Wat is het

De hoofdpijn kan verschillende oorzaken het kan kom een door te veel prikkels, door stress of door een situatie. De hoofdpijn kan zorgen dat personen in buien terecht komt en hierdoor heeft de persoon meer last van stemmingswisselingen. Licht stress geeft geen hoofdpijn klachten, wanneer een persoon vaak en veel stress heeft is de kans groter vaker hoofdpijn te hebben. Hoofdpijn van stress kan verschillende oorzaken en gevolgen hebben voor de gezondheid van een persoon.

Herkennen

De personen met mentale problematiek hebben hier vaak dagelijks mee te maken. Doordat gedachten vaak aanwezig zijn word er veel nagedacht waardoor een persoon meer kans heeft op hoofdpijnklachten. Bij veel diagnose staat hoofdpijnen als een signaal. Personen met mentale problematiek hebben vaak last van stekende hoofdpijnen omdat vastzittende gedachten of piekeren over de gedachten meer zorgen en spanningen geeft, hierdoor lopen de stres, angst of paniek op wat meer meer hoofdpijn veroorzaakt.

Hoofdpijn van stress kan komen door vele gedachten die vastzittende gedachten zijn. De gedachten blijven opkomen en nemen toe, door het denken over denken kan een persoon hoofdpijn krijgen. Hoofdpijnklachten nemen vaak toe als de stress verergerd, door de pijn en hierop te letten omdat de gedachten hier aandacht an besteden, ervaart de persoon meer stress.

Hoofdpijn stress kan enkele uren duren voor het weer afneemt het kan ook enkele dagen blijven borrelen. De druk in het hoofd neemt toe. De stress zorgt voor meer spanningen wat de druk in het hoofd laat toenemen. Het lijkt voor de persoon of de hersenen groeien maar niet meer past in de schedel. De persoon heeft meer en veel gedachten wat lijkt op een vol hoofd. De persoon ervaart veel stress van de gedachten wat eerder hoofdpijn veroorzaakt.

Stress door piekeren en maalgedachten, trauma gedachten of vastzittende gedachten zorgen voor gedachten stromen die moeilijk te veranderen zijn. Hierdoor heeft een persoon vaak stekende hoofdpijn die oplopend is. De stress word vaak veroorzaakt door gedachten die niet zijn verwerkt. Hierdoor komen ze vaker op en houden ze meer vast, hierdoor ervaart en persoon meer stress en hoofdpijn. Door de stress komt er spanning in het lichaam wat hoofdpijn veroorzaakt. De spanning komt te staan op spieren en het zenuwstelsel waardoor er meer pijnklachten zijn.

Gevolgen

Hoofdpijn kan komen door soort gedachten, de stress en spanning of door de hoeveelheid gedachten. Bijvoorbeeld naar een drukke periode van veel gebeurtenissen. Personen met mentale problematiek hebben vaker last van hoofdpijnklachten, doordat een persoon bijvoorbeeld met PTSS 24uur nadenk overdenk herhalend, malend, piekert denkt en veel stress ervaart.

Hoofdpijn door stress door gedachten. Gedachten stromen zorgen voor druk in het hoofd, het geeft een gevoel of de hersenen uit de schedel willen. Door piekeren en maal gedachten neemt de druk toe. Hoofdpijn door stress om zorgen. De spanningen die zorgen met zich mee brengen omdat het onduidelijk is of omdat er geen oplossing voor mogelijk is zorgen voor meer hoofdpijn. Hierdoor ontstaan meer slaapproblemen. Hoofdpijn door stress uit spierspanningen. De spieren spannen aan door veel stress, hierdoor zijn er meer spieren die vast gaan zitten. Door het zenuwstelsel krijgen de hersenen meer pijnprikkels.

Hoofdpijn door stress uit gebeurtenissen. Door een op een stapeling van gebeurtenissen is het een zeer stress volle periode waarin vaak hoofdpijn of migraine voorkomt. Hoofdpijn door een vol hoofd. Door het volle hoofd, en druk in het hoofd word het verwerken van informatie vertraagt, het word niet zo snel opgeslagen in het geheugen en is het lastig om gesprekken te volgen en te onthouden. Het leren van nieuwe vaardigheden word lastiger als de uitleg niet of gedeeltelijk word opgenomen in het geheugen.

Spanningshoofdpijn. Geeft het gevoel of er een strakke band om het hoofd heen zit. De hoofdpijn gaat vaak van zelf weer weg en kan enkele uren tot dagen aanhouden. Licht of geluid verergeren de hoofdpijn. De spanning en stress kan veroorzaakt worden door zorgen, gevoel, gedachten, emoties of een opstapeling.

Migraine. De hoofdpijn aan de zijkant van het hoofd kan steken, bonzen en zorgen voor veel druk in het hoofd. De gedachten gaan veel sneller waardoor er meer problematiek is. De stekende hoofdpijn/ de stroomstoten zijn meestal kort durend maar kunnen ook een hele tijd aanhouden. Deze pijn komt vaak voor wanneer mensen te veel stress ervaren of wanneer personen in rust/ontspanning komen. Vaak is dit hoofdpijn van een migraine. De migraine houd 3 tot 4 dagen aan. Licht, geuren verergerd de klachten, het zicht word anders. De migraine heeft vaak als oorzaak piekeren, malen, vastzittende gedachten en veel te lang na denken, een opstapeling van gevoel, emoties, gedachten. Personen ervaren de hoofdpijn als een stroomstoot in de hersenen, daarnaast hebben personen vaak last van drukkende pijn in het hoofd, alsof de hersenen uit het hoofd willen.

Hoofdpijn door regelmatig gebruik van pijnstillers. Wanneer u regelmatig een hoge dosis pijnstilling neemt kunt u van de pijnstilling meer hoofdpijn krijgen, als u stopt, verdwijnen deels de klachten. Clusterhoofdpijn, dit is zeer hevige pijnklachten aan 1 kant van het hoofd. De hoofdpijn houd 3 uur tot 3 dagen aan en kan 1 tot 8 keer per dag voorkomen. Een persoon gaat vaak meer zweten, heeft een loopneus of verstopte neus.

Onttrekkingshoofdpijn. Wanneer een persoon dagelijks veel koffie drink en dan 1 of 2 dagen veel minder dan kan de persoon hoofdpijn krijgen omdat het minder cafeïne binnen krijgt. Dit geld ook voor chocolade of thee. Personen die stress of spanning ervaren gaan vaker snoepen en hebben hierdoor meer last van deze hoofdpijn.

Chronische stress zorgt ervoor dat de hersenen regelmatig overbelast zijn. Dit zorgt ervoor dat de hersenen hyper alert zijn of onder actief zijn. Wanneer de hersenen langdurig hyper zijn is de kans op een burn-out erg groot. De hersenen staan 24 uur onder hoogspanning, dit zorgt ervoor dat het zenuwstelsel word aangetast. Chronische hoofdpijn is wanneer een persoon minimaal 4 x per week last heeft van hoofdpijnen en dit minimaal 6 maanden aanhoud.

Door de druk in het hoofd is anders denken lastig, de persoon is bezig met het verwerken van de gedachten van dat moment. Bij stress word het BDNf gen (brain-derived neurotrophic factor) aangetast, dit is een groeifactor die belangrijk is voor de hersenontwikkeling. Door stress kan dit hormoon minder goed functioneren, op het gebied van emoties ontwikkeld dit gen zich minder goed. Doordat dit gen niet goed functioneert heeft u een grotere kans op depressies. Het gen is van belang bij het denk en leervermogen en het lange termijn geheugen. Bij personen met PTSS is dit gen aangetast en dit veroorzaak meerdere problemen.

Van hoofdpijn heeft ieder persoon wel een last, door extra drukte of dingen die af moeten. Veel van de hoofdpijn klachten verdwijnen na korte tijd. Door meer rust te nemen of door te ontspannen. Maar hoofdpijnklachten kunnen ook voor altijd voorkomen; chronische hoofdpijn. Hoofdpijnen kunnen in veel gevallen geen kwaad en zorgen niet voor schade. Het heeft te maken met het soort hoofdpijn dat u heeft, hoe lang het aan houd, en hoe vaak het terug komt of het een effect heeft op uw gezondheid.

Personen hebben op veel gebieden problematiek, wanneer de problematiek niet word aangepakt is de kans groot op blijvende schade. Bij ongeveer 10% van de mensen die een psychotrauma hebben doorgemaakt blijven de verschijnselen langdurig bestaan. Hoe meer problematiek naast het trauma, hoe meer kans op blijvende schade. De persoon gaat op alle gebieden achteruit.

Bij personen met mentale en stress gerelateerde problematiek zijn concentratie en geheugen problematiek een groot probleem. Door dat er minder aandacht vermogen is voor bijvoorbeeld werk, word het sneller weg gelegd of niet gedaan. Door het verminderd concentreren en minder goed geheugen kunnen er problemen ontstaan op het gebied van taal en taalontwikkeling. De persoon gaat met kortere zinnen praten en/of vergeet woorden en of betekenissen.

De stroomstoten in het ruggenmerg zorgen voor hevige pijn in de rug, vaak onderin de rug en tussen de schouderbladen, als of de schouders vast zitten, dit komt door de stress en onrust. De scheuten komen zomaar opzetten en blijven meestal langdurig zitten. Hierdoor ontstaat een verstoring in het zenuwstelsel en word deze aangetast. Door vermoeidheid worden de stroomstoten vaak erger. De stroomstoten komen vaak op in de ruggenmerg en geven een stoot aan de hersenen. Door regelmatig hoofdpijn kan de persoon last krijgen van benauwdheid en hartklachten.

De gedachten blijven opkomen waardoor een persoon een migraine kan krijgen. De persoon krijgt vaak last van stekende hoofdpijn of drukkende hoofdpijn. De pijn kan blijven hangen waardoor een persoon minder goed slaapt en meer prikkelbaar is.De persoon kan door een bui van stress snel hoofdpijn op voelen komen. Hoe langer de stress aanhoud hoe meer kans op chronische hoofdpijn. Wanneer een persoon zich veel zorgen maakt kan het hoofd warm aanvoelen van de persoon door de stress en gedachten, voor de persoon voelt het als een plotselinge warmte golf. Een persoon kan zich hierdoor beroerd voelen en dit kan enkele dagen aanhouden van minder lekker.Wanneer gedachten niet zijn verwerkt kan het op den duur zorgen voor mentale problematiek.

De langdurige hoofdpijn kan blijvende schade aanrichten aan de hersenen, zo heeft u meer kans dementie of de ziekte van alzheimer en een burn-out. Door de chronische stress word de vorm en aanmaak van hersencellen geblokkeerd. De vorm van de hersencellen verandert en er treden veranderingen op in de hersenstructuur. Deze hersenschade zorgt voor een slechtere concentratie en geheugen verlies. Dit kan leiden tot depressies. Door de hersenschade heeft u een verhoogd risico op dementie en ziekte van alzheimer. Op de lange termijn kan een persoon door veel migraine een beroerte krijgen. Door de stress en de spanning hebben personen vaak een hoge bloeddruk.

De hoofdpijn kan ervoor zorgen dat een persoon meer plekken gaat vermijden of minder naar buiten gaat omdat het al snel te veel herrie is. Bij onder activiteit heeft de persoon vaak last van vermoeidheid, lusteloosheid, het gevoel hebben dat u niets meer aankunt, aandacht- en concentratieproblemen. Hoe meer gedachten, hoe meer hoofdpijn. Hoe sneller de gedachten hoe meer hoofdpijn.

Veel van de hoofdpijn kan worden voorkomen wanneer een persoon meer gaat verwerken en kan loslaten waardoor de gedachten minder opkomen. Hiervoor is het belangrijk de gedachten bespreekbaar te maken en te praten over het onderwerp.De hoofdpijn heeft als oorzaak stress en gedachten, de stress verminderd wanneer de gedachten rustig zijn en negatieve gedachten minder opkomen.

Plan

Hoe vaak ervaart u hoofdpijn van de stress? Hoe voelt u deze opkomen? Wat is er anders met gewone hoofdpijn? Heeft u voldoende rust genomen? Probeer een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de combinatie stress en hoofdpijn.Komt de hoofdpijn van de stress of door iets anders? Wees er zeker van dat het aan de stress ligt en niet iets anders neem op tijd actie.

  • alles goed. Wat is hiervoor nodig? Wat kunt u aan pakken en wat zijn zaken waar u extra op kunt letten om hoofdpijnen te voorkomen??
  • matig. De hoofdpijnen lopen op. Wat kunt u in deze fase doen voor meer rust? Wat is wat helpt? Welke activiteiten? Is van u af praten genoeg of is er meer nodig? Sporten en actief zijn? Gillen?
  • zware buien. De signalen worden erger, de hoofdpijn loopt op top zware hoofdpijnen. De druk in het hoofd neemt toe. Wat kunt u doen de druk te verminderen? Welke actie zijn nodig? Hoe is uw gedrag? Kunnen naasten hier iets doen? Heeft u een crisis noodplan om de volgende fase te voorkomen?
  • crisis. De hoofdpijn is op gelopen tot migraine op dit moment kunt u niet meer doen dat de rust nemen en bijkomen in een donkere kamer en iets eten. Hoe kunt u de volgende keer deze fase voorkomen? Wat heeft u kunnen leren van deze situatie? Wat waren de triggers?

Houd het dagboek bij met de signalen triggers en oorzaken van veel stress gedachten hoofdpijnen om het overzicht te hebben over de signalen hoeveel last u er van heeft en wat u heeft geprobeerd het aan te pakken en op te lossen. Schrijf zoveel mogelijk gedachten van u af om dagelijks u hoofd te legen. Praat zaken van u af om het te verwerken en te kunnen los laten. Maak zorgen bespreekbaar en krop ze niet op. Blijf positief en denk in mogelijkheden. Maak een overzicht van de hoofdpijn die u heeft. Wat is de oorzaak van de hoofdpijn? Welke hoofdpijn is het? Waarmee is het begonnen? Wat heeft geholpen? Hoe beter overzicht u heeft over de hoofdpijn hoe mer inzicht u er in heeft hoe beter u een hulp vraag kan stellen.

Wees dagelijks actief om de stress onder controle te houden en hoofdpijnklachten te voorkomen. Zorg voor een goede dagstructuur van gezonde voeding, voldoende rust en nachtrust, beweging en ontspanning. Zorg voor afleiding zoeken om de signalen van de code wind storm tornado en orkaan te erkennen en te voorkomen. Probeer zo relaxt mogelijk te leven, hoe meer haast, hoe meer druk hoe meer hoofdpijn.

Kijk naar vorige momenten van hoofdpijnklachten en hoe u het toen heeft aangepakt. Hoe kunt u het veranderen om het eerder aan te pakken en te voorkomen? wat zou u nu anders doen? Een slecht geventileerde ruimte: wonen, slapen of werken in een slecht geventileerde ruimte kan hoofdpijn geven. Zorgt voor dagelijkse ventilatie van de kamers voor minimaal 1 uur. Frisse lucht is erg belangrijk om minder hoofdpijn te hebben, wandel elke dag even of neem de fiets voor een rondje.

Zet alles wat licht geeft uit, zorg dat de kamer donker is. Licht blijft triggeren, donker geeft rust. Neem wat te drinken en ga zitten. Doe een ademhalingsoefening met u ogen dicht. Neem daarna wat te drinken en de hoofdpijn word minder. Om de hoofdpijn te verminderen is het belangrijk de stress aan te pakken en te verminderen door actief te bewegen en te ontspannen en relaxen. Zorg voor meer rustmomenten op een dag waardoor u meer uitrust en bijkomt. Hierdoor neemt de stress meer af waardoor er minder klachten zijn. Zorg voor afleiding zoeken door muziek, te gaan fietsen , te gaan schilderen of iets ander te gaan doen. Hierdoor veranderen gedachten en neemt de hoofdpijn weer af.