Ik begin te beseffen dat geen enkele therapie of hulpverlener mij zal kunnen bieden wat ik zoek.

Wat is het?

Een persoon houd het vaak lang vol om het gevoel te onderdrukken en het niet te uiten, de persoon geeft de hulp en hulpverleners een kans en neemt veel voor het moment zoals het is. De persoon kan al lang in de hulpverlening zitten en steeds meer het gevoel krijgen dat het geen hulp krijgt, dat het niet word begrepen of de problematiek niet word aangepakt. Een persoon kan al van alles hebben geprobeerd en dat er nu geen mogelijkheden zijn of het niet meer goed duidelijk hebben wat er nog wel kan. Het gevoel dat een persoon krijgt heeft veel invloed op het dagelijks leven van een persoon.

Herkennen

Therapie starten is vaak een heel ding voor een persoon om te verwerken, een persoon heeft verwachtingen en hoop dat het met veel inzet ook echt uitkomt dat de persoon hersteld. Wanneer een persoon wisselt van therapie omdat het niet heeft geholpen, heeft het al enige tijd de therapie geprobeerd, het iedere keer opnieuw opstarten is voor een persoon extra zwaar, het kan voelen als tijd verspillen aan iets wat niet helpt.

Voor zowel grote als kleine problematiek op het gebied van mentale gezondheid krijgt een persoon dezelfde therapie. Voor een persoon die in de groep klein zit tot middel kan het een goed effect geven, hoe groter de problematiek hoe minder kans het heeft van slagen. Het effect is bij grote problematiek vaak te minimaal om het een verbetering te noemen. Wanneer een persoon lang in de hulpverlening is en al veel heeft geprobeerd maar het niet heeft geholpen kan een persoon steeds meer het gevoel krijgen dat er geen 1 enkele hulpverlener is die de persoon kan helpen of dat er geen therapie meer is die een persoon verder gaat helpen. Een persoon is uitbehandeld.

Wanneer een persoon veel diagnose heeft krijgt het hier vaak veel problemen mee, het vinden van juiste hulp is vaak lastig doordat er veel contra indicaties zijn en een persoon al snel als complex of moeilijk word gezien. De diagnose maken het voor een persoon onmogelijk om juiste gepaste hulp te vinden, het werkt de persoon tegen. Voor een persoon is het erg naar het gevoel te hebben en te beseffen dat er geen of zeer weinig kansen nog zijn. De persoon wil terug naar de positieve kant en de mogelijkheden zijn te minimaal om dit te realiseren. Door het gevoel kan een persoon negatiever gaan kijken naar hulp, naar andere personen of naar de samenleving.

Behandelen

Het hebben van therapie wil niet altijd zeggen dat een persoon hersteld, het kan zijn in een groep wat voor de persoon niet werkt op het moment, het kan zijn dat het 1 op 1 is en de persoon geen klik heeft met de behandelaar of de therapie zwaar valt. Het hebben van therapie kan zorgen voor een verslechtering van de gezondheid of contact, waardoor het voor een persoon moeilijker word om een nieuwe start te maken of positief naar hulp te blijven kijken.

Het lijkt simpel een persoon vraagt om hulp, krijgt een diagnose en daarna therapie, in veel gevallen is dit niet zo, en krijgt een persoon voor behandeling alleen medicatie, het is vaak een uitzondering wanneer een persoon therapie krijgt. Een persoon kan hier lang op moeten wachten waardoor de persoon meer achteruit gaat en meer hulp nodig heeft.

Therapie hoort bij een algemene diagnose en therapie is vaak algemeen en niet afgestemd op de persoon. Voor een bepaalde diagnose krijgt een persoon een bepaalde therapie die voor iedereen zou moeten werken. Het zegt weinig over war de persoon last van heeft en of de therapie wel geschikt is voor alle problematiek die een persoon ervaart. Vaak word er niet verder gekeken dan de diagnose die door de hulpverlener is gesteld. Bij veel wissel word er vaak een nieuwe diagnose per behandelaar gesteld en deze gaat vaak niet verder met eerder gestelde diagnose.

Een persoon kan therapie krijgen deze is vak gericht op een deel van de diagnose, veel van de signalen word vaak veel minder of niet opgelet, het stukje dat therapie krijgt kan herstellen of verbeteren maar de andere signalen worden juist vergroot door geen aanpak, waardoor er geen balans is. Voor PTSS kan een persoon EMDR krijgen het trauma word behandeld, het beeld dat een persoon heeft in gedachten word behandeld, de herbeleving, nachtmerrie, vermijden komen vaak niet aanbod, een persoon leert hier niet anders naar te kijken of er beter mee om te gaan.

Gevolgen

Wanneer een persoon het gevoel ervaart kan het zij dat een persoon geen mogelijkheden meer ziet op een herstel of het beter worden in het omgaan met signalen of gedachten. Een persoon heeft het opgegeven en voelt zich moedeloos, de persoon ziet weinig toekomst. Doordat er geen geschikte hulp is met goed resultaat gaat de gezondheid van de persoon achteruit.

Een persoon kan door het niet vinden van de juiste hulp en het niet hebben van de juiste therapie meer weerstand hebben tegen hulpverleners en hulpverlening. Het heeft voor de persoon geen positief effect gehad en de persoon stopt met de hulp. Een persoon kan veel stress ervaren van een moment met hulpverleners.

Therapie is vaak iets wat voor langere tijd is, hierdoor kan het tegen zitten en te langzaam gaan voor een persoon in het herstel. Een persoon kan het herstel niet zien terwijl een hulpverlener aangeeft dat er een herstel is ook al is het heel erg klein. Een persoon weet dat het anders is en als het over een lange periode terug kijkt beseft het dat er geen vooruit gang is geweest. Het kan een persoon erg onzeker maken.

Wanneer een persoon vaak heeft gehoord dat het complex is en niet word begrepen, kan een persoon het gevoel krijgen naar vele wissels van behandelaren dat er geen behandelaar is die de persoon kan verder helpen. In de mentale gezondheidszorg word er veel gewisseld en vele behandelaren werken vaak maar kort op 1 locatie. Een persoon heeft geen vertrouwen meer in hulpverlening.

Door het gevoel kan een persoon meer in een crisis terecht komen en het geheel niet meer overzien. Het is het ergste wat een persoon kan overkomen dat er geen hulp meer is voor de problematiek. De persoon gaat steeds meer negatief denken en negatief kijken naar de toekomst waardoor deze steeds minder word gezien. Een persoon kan door het gevoel meer gaan vermijden en in een sociaal isolement komen. Het kan de persoon het gevoel geven dat deze alleen staat voor alle problematiek en het zelf moet oplossen omdat de hulp niet aanslaat.

Plan

Er zijn altijd mogelijkheden om ergens beter in te worden, het is niet een volledig herstel maar het kan verlichting brengen of makkelijker mee om te gaan. Het is belangrijk om te blijven zoeken naar mogelijkheden om dingen te verbeteren hoe klein deze ook zijn. Kijk naar mogelijkheden zoals yoga of sport om de signalen in kwijt te kunnen en er meer grip op te krijgen.

Het is belangrijk het probleem met de niet gekregen hulp aan te kaarten in een klacht, naar de geschillencommissie of rechtbank. Hoe het is gelopen is belangrijk voor de hulp die is geboden en die nu meer schade heeft gegeven. Het is belangrijk om het te bespreken en te zorgen dat de instantie hierop word aangesproken, zodat het kan veranderen. Kijk voor de mogelijkheden bij het juridisch loket.

Wat zijn activiteiten die u rust geven? Wat zijn activiteiten die helpt zijn voor gedachten of voor signalen? Wat zijn mogelijkheden die kunnen en die u altijd kunt toepassen om signalen te verlichten? Lees over uw diagnose online en lees de tips en adviezen die erbij staan, probeer deze uit en maak er uw eigen versie van die voor u helpt. Kijk naar de activiteiten en deel deze in, maak er een duidelijk overzicht van van dingen dei helpen en die u zeker niet moet doen in een fase. Start met het dagelijks oefenen van een ademhalingsoefening om meer grip te krijgen op de signalen.

Het is belangrijk om het gevoel dat u heeft bespreekbaar te maken met de behandelaar of met een ander persoon, het is belangrijk om de gevolgen van het gevoel te kennen en te weten hoe u moet handelen als het meer oploopt. Het is belangrijk een plan te maken met positieve dingen die wel goed gaan, die wel mogelijk zijn en die u kunnen motiveren het weer verder aan te pakken.

Hoe gaat u de dag doorkomen zonder de hulp? Wat zijn dingen waar u extra op moet letten? Wat kunt u doen als het tegen zit? Wanneer er voor u geen mogelijkheden meer zijn in de hulp is het belangrijk om een plan te maken voor uzelf hoe u nu verder gaat. Het is belangrijk een goede dagstructuur te hebben om een dag goed door te komen met diverse activiteiten voor afleiding zoeken en rust te vinden. het is belangrijk een signaleringsplan te hebben om te weten in welke fase van de signalen u bent zoals wind storm tornado en orkaan. Het is belangrijk van de fase en van de situatie te leren door deze te evalueren met vorige momenten en steeds een verbetering op aan te brengen.