Wat is het

Een hulphond kan voor veel mensen verlichting brengen en helpen met de dagelijkse dingen die lastig of moeilijk gaat. Er zijn veel hulphonden voor verschillende diagnose zoals ADHD PTSS of Autisme. Een hulphond kan geen vervanging zijn van een hulpverlener en is niet DE oplossing voor alle mentale problematiek.

Van een hulphond kan een persoon veel leren en kan een persoon een beetje herstellen of een andere levensstijl aan leren. Personen met mentale problematiek komen vaak minder buiten, door een hulphond zouden de personen meer contacten weer kunnen op doen waardoor er een groter netwerk ontstaat voor de persoon. De stimulans van een behandelaar is vaak niet om naar buiten te gaan, het word 1x per week gezegt, maar niet gemotiveerd om het uit te voeren.

Herkennen

Een hulphond kan in veel opties beter werken dan een hulpverlener. Een hulphond ken de persoon vaak beter dan een behandelaar. De hond kent alle signalen en weet hoe te reageren, bij een behandelaar die 1x per week komt, is het een korte moment opname.

Een hulphond kan een de persoon begeleiden of helpen met dagelijkse dingen zoals een persoon wekken als het een nachtmerrie heeft of aangeven dat een bui eraan komt of is. Een behandelaar is er dan vaak niet heeft geen tijd of hoort het de volgende morgen, waardoor er weinig mee gebeurt. Vaak worden buien of nachtmerries niet besproken

Een hulphond is 24/7 bij een persoon, een behandelaar vaak 1 uur in de week, hierdoor kan een persoon meer hebben aan een hulphond dan aan een behandelaar. Een behandelaar heeft vaak niet meer tijd, waardoor een persoon 6 dagen zelfstandig met alle signalen moet zien te dealen. De persoon kan bellen of mailen maar vaak heeft de crisisdienst (avond, nacht weekend) geen tijd om hulp te bieden of doen het af met dat het wel mee valt.

Een hulphond is gespecialiseerd in 1 diagnose, in het herkennen van signalen en hierop te reageren. Met een hulphond komt een persoon weer vaker buiten en heeft meer beweging. Leer een persoon beter de diagnose begrijpen. Een hulphond krijgt meerdere opleidingen voor het goed is gekeurd om als hulphond aan de slag te gaan. Een behandelaar heeft algemene kennis en weet van een diagnose maar een beetje waardoor er geen volledige kennis is van een diagnose. Vaak zijn er weinig bijscholingen om de kennis up to date te houden.

Door een hulphond kan een persoon beter leren omgaan met de signalen, doordat de hond deze elke keer aangeeft kan een persoon dit steeds eerder zelf erkennen waardoor het minder vaak oploopt. Een hulphond eet 3 x per dag, hierdoor is een persoon meer alert op zijn eigen voedingspatroon en kan hierdoor het patroon veranderen. Behandelaren zijn vaak minder bezig met voeding of een goed voedingspatroon. Een behandelaar is vaak niet bezig met het omgaan met een diagnose of het verbeteren van signalen, vaak is er geen volledig beeld van alle signalen en word de diagnose alleen behandeld.

Een hulphond is niet een vervanging van kwalitatief goed hulp en behandelen van een diagnose. Een hulphond is voor het hier en nu en niet voor de lange termijn signalen zoals een hulpverlener. In veel instanties laat de kwaliteit van gerichte en gepaste hulp te wensen over. Het is afhankelijk in welke gemeente u woont en het aanbod wat er is. Er zijn weinig afdelingen voor 1 diagnose zoals een trauma afdeling.

Een hulphond kan een persoon motiveren en stimuleren vaker naar buiten te gaan. Hierdoor komt een persoon 3x per dag buiten wat weer goed is voor beweging voeding en nachtrust. Door niet naar buiten te gaan heeft de persoon meer troep in huis, na de zoveelste keer opruimen, gaat de persoon van zelf. Een hulpverlener besteed te weinig tijd aan een persoon om het te motiveren dat een persoon naar buiten gaat. Het is 1 dag dat een behandelaar het zegt en dan 6 dagen niks. In die zegt dagen heeft een persoon: ik heb geen zin om naar buiten te gaan, wat moet ik buiten doen.

Behandelen

Sommige hulphonden worden vergoed en sommige niet en moet de persoon het volledige bedrag zelf betalen. Personen met beroep PTSS hebben meer kans op een hulphond dan een burger met PTSS. Voor een behandelaar is het belangrijk beter de letten op het stellen van diagnose, het herkennen en aanpakken van signalen en meer gesprekken per week.

Met een behandelaar is een klik of niet, met een behandelaar valt vaak niet te overleggen over het beste voor de behandeling. Van behandelaar wisselen is vaak erg lastig. Met een hond is er een klik en loopt het contact vaak beter als met een behandelaar. Veel personen hebben meer vertrouwen in de hond, het voelt meer vertrouwd en het is een maatje.

Een hulphond is elke dag opnieuw bereid om de persoon te helpen, voor verbetering of een goede dag. Een hond is altijd vriendelijk en behulpzaam. Een behandelaar is dit vaak niet, is het veel zeuren en vaak is 1 maand te kort iets te regelen. Een hulphond gaat wanneer het nodig is opzoek naar hulp voor de persoon. Een behandelaar kijkt vaak niet verder als de gedachtegang is geplant en schakelt zelden iemand in.

Gevolgen

Een hulpverlener kan werken aan de lange termijn signalen van een diagnose, maar vaak word hier niet opgelet of is een behandelaar hiermee bezig. Door een behandelaar worden vaak te veel diagnose gesteld, waardoor een persoon te veel diagnose heeft en het overzicht naar de juiste kwijt is. Hierdoor word er minder gelet op signalen of problematiek. Hulpverleners hebben vaak vooroordelen over een diagnose, signalen of de persoon, deze worden ook geuit, een persoon voelt zich hierdoor beledigd, niet begrepen, minder waardig. Een hulphond heeft geen vooroordelen of is zeer negatief tegen de persoon.

Een hulphond kost erg duur, de hond, de opleidingen, verblijf, veel personen kunnen deze kosten niet betalen, waardoor het voor hun niet mogelijk is een hulphond aan te schaffen. Door een hulphond heeft een persoon meer kosten zoals een dierenverzekering, voeding, dierenarts, de persoon deze kosten wel kunnen betalen. Een persoon met hulphond betaald de kosten die de hond met zich meebrengt + de kosten van eigen risico voor een behandelaar en betaald hierdoor dubbele kosten. Een hulphond is makkelijk voor de persoon, maar kan niet helpen wanneer een persoon een crisis heeft om uit te leggen hoe het zo is gekomen ook al weet de hulphond dit. Voor de persoon kan het lastig zijn de crisis te herinneren en alles te benoemen hoe het zo is gekomen. Wanneer een persoon word opgenomen, moet de hulphond een onderdak hebben, dit kan soms erg lastig zijn.

Plan

Het krijgen van een hulphond is vaak erg lastig en een langdurig proces. Een persoon kan zich inschrijven bij een bedrijf dat hulphonden heeft, hierna komt er een intake en een paar dagen om te wennen met de hond en te kijken of er een klik is. wanneer u meer uren een gesprek wil per week, blijf dit aangeven en waarom het nodig is. Maak het duidelijk aan de hand van schema’s en overzichten. De zorg behoort herstel gericht te zijn en hier wekelijks mee bezig te zijn. Kijk voor u zich inschrijft naar de reviews van personen die daar in behandeling zijn geweest. Vele staan niet goed aangeschreven en is de kwaliteit minimaal of minimale hulp.