lang voorgeschreven volgens de richtlijnen en in een combinatie die niet klopt. Medicatie word vaak voorgeschreven op de bijwerkingen zoals lorazepam is rustgevend dus kan als slaapmedicatie, terwijl het een medicatie is tegen de stress of onrust.

Behandeling

Vaak bestaat de behandeling geheel uit medicatie en word er niet goed gekeken naar de signalen die de medicatie te weeg brengt. Medicatie kan helpen bij klachten in de mentale problematiek wanneer het gericht op signalen word voorgeschreven en in zo min mogelijk pillen. Mentale problematiek valt niet op te lossen met alleen medicatie een persoon leert niks en kan geen stappen zetten in het herstel, hiervoor is een therapie nodig om te leren omgaan met …. Aan de hand van diagnoses worden medicatie voorgeschreven. Het probleem hierbij is vaak dat een persoon te veel diagnose heeft en hierdoor niet gericht medicatie word voorgeschreven voor de klachten die er nu zijn.

Gevolgen

De persoon neemt de medicatie maar voelt zich slechter worden en het veranderd heel het zijn van de persoon. Door een behandelaar word er vaak dan niet ingegrepen en gedacht dat er te veel medicatie is voor geschreven of een onjuiste combinatie is. Door een combinatie kan het gedrag van een persoon totaal veranderen van een normaal rustig persoon naar boos en agressief. Klachten die er nooit waren kunnen opspelen als een bijwerking van de hoeveelheid of de soorten. Door een grote hoeveelheid medicatie is het hoofd van de persoon verdoofd, het denken is lastig en de persoon is er niet mee geholpen. Anti psychotica kan een psychose veroorzaken. Anti depressiva kan een depressie veroorzaken. Bekijk de aflevering van tygo in de psychiatrie over medicatie vanaf 26 minuten 2020 aflevering 2

Plan

Houd bij welke medicatie u krijgt, hoeveel en waarvoor. Schrijf hierbij op wat de bijwerkingen zijn, hoe u zich voelt en wat er veranderd. Maak dit bespreekbaar met uw behandelaar. Twijfelt u aan de hoeveelheid medicatie, ga langs uw huisarts/apotheek en leg het voor en vraag of de combinatie kan en mag en of er een andere oplossing mogelijk is. Gaat er niet altijd van uit dat de behandelaar juist zit, een behandelaar maakt ook fouten en kan medicatie ook verkeerd voorschrijven of niet passend bij de signalen. Lees altijd de bijsluiter van het medicijn en kijk of het passend is bij u klachten, twijfelt u of is het niet passend, neem ze niet en maak het eerst bespreekbaar.