Hoe word PTSS vastgesteld?
De diagnose word gesteld via een psychiater en kan niet bij de huisarts. De huisarts kan een eerste onderzoek doen, de eerste signalen, het vermoeden hebben van PTSS. De huisarts verwijst u door naar een psychiater voor het vaststellen van een diagnose. Deze neemt een aantal vragenlijsten met u door om te kijken van welke klachten u last heeft.
De onderwerpen angst, trauma, herbelevingen, vermijden, depressie en emoties en gevoel worden hierin mee genomen. Het zijn 2 a 3 vragenlijsten verdeeld over meerdere gesprekken. Het stellen van de diagnose kost ongeveer een maand als het zorgvuldig gebeurt. Per gesprek krijgt een persoon een vragenlijst en word de vorige geëvalueerd. het 4de gesprek is het eindgesprek en het vaststellen. Er is 1 gesprek per week.
Aan de hand van de antwoorden word er gekeken met de dsm of het passend is bij PTSS. In de DSM staat omschreven waar de persoon last van heeft en hoeveel van de signalen een persoon moet hebben om de diagnose te mogen stellen. Vaak word de tijd niet genomen voor het vaststellen en onderzoeken, hierdoor is er vaak maar 1 gesprek en hierin word het gelijk vast gesteld aan vragenlijsten.