Wat is het

Bij stress komen veel lichamelijke klachten voor, dit heeft te maken met de druk die het geeft aan de spieren die hierdoor meer drukken op de organen. Een persoon gaat door de mond ademen wanneer het stress ervaart, wanneer er meer stress bijkomt krijgt een persoon het benauwd, met nog meer stress erbij kan een persoon gaan hyperventileren.

Wanneer een persoon veel stress ervaart staat het hele lichaam in volle spanning. Hoe meer spanning in het lichaam hoe meer een persoon gaat hyperventileren. Door de stress en druk in het lichaam kan het steeds moeilijker worden te praten en/of te bewegen. Van stress kan een persoon het benauwd krijgen. Door de benauwdheid kan een persoon meer gedachten krijgen. Hierdoor kan een persoon steeds meer druk krijgen in het lichaam en gaan hyperventileren.

De druk in het lichaam zorgt ervoor dat spieren erg gespannen zijn. Hierdoor word bewegen steeds moeilijker. Het doet pijn om te bewegen of het bewegen gaat niet. Als een persoon beweegt kan het zijn dat de stress nog meer oploopt. Door de stress in tornado kan het voor een persoon steeds moeilijker worden te praten en/of uit de woorden te komen. Een persoon kan meer gaan stotteren of geen woord meer kunnen uitbrengen. Voor een persoon is het niet mogelijk te communiceren.

Vaak is het een combinatie van gedachten en signalen die zorgen dat het zo hoog kan oplopen, het kan te maken hebben met triggers waardoor een persoon overprikkeld raakt, en dan weer opnieuw getriggerd raakt. De signalen lopen hoog op en het is een opstapeling op een dag aan triggers, gedachten, gevoel wat bezig houd. Wanneer een persoon getriggerd is krijgt het vaak pijnklachten, stress klachten, benauwdheidsklachten en kunnen er herbelevingen ontstaan. Door een herbeleving loopt de stress nog hoger op waardoor benauwdheid overgaat in hyperventileren. In een herbeleving met hoge stress en benauwdheid, kan het steeds moeilijke worden te praten.

Het is belangrijk meer inzicht te krijgen in signalen en wat ze met u doen. Het is belangrijk eerder actie te ondernemen en het te voorkomen. Het hebben van deze signalen kan zorgen voor meer lichamelijke klachten of een infarct. Personen met PTSS kunnen stress krijgen door sociale situaties, normen en verwachtingen, herbelevingen en triggers, onverwacht langskomen of plotselinge veranderingen, tijdsdruk, piekeren of overprikkeling. Op al deze punten en veel meer heeft een persoon een kans benauwd te worden.

Gevolgen

Wanneer een persoon niet meer kan praten, word het lastig om te achterhalen wat er aan de hand is of wat er moet gebeuren. Het is aan de hulpverlener welke actie er op dat moment genomen kan worden. Een persoon kan geen hulpverlener bellen of iemand waarschuwen. Wanneer de stress van tornado naar orkaan gaat, komen er veel klachten bij van benauwdheid, hoofdpijn, pijn in het hart, extra gevoelig. Een persoon krijgt van deze klachten nog meer stress en kan het niet meer zelf om laag krijgen, alleen medicatie kan vaak helpen.

Door hoge stress vaak te hebben kan een persoon ook vaker benauwd zijn. De stress neemt veel minder af waardoor er altijd spanning blijft hangen. Door de hoge stress gaat het vaak minder op het gebied van slapen en voeding. Na deze dag heeft een persoon veel last van spierpijnen door de druk in het lichaam. De spieren voelen nog steeds gespannen en wat duurt het enkele dagen voor het weer helemaal weg is. Hoe meer chronisch de stress is hoe langer het duurt om bij te komen.

Een overdaad aan externe prikkels (waarnemingen) of interne prikkels (gedachten, emoties) bij mensen met autisme, PTSS kunnen ervoor zorgen dat er minder energie over is om nieuwe informatie te verwerken. Door dat informatie minder word verwerkt krijgt een persoon meer last van een vol hoofd. Hierdoor heeft het vaak minder concentratie.

De prikkelverwerking naar een trigger bij PTSS is vaak verstoord hierdoor moet een persoon bijkomen na stress en een trigger. Hierdoor kan een persoon zich moeilijker concentreren. Personen met PTSS beleven sneller een extreem gevoel van stress en paniek, een hard geluid of onverwachte gebeurtenis kan al leiden tot overweldigende stress. Na de combinatie van klachten is een persoon moe, het kost veel energie om eruit te komen, om er tegen te vechten, om een oplossing te bedenken en uit te voeren. Vaak valt een persoon hierna in slaap.

Plan

Om meer grip te krijgen op de signalen, is het belangrijk om voldoende inzicht te hebben in de signalen en te weten wat u moet doen om te voorkomen dat het zo hoog oploopt. Hiervoor is het belangrijk om dagelijks te kijken naar de signalen en een overzicht bij te houden van de ernst van de signalen en wat het met u deed en wat u heeft gedaan de signalen te stoppen, doe dit in het dagboek.

Bedenk manieren die u kunnen helpen meer rust te ervaren in het dagelijks leven. Wat is hiervoor nodig? Wat moet er worden veranderd? Het is belangrijk om elke dag 15 minuten minimaal te bewegen voor de stress. Om meer rust te ervaren is het belangrijk om dagelijks 15 minuten aan rek en strekoefeningen te doen. Het is belangrijk om een goede dagstructuur de hebben en dit zo in te plannen dat het geen stress oplevert.

Wat zijn dingen die stress opleveren? Wat kunt u doen om het aan te pakken? Veel kleine dingen in huis veroorzaken stress zoals het zoeken van sleutels, zorg dat er zoveel mogelijk geordend is en u zo veel mogelijk alles op dezelfde plek terug legt dit scheelt een hoop stress. Start met afleiding zoeken, door het op de juiste tijd in te zetten kunt u deze sitautie vaak voorkomen. Door te letten op de fase wind storm tornado en orkaan kunt u leren om beter de signalen te begrijpen te herkennen en te erkennen bij u zelf zodat u steeds eerder een stap kan zetten.

Start met het aanleren van een ademhalingsoefening, door de manier van ademhalen te kennen, kunt u veel van het hyperventileren voorkomen. Het is benauwdheid wat groeit. Door op tijd in te stappen en de oefening te gaan doen kunt u veel voorkomen en kunt u gelijk meer ontspannen. Door de oefeningen te kennen, kunt u meer balans houden in de ademhaling waardoor het minder vaak echt hoog oploopt.

Zoek naar een alternatief hoe communiceren in hoge fase nog wel lukt. Lukt het wel te typen of te schrijven? Of zijn er andere manieren die mogelijk zijn? Praat over de combinatie van klachten met een hulpverlener of een arts. Het is belangrijk dit aan te pakken en goed te letten op uw gezondheid. Door erover te praten zijn er mogelijkheden het aan te pakken om het minder voor te laten komen en om het voor een deel te verwerken.

Wat is de reden dat u ging hyperventileren? Waarom heeft u niet eerder ingegrepen? Wat heeft u gedaan toe u ging hyperventileren? Leer te kijken naar vorige momenten en het te evalueren, waar kan het verbeterd worden? Waar had u eerder moeten reageren? Weet wat u moet doen bij hyperventileren om het te verminderen, lees erover hoe u het kunt aanpakken. Het is beter het altijd te proberen voorkomen vaak gaat dit ook.