Ik doe alles fout

Wat is het?

Een hulpverlener heeft vooroordelen en uit deze. Vaak zijn deze negatieve uitingen kwetsend voor een persoon. De vooroordelen zoals je mag je niet achter je trauma verschuilen is voor een persoon zeer negatief, de persoon geeft uitleg aan een trauma en geeft de signalen aan. Het is afhankelijk hoe vaak de negatieve uitingen worden gedaan en van welke ernst om te bepalen welke gevolgen dit heeft voor een persoon. Daarnaast is het afhankelijk van de mentale gezondheid hoe goed een persoon het kan verwerken en kan loslaten.

Voor een persoon is het moeilijk te geloven dat het goed met een persoon gaat wanneer het steeds negatieve uitingen krijgt. De persoon word steeds aangesproken, waardoor er steeds een negatieve situatie is. Een persoon die gestimuleerd word in de problematiek de aanpak en herstel zal beter herstellen wanneer het steeds negatief word toegesproken. Het steeds horen dat een persoon iets niet goed doet is zeer slecht voor de persoon. De persoon krijgt een negatief zelfbeeld en het verlaagt het zelfvertrouwen. Een persoon komt hierdoor minder voor zichzelf op. Een persoon gaat in de mentale gezondheid en lichamelijke gezondheid achteruit.

Herkennen

Hulpverleners laten zich regelmatig negatief uit. Het maken fouten of niet willen luisteren is niet een manier van hulpverlening die werkt. Regelmatig negatieve uitingen worden als traumatisch ervaren. Vaak zijn er vooroordelen die het moeilijk maken een gesprek te beginnen over zorgen of problematiek. Hierop heerst taboe waardoor het nog lastiger te bespreken is. Hulpverleners hebben niet altijd gelijk en maken ook fouten, net als ieder mensen. Wanneer een persoon tegen een hulpverlener hierover een opmerking maakt is het vaak moeilijk tot niet bespreekbaar. Andersom word het vaak gedaan en moet de persoon het accepteren.

Het fout doen is een kwestie dat een persoon nog niet heeft geleerd het goed te doen en dat er dus werkt aan de winkel is om het te verbeteren. Fouten maakt iedereen, maar in de mentale problematiek kan dit veel gevolgen hebben. In de hulpverlening word vaak weinig geleerd over omgaan met … Hierdoor moet een persoon veel zelf leren zoals wat betekenen de signalen voor mij wat zijn de gevolgen hoe komen ze op, hoe kan ik buien voorkomen?

Met mentale problematiek is het moeilijk positief te blijven denken en de negatieve uitingen aan te kunnen. Door de uitingen kan een persoon negatiever gaan denken. Hoe vaker het gebeurt, hoe moeilijker het is om er van bij te komen en hoe meer het vastzittende gedachten worden, waardoor een persoon meer gaat piekeren. Dit zorgt voor meer problematiek. Een persoon moet heel stevig in de schoenen staan om positief te denken en het negatieve te laten gaan. Het is een mening van een persoon. het kan ervoor zorgen dat een persoon steeds minder rust ervaart. De persoon blijft met vragen zitten en is niet gerust gesteld over de gezondheid. Het is voor de hulpverlener niet duidelijk dat er meer problematiek is en deze moet worden aangepakt.

Een persoon kan zich niet goed of oke voelen wanneer het steeds de grond word ingetrapt door negatieve uitingen. Het doet erg veel met een persoon waardoor er veel mentale problematiek kan ontstaan. Voor een persoon komt het ongeloofwaardig over wanneer een hulpverlener aangeeft dat het goed gaat of dat zaken echt wel worden aangepakt. De persoon zelf ziet vaak achteruitgang. Voor een persoon kan het erg lang duren voor het weer normaal kan vertrouwen op hulpverleners wanneer er negatieve uitingen zijn geweest. De persoon moet het eerst verwerken en een plekje geven voor het de stap naar hulp weer kan zetten

Behandelen

Een persoon steeds wijzen op de fouten die een persoon maakt of negatief uiten zorgt ervoor dat het contact verslechterd en een persoon geen hulp meer wilt van de mentale gezondheidszorg. De persoon is verplicht door de hulpverlening zelf te werken aan herstel en zelf een balans te vinden in de problematiek. Hierdoor is het nodig een zelfstudie te doen naar de diagnose, de signalen en een aanpak hiervan, zonder dat het hulp krijgt van de hulpverlener. De persoon moet alles zelf uitzoeken, waardoor het lange tijd bezig is met het juiste te vinden maar geen therapie krijgt of echte hulp die positief bijdraagt.

Een persoon kan weer meer het gevoel krijgen dat het oke gaat wanneer het hulpverlening krijgt die positief aan de slag gaan en de persoon helpen stappen te zetten. Vaak is het contact te beschadigd om opnieuw te starten. Positief blijven na negatieve uitingen houd een persoon vaak niet lang vol voor het iets doet met een persoon, dit kan al naar de eerste keer zijn of naar meerder keren. De houd een persoon bezig, waardoor er meer kans is op andere soort problematiek.

Gevolgen

De persoon krijgt meer slaapproblematiek door de zorgen piekeren en malen. Een persoon heeft meer last van negatieve gedachten. Krijgt vaak herinneringen aan momenten die wakker houden. Door de gedachten kan de persoon een verminderde eetlust krijgen en hierdoor voedingsproblematiek.

Het demotiveert een persoon waardoor een persoon motivatie verliest dingen aan te pakken of te herstellen. Een persoon gelooft minder in zijn eigen kunnen en komt hierdoor niet vooruit, de problematiek en de signalen lopen op en kunnen chronisch worden . Een persoon gelooft minder het woord van een hulpverlener waardoor het geen contact en behandeling aangaat en hulp gaat vermijden. Een persoon voelt zich niet gehoord, niet begrepen en de problematiek verergerd of er komt meer problematiek bij.

Negatieve uitingen zoals pesten kunnen zorgen voor een PTSS, de herinneringen zijn traumatisch en de persoon heeft herbelevingen. Door de negatieve uitingen raakt de persoon in de war met gedachten, gevoel emoties en gedrag. Het word door elkaar gehutseld. Voor personen met mentale problematiek is het vaak niet de knop om, oke het is gezegd en klaar, het kan lange tijd door het hoofd gaan voor een persoon er rust in heeft gevonden en kan de volgende dag weer opnieuw opkomen

Voor een persoon die er veel mee te maken heeft is het vaak lastig een positieve manier te vinden om de opmerking te zien of om het anders te verwoorden. Het is voor de persoon moeilijk om negatief om te draaien in positief, omdat het negatieve te veel raakt, dit word vaak een opstapeling van situaties die niet zijn uitgesproken. Door de persoon steeds te wijzen op fouten krijgt een persoon een schuldgevoel.

Plan

Houd u zoveel mogelijk vast aan uw eigen denken en uw eigen zelfvertrouwen en probeer het uit te bouwen, geloof in uw zelf en in uw kunnen. Zorg voor meer zelfvertrouwen door te gaan sporten, door te vragen aan vrienden of familie, door samen dingen te gaan doen, door doelen te gaan behalen. Begin met kleine doelen voor een week en bouw deze steeds meer uit over een langere tijd. Zie elke nieuwe dag als een nieuwe kan om iets te verbeter of aan te pakken. Is het een dag minder pech morgen een nieuwe kans.

Probeer de gedachten aan het negatieve uiten te verwerken en los te laten door er over te praten, schilderen en te schrijven. Door zorgen bespreekbaar te maken en van u af te schrijven worden het minder vastzittende gedachten. Kijk naar positieve momenten die goed gaan en werk elke dag aan de dingen die minder goed gaan. Kijk naar vorige momenten om te leren hoe u er meer inzicht in kunt krijgen om meer goede momenten te hebben. Kijk op internet voor meer informatie over de diagnose en de signalen, vraag lotgenoten om steun en tip. Kijk hoe u de lange termijn gevolgen kunt aanpakken en wat u kunt doen om deze te voorkomen. In hoe verre is de fout ook echt u fout en had het niet anders aangepakt kunnen worden? De fout hoeft niet altijd bij u te liggen, maak altijd een afweging of het klopt of niet. Maak er u punt van en uit dit naar de persoon. Maak de negatieve uitingen bespreekbaar met de persoon, geef aan wat u er van vind en wat het met u doet, kijk naar mogelijkheden tot verandering. Zijn deze er niet overweeg dan om een andere behandelaar te kiezen.

Hoe start ik een onderzoek naar mij zelf om er achter te komen wat de grootste zorgen zijn, om signalen te leren kennen en herkennen en om problematiek aan te pakken. Houd zoveel mogelijk het dagboek bij met gedachten, schema’s en overzichten van wat u bezig houd, welke signalen aanwezig zijn om een duidelijk beeld te hebben van de problematiek. Doe de dag van het gesprek minder, plan minder afspraken en activiteiten, zodat u kunt bijkomen en u tijd heeft voor u zelf om het beter te verwerken waardoor het niet oploopt tot een bui of pieker gedachten. Ga leuke dingen doen op de dag van het gesprek zodat uw stemming veranderd in meer positief en u het meer los kan laten. Maak een planning van activiteiten om afleiding zoeken mogelijk te maken. Pas de activiteiten aan aan de code wind storm tornado en orkaan, om buien en triggers zoveel mogelijk te voorkomen.