Wat is het?

Vaak word er in de mentale gezondheidszorg 1 van de 2 gekozen die word behandeld, hierdoor blijft een groot deel niet behandeld.. Het is een moeilijke keuze waar eerst te beginnen. Een verslaving kan zeer ernstig zijn voor een persoon, waardoor een persoon meer zwaar onder invloed is elke dag.

Een PTSS kan zorgen dat iemand beperkt raakt in het dagelijks leven door chronische klachten die vaak samen gaan met de hoge signalen. Vaak worden middelen gebruik voor de trauma gedachten en de pijnklachten. PTSS en verslaving word vaak gezien als complexe problematiek.Hierdoor is het vaak dat een persoon gedeeltelijk of niet geholpen word. Wanneer een gedeelte word aangepakt kan het andere deel groeien en hierdoor meer problematiek ontstaan.

Al snel word er gezegd dat beide behandelen tegelijkertijd de beste optie is. De persoon is in 1x keer klaar met de PTSS en verslaving. Voor de verslaving kan een persoon medicatie krijgen, deze zijn vaak ook verslavend. Wanneer een PTSS word behandeld word er medicatie voorgeschreven. DE persoon veranderd van verslaving, middelen gebruik is vaak een groot probleem, medicatie verslaving word veel minder besproken.

Herkennen

PTSS en verslaving beide voor een perfect resultaat. Voor een persoon kan beide tegelijk te groot zijn, de persoon kan angst hebben voor de moeilijke momenten of niet durven te stoppen wie weet wat er dan gebeurt en oproept. Er moet een vervanging worden gezocht voor het middelen gebruik, wat rust kan geven, kan helpen in moeilijke momenten, dit kan door medicatie of een goede dagstructuur met sporten, praten, en ontspanning.

PTSS behandelen hierdoor krijgt de persoon minder last van het trauma en signalen waardoor er meer grip kan zijn op de verslaving. Wanneer een persoon meer rust ervaart door minder last te hebben van het trauma, gaat een persoon vaak automatisch minder gebruiken, hoe meer goede dagen hoe minder gebruik.

Eerst de verslaving om bij het echte gevoel van het trauma te kunnen komen waardoor een persoon beter behandeld kan worden voor het trauma. Het stoppen zorgt voor het echte ik, hoe het nu echt is, met middelen is het gevoel anders waardoor er andere woorden aan worden gegeven. Om beter te kunnen slapen als een persoon stopt, kan er slaap medicatie worden voor geschreven, deze zijn vaak benzo’s die signalen van PTSS kunnen verergeren, dit kan ook bij de kalmeringsmedicatie. Beide middelen hebben een verslavende werking.

Behandelen

Een verslaving is vaak middelen gebruik, dit om minder last te hebben van de signalen en trauma gedachten. Niet elke verslaving is hetzelfde, het kan zijn dat een persoon zwaar overmatig gebruikt, of het kan zijn dat een persoon er een balans in heeft en het gebruikt als medicatie. Er zit een groot verschil in de aanpak om de verslaving te stoppen, wanneer het als een medicatie word gebruikt kan een persoon makkelijker stoppen of minderen dan als bij overmatig gebruik.

In een behandeling van PTSS kan een persoon nog veel last hebben van de trauma gedachten en signalen, hierdoor kan het voor een persoon fijn zijn en goed voelen om nog middelen te gebruiken, om rust te ervaren en te kunnen slapen De therapie roept heel veel nare momenten op en vaak word het eerst erger.

In de mentale gezondheidszorg word middelen gebruik altijd als een verslaving gezien. Wat de reden van gebruik ook is en hoe vaak dit is. Het gebruik van sigaretten bij de stress kan voor sommige helpen, maar is een verslaving. Een andere persoon gaat veel meer inkopen doen door de stress. Vaak heeft de persoon nare ervaringen met het voorschrijven van medicatie, het ophalen, verwijsbrieven, dosering. Medicatie is vaak waar veel fouten worden gemaakt.

Pillen kunnen helpen op een dag, middelen gebruik kan helpen een dag door te komen. Beide hebben geen effect op de lange termijn, het is het onderdrukken van de signalen en gedachten, tenzij een persoon het elke dag blijft innemen. Door slaapmedicatie elke dag te gebruiken en te stoppen kan een persoon niet vanuit zichzelf slapen. Kalmeringsmedicatie moet vaak worden opgehoogd en mag maximaal 2 weken achter elkaar. Bij stoppen heeft een persoon veel bijwerkingen maar kan nog niet met de signalen overweg.

Bij het gebruik van middelen kan een persoon het inzetten wanneer het nodig is, bij medicatie is er een maximum aantal per dag en 1 extra is niet mogelijk. Aan pillen zit vaak een vaste tijd en zegt niks over het moment, bijvoorbeeld een persoon heeft om17.00 uur een bui en kan pas 19.00 medicatie nemen, hierdoor zou een persoon 2 uur moeten wachten, met middelen kan het direct worden ingezet.

Gevolgen

Voor de persoon kan de stap naar alles direct veranderen door te behandelen en stoppen met middelen te groot zijn, te onverwachts. Het aanpakken in stappen is nodig om niet te veel in 1x te ervaren. Voor een persoon kan in 1x stoppen bijwerkingen geven van het stoppen, het niet weten hoe nu anders met het probleem om te gaan, en kan zorgen voor meer herbelevingen en nachtmerries door de behandeling. Hierdoor zou er meer kans kunnen zijn op een crisis of vaker een crisis.

De persoon gebruikt middelen voor de PTSS, door eerst de verslaving aan tee pakken, word er niks gedaan met het trauma, waar de persoon veel last van heeft, het trauma kan een persoon meer gaan beperken op een dag, de PTSS kan groeien en signalen verergeren. Het stoppen met een verslaving kost vaak jaren, voor het goed lukt.

Wanneer verslaving eerst word aangepakt kan de persoon het gevoel krijgen dat de trauma’s minder belangrijk zijn. Er word niet over gesproken en de persoon kropt het meer op of moet zelf een weg zoeken ermee om te gaan. Wanneer een persoon het gebruik voor de pijnklachten en de persoon stopt moet de persoon aan de pijnstillers, deze zijn vaak ook verslavend.

Door middelen gebruik te vervangen met medicatie, word de verslaving verschoven, veel medicatie die een persoon krijgt voor PTSS en voor een verslaving hebben een verslavende werking en moet een persoon van afkicken. Het stoppen met middelen is even zwaar als het stoppen met de medicatie.

Plan

PTSS is zeer belangrijk om direct te behandelen, het gebruik van middelen moet in een balans komen, zo vaak op 1 dag maximaal. Wanneer een persoon minder last heeft van het trauma en grip heeft op de middelen is het makkelijker te stoppen of af te bouwen. Praat met uw behandelaar over dit onderwerp en vraag advies, lees op internet lotgenoten verhalen en kijk wat voor u het beste zou zijn.

Het is belangrijk te weten wat de reden is van het gebruik. Het is belangrijk om hierin een vaste balans te krijgen van bijvoorbeeld maximaal €10,- per week. Hoe meer er grip is op de hoeveelheid die gehaald kan en mag worden is het makkelijker uiteindelijk te stoppen of verder af te bouwen. Het hebben van een balans is belangrijk om niet steeds meer te gaan gebruiken, meer gaat sneller als minder.

Zorg voor een plan van aanpak, wat kunt u doen op de momenten dat het zwaar word, wat zijn dingen die helpen, wat geeft meer rust, hoe kunt u de signalen en trauma gedachten erkennen? het is belangrijk te leren van de signalen om er meer grip op te krijgen bijvoorbeeld door het bijhouden van schema’s of door gebruik van vorige momenten.

Zorg voor een alternatief, door bijvoorbeeld voor de pijnklachten te kijken naar een fysio of yoga. Door oefeningen kunnen veel pijnklachten verminderen en kunt u er meer grip op houden. Door het doen van een cursus kunt u werken aan het zelfvertrouwen of aan het leggen van contacten. Door een goede dagstructuur kunt meer grip krijgen op de dag, bent u meer bezig, krijgt u voldoende rust en kunt u makkelijker een dag doorkomen.