Iedereen is bij mijn PTSS een potentieel gevaar

Iedereen is bij mijn PTSS een potentieel gevaar

Wat is het

Het gevaar is voor iedere persoon dat het weer opnieuw kan gebeuren, door de persoon als gevaar te zien, is een persoon alert en waakzaam op de omgeving, de persoon houd alles in de gaten en ervaart van personen veel angsten. het voelt voor de persoon onveilig om boodschappen te doen of iemand aan te spreken. Voor mij is iedereen potentieel gevaar, hierdoor kan een persoon blijven hangen in het gevoel en de gedachten die ermee te maken hebben. Het gevaar komt door het trauma dat een persoon heeft mee gemaakt, de gedachten eraan kunnen eerst alleen betrekking hebben op de dader, maar door onzekerheid, meer betrekking krijgen op iedereen.

Herkennen

Wanneer iemand een PTSS heeft kunnen andere een potentieel gevaar vormen voor de persoon. Het voelt voor de persoon overal en altijd onveilig. De persoon is zwaar beschadigd waardoor dit niet herstelbaar is, de persoon leeft dagelijks met angsten. De persoon met een trauma twijfelt veel, is onzeker waardoor er meer kan is op de gedachten dat het gevaarlijk word, een klein geluid kan al een trigger zijn om het gevoel op te roepen.

Het gevaar van personen kan komen door het trauma dat is aangedaan, door geweld, door misbruik, door mishandeling. Een persoon voelt zich niet veilig bij de persoon en kan dit op andere personen betrekken. het gevoel van de dader overstemt de gedachten dat het alleen de dader is, het heeft betrekking op elke persoon op de wereld. Een persoon is veel meer alert en waakzaam op de omgeving.

mijn psycholoog probeert mij al maanden te overtuigen dat ‘de meeste mensen deugen. Het overtuigen dat er meer mensen zijn als alleen de dader die het wel goed met een persoon voor hebben, is voor een persoon zeer moeilijk te geloven, de persoon ervaart het niet als een positieve actie. Het overtuigen heeft weinig effect als de persoon het negatief ervaart.

Een persoon kan een schuldgevoel hebben van het trauma, waardoor de persoon zich de schuld geeft dat het zo is gelopen of zo is gebeurt. Hierdoor kan een persoon meer gevaar zien in andere personen, de persoon wilt het zoveel mogelijk voorkomen en kan hierdoor meer alleen zijn.

Voor mij is iedereen potentieel gevaar dit geeft onrust, stress angsten, paniek, triggers. De normale dingen als boodschappen doen kunnen hierdoor een probleem worden, een supermarkt is zelden leeg, op straat is het zelden rustig. Hierdoor moet een persoon veel signalen doorstaan om de dagelijkse dingen wel te kunnen doen.

want vermijden is beter dan voelen. Het voelen van de angsten, het gevaar, de onveiligheid, is naar en kan zorgen voor nog meer angsten. het blijven voelen van angsten, is vaak moeilijk te stoppen. het vermijden waardoor angsten minder opkomen kan voor een persoon beter voelen.

Behandelen

Wanneer er in de omgeving rellen zijn kan een persoon extra veel last hebben van onveilig voelen, hierdoor lopen de angsten meer op en kan een persoon meer vrees krijgen. De angsten kunnen zorgen voor het beperken van het dagelijks leven. De rellen kunnen door de persoon worden gezien als het geweld dat de persoon heeft ervaren en hiervan herbelevingen krijgen.

Het kan nog een keer gebeuren en daardoor kan een persoon ervoor kiezen zich zelf te beschermen door meer binnen te blijven. De persoon komt verder in de problematiek hierdoor omdat het steeds minder mensen ziet. De persoon leert niet omgaan met het beter vertrouwen van personen om weer meer contacten op te bouwen.

Gevolgen

Wanneer een persoon gevaar ziet in personen, heeft het zeer weinig contacten. De persoon komt weinig buiten en vermijd zoveel mogelijk plekken. Wanneer er niemand aanklopt kan het angst geven of schrik en gevaar zijn. Een persoon kan hierdoor in een sociaal isolement komen. Door de hoge signalen heeft een persoon minder rust en kan hierdoor steeds moeilijker rust vinden. Wanneer het lang aanhoud kan het zijn dat een persoon geen rust meer ervaart in het dagelijks leven.

De onveiligheid die de persoon ervaart kan ervoor zorgen dat een persoon meer depressieve klachten krijgt, dat een persoon steeds minder kan doen, veel moet bijkomen en rusten van alles spanningen die de persoon ervaart. De onveiligheid kan zorgen voor meer gedachten en piekeren waardoor een persoon meer last krijgt van trauma gedachten en herbelevingen. De persoon kijkt buiten regelmatig over de schouder om te controleren. Van de angsten en hoge signalen die een persoon ervaart kan een persoon veel pijnklachten hebben, nachtmerrie of veel nare gedachten. De persoon slaapt vaak al minder, door een trigger zoals geweld op het nieuws kan een persoon veel minder slapen, het geeft onrust en het houd vast.

Onveiligheid zorgt voor onzekerheid, het is niet mogelijk op iemand te bouwen of vertrouwen, de persoon heeft vaak het gevoel er alleen voor te staan of tijdens een vakantie van hulpverlener het zelf te moeten oplossen of in de steek gelaten te worden. De onzekerheid zorgt voor meer angsten, meer gedachten waardoor een persoon zich minder kan concentreren en minder kan functioneren.

Mijn psycholoog probeert mij al maanden te overtuigen dat ‘de meeste mensen deugen. Het overtuigen dat er goede mensen zijn op de wereld heeft vaak geen effect. De persoon moet het ervaren en zien dat de persoon geholpen word, dat er mogelijkheden en kansen zijn, wanneer het contact positief is komt het gevoel voor die persoon weer terug.

Plan

Positief contact en het ervaren van positieve dingen is erg belangrijk om het zoveel mogelijk te kunnen herstellen. het zijn nare momenten geweest waardoor de persoon zo is beschadigd, een persoon voelt negatief aan. Door weer te ervaren dat dingen positief zijn, personen hun woord na komen en er stappen kunnen worden gezet kan het veranderen.

Hoe kunt u beter omgaan met de angsten en hoe kunt leren om dingen anders te zien om minder angst ervan te ervaren? Het is belangrijk een signaleringsplan te hebben en te weten in welke fase wind storm tornado of orkaan u bent. Het kan helpen om te kijken welke actie u moet nemen om een fase omlaag te gaan. De angsten die u ervaart kunnen passend zijn bij de situatie in het hier en nu, de angsten kunnen ook zijn uit het verleden, het is belangrijk een duidelijk beeld hiervan te hebben. Als een auto veel angst geeft, wat kan helpen de auto te zien als een auto met een ander persoon? Het is niet de auto van de dader, de dader zit er niet in. Met de auto is verder niks.

Voor mij is iedereen potentieel gevaar hierdoor word het leven alleen minder leuk, het is belangrijk het gevaar aan te pakken en personen anders te gaan zien, het is belangrijk te praten over het trauma, en wat het bij u los maakt en het te laten behandelen met emdr.

Voor mij is iedereen potentieel gevaar, hierdoor zijn er weinig contacten, het gevoel is lastig uit te zetten, het is belangrijk het gevoel in fase wind storm tornado en orkaan in te zetten om te weten hoe ver u bent, om de juiste actie te kunnen nemen. Probeer afleiding zoeken mogelijk te maken zoals een muziek op te zetten in een supermarkt voor meer rust.

Lees hoe lotgenoten omgaan met het gevoel, lotgenoten kunnen u helpen en begrijpen de problematiek vaak beter, ze kunnen u tips geven hoe u het kunt aanpakken of verminderen. Het verminderen kost tijd en het leren van meer vertrouwen te krijgen kan lang duren. Kijk naar de mogelijkheden van een cursus hiervoor.