Ik heb een complexe ptss en astma patiënt. Maar allemaal huilen vanwege een mondkapje.

Ik heb een complexe ptss en astma patiënt. Maar een mondkapje draag ik netjes. Voor de veiligheid van een ander. Allemaal huilen vanwege een mondkapje. Denk te weinig aandacht gehad als kind zijnde.

Wat is het?

Een persoon met PTSS en astma heeft dubbele problematiek en valt onder de groep voor vrijstelling van de mondkapjes plicht. De persoon vind dat andere personen zeuren over een mondkapje terwijl de persoon juist de problematiek heeft waardoor een mondkapje niet mogelijk zou zijn. PTSS is niet voor iedereen hetzelfde en niet iedereen ervaart hetzelfde, hierdoor is het voor elke persoon andere hoe het dragen van een mondkapje gaat. Als een persoon meer angst ervaart op een dag is de kans groot dat het ook meer angsten ervaart tijdens het dragen, het kan zijn dat de persoon de CPTSS deels heeft verwerkt en er goed mee overweg kan, waardoor de persoon minder angst ervaart en hier minder last van heeft.

herkennen

Ik heb een complexe ptss en astma patiënt.

Het hebben van meerdere problematiek kan ervoor zorgen dat een persoon veel meer moeite heeft het mondkapje te dragen. Voor sommige personen gaat het nog, voor andere kan het te veel zijn. Van PTSS zijn meerdere groepen zoals CPTSS en MCPTSS waar een verschil in zit voor het wel of niet dragen, ook de signalen van een persoon kunnen wisselend zijn.

Bij astma kunt u gebruik maken van medicatie die kan helpen minder kast hiervan te hebben. Bij de angst van het mondkapje is dit vaak minder mogelijk omdat het kalmeringsmedicatie is die een persoon erg duf maken, waardoor een persoon minder kan doen.

Maar een mondkapje draag ik netjes.

Het dragen van een mondkapje kan voor u lukken maar voor andere personen met PTSS is dit niet mogelijk. Niet iedereen met PTSS ervaart dezelfde signalen en kan veel angst ervaren bij het dragen van een mondkapje, waardoor het onmogelijk word. De angst die een persoon ervaart kan ervoor zorgen dat een persoon veel minder buiten komt, omdat het elke keer een mondkapje op moet.

Het dragen van een mondkapje met een plicht zorgt ervoor dat er bij een persoon met PTSS meer druk om staat om dit ook te doen, wanneer het niet lukt, word een persoon meer onzeker, het voelt niet goed om het niet te dragen en zonder mondkapje in een winkel te lopen. Voor andere roept het veel vragen op.

Voor de veiligheid van een ander.

De andere persoon denkt ook aan de veiligheid van andere ook al draagt het het mondkapje niet. De persoon gaat vaak op tijden dat het rustig is naar een winkel en is meer thuis. De angsten kunnen zorgen dat een persoon veel minder buiten komt, waardoor het minder weerstand heeft tegen het virus. De persoon kan zich door de angsten heel onveilig voelen, er is een en blijft een kans op besmetting.

Allemaal huilen vanwege een mondkapje.

Online verschijnen veel berichten van personen die veel moeite hebben met de mondkapjesplicht. Voor veel van deze personen is het lastig om het mondkapje te dragen. Het gene wat er tegen over staat is dat de persoon tekst en uitleg moet geven over waarom het geen mondkapje draagt en het hierbij moet hebben over de trauma’s en PTSS in een winkel.

Personen zeuren over het dragen van het mondkapje, het zit niet lekker, het is te benauwd, er veel mis mee. Het word omschreven als een muilkorf. Deze groep is niet de groep die er daadwerkelijk echt veel last van heeft. De persoon vind het niks dat er een plicht is en geeft dit als redenen, het heeft weinig te maken met het gevoel dat het trauma kan oproepen bij een persoon.

Denk te weinig aandacht gehad als kind zijnde.

Dat het u lukt met een PTSS om een mondkapje te dragen wil niet zeggen dat iedereen dit lukt. Het is fijn voor u maar tegelijk onbegrip door het weg te zetten als te weinig aandacht gehad. De personen zijn vaak al lange tijd in therapie om het wel te kunnen dragen en om hier beter mee om te gaan.

Een persoon kan als reden hebben ik draag geen mondkapje en hier een heel punt van maken en andere oproepen dit ook te doen. Het niet dragen van een mondkapje zorgt voor meer kans op een besmetting, een grote groep die het niet draagt, zorgt voor meer besmettingen. Als ouders niet alert zijn op het dragen van het mondkapje en het naleven van de regels kan het kind alles minder nauw gaan nemen. De persoon neemt het mondkapje en redenen om het niet te dragen als smoes, waardoor er meer smoezen kunnen komen. Het aanspreken op het gedrag is zeer belangrijk.

behandelen

Ik heb een complexe ptss en astma patiënt.

Het hebben van PTSS zegt niks over het trauma dat is opgelopen en of wel of niet mogelijk is om een mondkapje te dragen. Een trauma kan op verschillende manieren worden opgelopen, hierdoor kan de ene persoon er minder last van hebben als een ander. Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de persoon en of het niet willen is of niet kunnen.

Maar een mondkapje draag ik netjes.

Het niet dragen is niet het weigeren van regels. Er is een verschil tussen personen die het mondkapje weigeren en minder met corona hebben, dan het niet kunnen dragen vanwege de angsten. In een winkel staat het niet op iemand voorhoofd wat de reden is van het niet dragen. Ik draag het wel en jij niet. Ik doe het goed en jij niet. Het kan een ander oordeel zijn over een persoon. Er is geen goed of fout, het is het kan of het kan niet, het heeft te maken hoeveel leed het de persoon met PTSS bezorgt voor het aangeeft het niet te kunnen dragen.

Voor de veiligheid van een ander.

Hoeveel meer veiliger maakt u het voor de persoon? De veiligheid is vaak niet te voorspellen, het is niet duidelijk wie besmet is, het virus bij zich draagt en wie het doorgeeft. De veiligheid is meer dan alleen het dragen van een mondkapje. Een mondkapje is om de kans op een besmetting te verkleinen.

Allemaal huilen vanwege een mondkapje.

Het komt over dat andere personen die een mondkapje niet kunnen dragen zwakker zijn. Het komt over of de personen redenen bedenkt voor het niet dragen van een mondkapje. Wanneer het trauma te maken heeft met iets over de mond zoals hand over de mond en neus, kan een persoon met een mondkapje veel last hebben.

Personen die zeuren over het mondkapje hebben vaak zelf weinig problematiek en kunnen zich moeilijk verbeelden hoe het voor een ander kan zijn, of hoe het is het te moeten uitleggen wat het trauma is dat een persoon heeft ervaren. De personen die zeuren willen af van de regels.

Denk te weinig aandacht gehad als kind zijnde.

Als persoon die zelf een PTSS heeft opgelopen is het vreemd om te uiten dat het te weinig aandacht is, u zou als geen ander moeten weten hoe het kan zijn in het dagelijks leven met PTSS. Het hebben van te weinig aandacht lost een persoon met PTSS niet op door geen mondkapje te dragen.

Wanneer een persoon in de jeugd te weinig aandacht heeft gehad heeft het vaak hechtingsproblematiek en hierdoor een vroeg jeugdig trauma. Het trauma beschadigd een persoon in het gevoel, gedachten, emoties, vanaf de start van het leven.

gevolgen

Ik heb een complexe ptss en astma patiënt.

De combinatie PTSS en astma is voor het dragen van een mondkapje zeer naar. Een persoon met PTSS en angsten kan veel benauwdheid ervaren, waardoor de angst verder oploopt en een persoon meer last krijgt van hyperventileren, met paniek en kans op een herbeleving.

Maar een mondkapje draag ik netjes.

Een persoon krijgt rare blikken als het als enige in de winkel loopt zonder mondkapje. In het begin viel het minder op toen minder mensen het droegen, nu met de mondkapjes plicht hebben deze personen er veel last van, dat het dragen niet mogelijk is. De blikken en opmerkingen geven een naar gevoel en de persoon kan er onzeker van worden.

Personen die een mondkapje weigeren, doen dit met opzet en maken het zeer lastig voor de groep die met medische reden het niet kan dragen. De groep word al snel gezien als weigeraars met alle gevolgen vandien. Weigeraars hebben weinig met corona, een persoon met medische reden/kwetsbaar heeft wel iets met corona. Er komen regels voor het dragen van een mondkapje voor de groep die het weigerde, waar de groep medische reden nu veel last van ervaart.

Voor de veiligheid van een ander.

De veiligheid voor een ander zit niet alleen in het mondkapje, er zijn meer dingen die moeten gebeuren om elkaar te beschermen. Het vermijden van drukte of het meer binnen blijven kan meer besmettingen voorkomen. Een persoon met angsten en/of PTSS kan zich in corona als meer onveilig voelen door kans van besmetten, onzekerheid, het nieuws. Het dragen van het mondkapje en de angst die het oproept komt hier boven op.

Allemaal huilen vanwege een mondkapje.

Het is een vooroordeel over een persoon die u niet kent, u niet weet hoe de persoon een trauma heeft opgelopen, hoeveel last de persoon ervan heeft en wat de persoon er aan heeft gedaan signalen te verminderen. Hierdoor heeft u geen volledig beeld van de persoon om te oordelen en te doen laten overkomen als aanstellen.

Voor de mondkapjes plicht was het heel wisselend wie wel of geen mondkapje droeg, hoe meer besmettingen hoe meer mondkapjes, hoe minder besmettingen hoe minder mondkapjes. Met het dringende advies werden het meer personen die er wel een droegen. Bij de mondkapjesplicht was er zeer veel weerstand om het verplicht in elke winkel te dragen. Nu het eenmaal meer gewent is, zijn er veel minder personen die er nog iets over zeggen.

Denk te weinig aandacht gehad als kind zijnde.

Aandacht heeft niks te maken met de PTSS en de signalen die een persoon ervaart. Een persoon zet niet een mondkapje niet op voor het krijgen van aandacht, maar voor de angst en paniek die een persoon ervaart als het word opgezet, het voorkomen van buien.

Van de angsten kan een persoon negatieve gedachten krijgen en gedachten stromen, hierdoor is het voor een persoon veel moeilijker om zich te concentreren en te functioneren en verder te gaan waar de persoon mee bezig was. Een persoon kan van een moment boodschappen veel meer last krijgen en moeten bijkomen, waardoor het nog minder naar de supermarkt gaat en het boodschappen doen als negatief gaat zien.

plan

Ik heb een complexe ptss en astma patiënt.

Het is belangrijk om de CPTSS te laten behandelen om minder last te hebben van het trauma waardoor het mogelijk kan worden om een mondkapje te dragen, dit kan door het volgen van traumatherapie. Het is belangrijk de verschillen te zien in PTSS en de signalen die een persoon ervaart. Niet elke PTSS is dezelfde PTSS. Het hebben van PTSS zegt niks of het wel of niet mogelijk is. Het heeft met veel dingen te maken zoals het verwerken en het kunnen omgaan met het trauma en de signalen.

Maar een mondkapje draag ik netjes.

Houd rekening met andere personen die een PTSS hebben en die hier meer moeite mee hebben dan u. Het is belangrijk verder te kijken dan alleen uw eigen PTSS. Het hebben van meer problematiek rondom corona word te weinig belicht, het is belangrijk rekening te houden met andere die het moeilijker hiermee hebben.

Probeer zoveel mogelijk het mondkapje te dragen, pas de tijd van buiten zijn aan, aan de tijd dat het lukt, probeer de tijd steeds verder uit te stellen en te kijken in hoeverre het lukt. Lukt het niet neem dan een verklaring mee van de behandelaar.

Voor de veiligheid van een ander.

Is het belangrijk u te houden aan alle basisregels die er zijn. Met PTSS kunt u met een medische verklaring naar buiten met de avondklok en kunt u zonder mondkapje in de winkel. Probeer alternatieven te vinden om zo min mogelijk buiten te komen en de gedachten te verwerken, te bewegen en de zaken te verwerken, door het op te schrijven, door sport oefeningen, door te praten, door afleiding zoeken.

Allemaal huilen vanwege een mondkapje.

Lees ervaringsverhalen van lotgenoten die angst ervaren van het dragen van een mondkapje in het dagelijks leven. Door het lezen kunt u een beter beeld krijgen wat het kan doen met een persoon, hoe veel het de persoon kost om het niet te dragen of te blijven proberen.

Denk te weinig aandacht gehad als kind zijnde.

Vraag aan de persoon waarom het geen mondkapje draagt, hierdoor kunt u het onderwerp bespreekbaar maken. De persoon kan dan een weerwoord hebben waardoor het kan reageren, wat niet mogelijk is als u al een oordeel heeft. Heeft u last gehad van vooroordelen? Maak deze bespreekbaar, waar kan met de persoon zelf zodat het beeld kan veranderen, ook voor u zelf om het te verwerken en geen weerstand te krijgen tegen het dragen. Het is belangrijk het als hulpmiddel te blijven zien wat kan helpen om besmetting te verminderen.