Het dagelijks leven van een persoon in een dagelijkse strijd tegen alles wat PTSS heet. Over veel dingen is minder controle en grip en is moeilijk aan te leren om er meer grip op te krijgen. Voor personen is het elke dag weer een nare dag, met veel herinneringen en gedachten. Een persoon haat de PTSS omdat er herbelevingen zijn, signalen veel te hoog oplopen, voor de zoveelste nacht nachtmerries.

Herkennen

Het haten van de PTSS zorgt voor nog meer spanning, onrust en gedachten. Deze kunnen in gedachten stromen door het hoofd gaan als een tornado of orkaan. Hierdoor lopen de rest van de signalen ook op en kan het een crisis worden. Een persoon ervaart vaak tornado signalen. Het hebben van een PTSS heeft veel invloed op het dagelijks leven, voor een persoon zijn veel dingen niet te voorspellen, zoals hoe het over een uur gaat. Op dit moment is het oke over een uur een trigger en de persoon heeft een bui. Door PTSS kan een persoon zich heel ongelukkig voelen en hierdoor meer depressief zijn of depressieve gevoelens ervaren, het lijkt op een dagelijkse rouw.

Elke dag heeft een persoon last van de signalen van PTSS een persoon ervaart elke dag het trauma opnieuw in diverse vormen. Hierdoor word de persoon steeds zoals toen op dat moment. Het gevoel geeft zoveel onrust dat een persoon steeds minder kan doen. Trauma gedachten komen te pas en te onpas opzetten waardoor er totaal geen controle over is. De gedachten moet een persoon mee leren omgaan om er ergens grip op te krijgen. Maar omdat dit vaak snel komt opzetten is dit zeer moeilijk om het te veranderen.

De dagelijkse herbelevingen en nachtmerries putten een persoon uit en zorgen voor hoge signalen. Een persoon krijgt minder rust en kan zijn rust verliezen. Hierdoor ervaart een persoon alleen stress en zeer zelden rust. Hierdoor kan een persoon steeds minder goed functioneren. Naast de lichamelijke pijn klachten die voortkomen uit de hoge signalen heeft een persoon ook innerlijke pijn als of het hart is gescheurd, het is de pijn van het beschadigde deel van de persoon. Deze pijn geeft dezelfde pijnklachten als lichamelijke pijn en kan zorgen voor trillen of beven.

Voor een persoon is het moeilijk om om te gaan met andere en contacten te onderhouden. Dit heeft veelal te maken met wantrouwen, minder zelfvertrouwen of het niet veilig voelen. Een persoon met een PTSS zet minder vaak de stap en is hierdoor meer alleen. In het dagelijks leven zijn veel dingen minder spontaan, een persoon heeft altijd opstart tijd nodig om ergens heen te gaan. Onverwachts kan een persoon zeer slecht tegen waardoor dit problemen kan geven in contacten.

Gevolgen

Het dagelijks aan gaan van de strijd met de signalen, eindeloze strijd, buien en alles wat PTSS het is vermoeiend. Een persoon voert een dag een strijd, kan aan het einde van de dag rust hebben en kan bij het opstaan al volledig weer in stress of angst zitten, hierdoor lijkt het werken aan soms nutteloos en het geeft een gevoel van uitzichtloos en machteloos.

Vaak is er weinig begrip van andere voor personen met PTSS, veel signalen vinden ze overdrijven en een persoon moet zich niet zo aanstellen. Of een persoon kan wel over de trauma’s heen stappen. Het geeft niet het gevoel dat een persoon er open over kan praten en het leed kan delen met een ander. Hierdoor zijn personen vaak meer gesloten.

Door PTSS kan een persoon veel dingen verliezen, zoals het werk, contacten of een huis. Hierdoor loopt een persoon vaak nog een extra trauma op en krijgt meer het gevoel er alleen voor te staan of verstoten te zijn. Hierdoor word het steeds moeilijker mee te draaien in de samenleving. Voor iemand met PTSS is het elke dag hetzelfde, het letterlijk overleven van een dag, er zijn dagen dat het weg is, wel dagen dat het voor de persoon iets beter voelt. Een persoon heeft er 24 uur 7 dagen in de week mee te doen en een manier in te vinden om het enigszins leefbaar te houden.

Van het trauma kan een persoon een schuldgevoel krijgen, hierdoor geeft de persoon zichzelf de schuld van het trauma dat is opgelopen. Hierdoor kan een persoon minder geloven dat het niet schuldig is, een persoon krijgt hierdoor een verdraaid beeld van zichzelf. De haat naar PTSS zorgt voor veel frustratie, de persoon wilt het anders maar het lukt niet. De persoon wilt ergens naar toe maar de persoon heeft een herbeleving of pijnklachten. Er zijn veel redenen waarom een persoon steeds meer haat krijgt naar de diagnose, die zwaar en heftig is.

Soms wordt kapot nooit meer echt heel en vormt het uw nieuwe ik. Dit kan voor sommige oke zijn maar vele personen blijven verlangen naar de oude ik en deze terug te krijgen. Het kan het lastig maken om een stap vooruit te zetten. Door PTSS voelt een persoon zich vaak onveilig, vaak is dit eerst alleen naar personen of buiten maar dit kan ook in combinatie met het eigen huis. Hierdoor zijn er geen plekken waar de persoon zich veilig voelt en is hierdoor onzeker, ongerust angsten en ervaart geen veiligheid. Geluiden, woorden of geuren kunnen een trigger zijn voor de persoon, aangezien deze er elke dag zijn, ervaart een persoon veel hoge signalen. De triggers zijn niet te voorkomen en de persoon moet dit dagelijks ervoor over hebben.

Een persoon kan zeer slecht tegen drukte wat betekend dat een persoon beperkt raakt in mogelijkheden van leuke dingen doen. Veel dingen vallen af omdat de persoon er stress van krijgt of herbelevingen. Een persoon ervaart minder het gevoel van leuk en gezellig, hierdoor worden leuke dingen steeds minder.

Een persoon moet het gevecht aan gaan met vermijden, naar buiten gaan, sociale contacten onderhouden. Voor een persoon voelt het vaak beter en veiliger thuis te zijn en in de eigen omgeving. Het op straat lopen geeft vaak een naar gevoel. Op een winkelcentrum is het al snel te druk met veel prikkels. het onderhouden van contacten is vaak lastig wanneer het vertrouwen is beschadigd, of de persoon te veel is beschadigd. Een persoon moet dagelijks over veel dingen heen stappen die voor andere normaal zijn. Zoals het boodschappen doen kost veel tijd voor een persoon kan vertrekken en de rust heeft naar buiten te gaan, terwijl de meeste personen het bedenken en direct weg kunnen. In de supermarkt zorgt het vaak ook voor problemen door drukte, door de stress of alertheid van de persoon. Een persoon kan blijven scannen van de omgeving waardoor het veel gedachten heeft en de signalen hoog oplopen.

PTSS word vaak verward met andere diagnose waardoor trauma niet word behandeld, een persoon krijgt hiervan veel last, de persoon krijgt medicatie ie lijken te helpen maar de herbelevingen blijven, het lost geen trauma gedachten op. Dit kan alleen door het te bespreken en therapie.

Plan

Wat is er gebeurt dat het vandaag zo oploopt? Was er eerder al iets gebeurt? Heeft u deze week veel last van extra hoge signalen of herbelevingen en nachtmerries? Is er gestart met therapie? het is belangrijk de oorzaak te weten waarom dit gevoel zo heftig naar voren komt. Het is belangrijk de stappen erna toe te kennen en te leren herkennen. Het gevoel kunt u eerder omdraaien als u de stappen kent hoe het opkomt, door afleiding zoeken of erover te praten.

De therapie is de enige weg naar herstel en het werken aan alle signalen, het is zwaar en moeilijk, maar naar het verwerken heeft het een beter resultaat en zijn er meer mogelijkheden. Vaak nemen veel signalen af waardoor het leven een stuk beter word. Het is belangrijk wanneer u haat voelt naar de PTSS dit te uiten, door bijvoorbeeld te gaan hardlopen en alle haat hierin te gooien of door hard te gaan fietsen. De haat van de PTSS kunt u bespreekbaar maken met een behandelaar, de haat zorgt voor extra hoge signalen. Het zal niet minder worden wanneer u het zo blijft ervaren.

Het is belangrijk de haat om te zetten in positieve dingen die wel goed gaan en tot nu toe wel lukken, hoe klein deze ook zijn. Door hieraan te denken zijn er veel dingen die wel goed gaan. Het is belangrijk om de PTSS en de signalen van een meer positievere kant te bekijken, door het bij houden van een positief dagboek om u gemotiveerd te houden.

Het gevoel van haten van de PTSS word door naasten of begeleiders vaak anders gezien, hierdoor krijgt u een andere reactie of ander antwoord wat u had gehoopt. Personen met PTSS kennen en begrijpen dit zeer goed, ga opzoek naar lotgenoten om erover te praten, ervaringen te wisselen of tips te vragen.

het is belangrijk de volgende keer eerder in te grijpen. Hiervoor kunt u gebruik maken van vorige momenten. Neem u dagboek en omschrijf de sitautie hoe de haat zo is gekomen. Wat zijn de oplossingen die u heeft geprobeerd en wat u heeft gedaan? Wat heeft geholpen en wat niet/ Het is belangrijk de volgorde te weten tot het zo hoog oploopt. Wat kunt u hieraan verbeteren om het de volgende keer eerder te stoppen?

Het is belangrijk om te leren de ademhaling meer onder controle te houden. Hoe meer het gevoel opkomt hoe meer u gaat ademen door u mond. Hierdoor krijgt een versnelde ademhaling en kunt u het benauwd krijgen. Door het leren van ademhalingsoefeningen die u dan toepast kunt u een groot deel van het gevoel verminderen.

Een PTSS kunt u laten behandelen met traumatherapie en hierdoor kunnen trauma en traumagedachten afnemen, vaak blijven er verschijnselen over die het leven nog steeds beperken. Een persoon kan vak minder goed herstellen van PTSS en word zelden de oude. Het laten behandelen van de PTSS kost veel tijd, veel sessie en gesprekken om alle signalen die te maken hebben met ptss aan te pakken, vaak zijn dit er zoveel dat er keuze gemaakt moet worden waardoor niet alles word behandeld of overal een klein deel van. Tijdens traumatherapie word erin gegaan op het ergste stuk van het trauma, hierdoor kan een persoon naar de sessie hier veel last van hebben en kan het vele gebeurtenissen of linken oproepen waardoor een persoon veel meer kan gaan malen.