Ik kan soms niks aan dingen doen, maar is wel een oordeel

Ik kan soms niks aan dingen doen, maar is wel een oordeel

Wat is het?

Een persoon met PTSS overleeft elke dag, het is een dagelijkse strijd die een persoon moet aangaan. Een gehele dag bezig met het zoeken van rust of ontspanning terwijl alle signalen het tegenovergestelde zijn en zorgen voor veel onrust. Het is niet dat een persoon er niks aan wilt doen, want dit wil de persoon maar al te graag, het is dat buien en signalen zo snel kunnen oplopen door een trigger dat een persoon er niks aan kan doen.

Herkennen

PTSS is een diagnose die een persoon krijgt naar het oplopen van een traumatische ervaring. Door de ervaring is een persoon zwaar beschadigd in zijn eigen persoonlijkheid. Hierdoor is een persoon niet meer zichzelf. Een persoon heeft meer moeite met de dagelijkse gang van zaken zoals werken, contacten of winkelen.

De signalen die bij PTSS vaak voorkomen komen te pas en te onpas opzetten, de persoon heeft last van herbelevingen en stemmingswisselingen. Dit kan zo snel gaan dat een persoon geen 1 mogelijkheid om het te voorkomen of te beperken. Het gaat van storm naar orkaan in paar seconde.

Een persoon kan weinig doen aan de signalen en buien op een dag, het is proberen een balans te houden op een dag. Een persoon is meer aan het overleven en de signalen dempen dan aan het leven. Er zijn dingen die kunnen helpen zoals het luisteren van muziek om meer rust te vinden, dit wil niet zeggen dat het elke keer werkt of dat het effect elke keer hetzelfde is. Het kan ook averechts werken en de bui verergeren.

Kun je er dan niets aan doen? Is hetzelfde als kun je niet over je trauma’s heen stappen? Er word geen gehoor geven aan de signalen die een persoon ervaart of de situatie waar een persoon inzit. Er is geen begrip voor de situatie. Het geeft niet aan dat een persoon echt wilt luisteren en wilt helpen in het zoeken naar een oplossing.

Kun je er dan niets aan doen? Trigger kunnen niet worden voorkomen. Een trigger komt altijd onverwacht, het kan zijn een geur, woord of geluid wat een bui veroorzaakt. Een trigger kondigt zich zeer zelden aan, hierdoor is een persoon bijna altijd te laat.

Kun je er dan niets aan doen? Aan herbelevingen valt zeer weinig te doen, het is het doorstaan van het moment, een persoon is in het verleden en in het ergste moment, hierdoor is een persoon niet zichzelf. Een herbeleving valt niet te voorkomen en komt te pas en te onpas opzetten. Wanneer een persoon lang PTSS heeft kan het delen van een herbeleving herkennen waardoor het met veel oefening eerder gestopt kan worden.

Kun je er dan niets aan doen? Aan alertheid en waakzaamheid kan zeer weinig gedaan worden, het is een gevoel wat hoort bij PTSS wat komt door het trauma wat is aangedaan en een persoon zich op deze manier beschermd tegen meer leed. Alertheid kan zorgen voor radar oren, waakzaamheid voor schrik en angst.

Behandelen

Kun je er dan niets aan doen? Iets aan de PTSS doen, kan alleen als een persoon in therapie gaat, als het trauma word verwerkt en de persoon minder signalen van het trauma ervaart. Het verwerken van een trauma is zwaar en in het begin lijkt het erger te worden. Hierdoor komen meer signalen vrij die hoger oplopen, hierdoor kunnen meer buien voorkomen.

Kun je er dan niets aan doen? PTSS is een diagnose voor elke dag 24/7 voor 1 jaar lang. Het is dagelijks overleven met alle signalen die horen bij PTSS, het heeft veel invloed op het dagelijks leven en er zijn niet veel mogelijkheden om PTSS en alle signalen aan te pakken. Een deel zal altijd blijven omdat een persoon beschadigd is. Een ander deel kan pas herstellen naar veel positieve contacten. Het andere deel kan alleen met gesprekken en therapie worden opgelost.

Kun je er dan niets aan doen? Gaat vaak niet op bij PTSS, het is onverwacht dat herbelevingen opkomen, dat signalen hoog op lopen, een persoon moet zeer veel inzicht hebben in hoe een dag verloopt en van welke signalen een persoon last heeft en hoe deze opkomen en wat de gevolgen hiervan zijn. Vaak gaat het veel te snel om nog een actie te nemen.

Kun je er dan niets aan doen? Vaak hebben personen met mentale problematiek zeer weinig of geen steunende personen rondom de persoon. Hierdoor moet een persoon veel doen aan zelfstudie en het zelf leren in een balans te krijgen. Het is erg zwaar alleen te staan voor een PTSS.

Kun je er dan niets aan doen? De dingen die een persoon kan doen zijn vaak alleen het doorkomen van de dag en proberen een balans te houden. Over de signalen is vaak geen controle omdat ze onverwachts opkomen. Het is afwachten hoe een dag verloopt, het kan over een uur totaal anders zijn.

Gevolgen

Kun je er dan niets aan doen? Iets aan de PTSS doen, kan wanneer er 1 trauma is of kleinere trauma’s. Hoe meer trauma’s een persoon heeft hoe lastiger het is om er iets aan te doen. Het is het verlichten van de signalen die een persoon ervaart een persoon zal dan niet herstellen en niet van de PTSS afkomen.

Kun je er dan niets aan doen? Zorgt ervoor dat de persoon zich niet begrepen voelt, het is geen antwoord op wat een persoon aangeeft. Een persoon kan hierdoor meer gaan twijfelen, meer onzeker worden en meer gaan vermijden.

Kun je er dan niets aan doen? Een persoon slaapt heel kort en vaak onrustig, heeft geen voldoende nachtrust en is vaak niet uitgerust als het opstaat. Een persoon begint moe aan de dag, waar veel triggers komen die het extra zwaar maken. Een persoon is meer prikkelbaar oop de dag en kan veel minder hebben.

Kun je er dan niets aan doen? Voor een persoon is het niet iets waar je zomaar over heen kunt stappen, het is iets wat zeer naar is, een persoon heeft er veel last van om alleen al boodschappen te doen en naar buiten te gaan. Het is voor een persoon een hele klus om van huis bij een winkel te komen en heeft vaak voorbereiding nodig.

Kun je er dan niets aan doen? Het is verschillend per persoon hoe goed de persoon overweg kan met de PTSS en wat de persoon hiervan ervaart. Voor de ene is het makkelijker om een balans te vinden dan bij de andere. Een persoon heeft vaak onrust en veel last van angst en stress waardoor een persoon meer gevoelig is en regelmatig overprikkeld.

Kun je er dan niets aan doen? Iets aan de PTSS doen, is het erkennen dat er signalen zijn van een trauma en de problematiek zien. Vaak is het dat personen niet durven te praten over het trauma, omdat het zeer naar en heftig was, hierdoor kan het zijn dat een persoon laat bij de hulpverlening komt. Een persoon begint niet zomaar over een trauma te praten het is iets wat is aangedaan.

Kun je er dan niets aan doen? Is negatief tegenover de persoon, hierdoor is er geen begrip voor de persoon. Het geeft geen duidelijkheid voor de signalen of waar de persoon last van heeft. Het geeft niet aan dat de persoon er in is geïnteresseerd.

Plan

Kun je er dan niets aan doen? De persoon kan starten met traumatherapie die de signalen en het trauma kunnen verlichten. Bij een klein trauma kan dit binnen enkele sessies. Een persoon kan niet zelfstandig een PTSS oplossen of aanpakken. Er is hulp bij nodig van hulpverleners en naasten die de persoon kunnen helpen in het dagelijks leven en met het verwerken van het trauma.

Kun je er dan niets aan doen? Een persoon doet altijd zijn best om er iets aan te doen waar het kan, deze opmerking kan als beledigend worden ervaren voor een persoon met PTSS. Een persoon vecht elke dag tegen de signalen en werkt er elke dag aan.

Kun je er dan niets aan doen? De persoon kan dagelijks overzichten en schema’s bij houden om een duidelijk beeld te krijgen van de problematiek. Door het gebruik van een dagboek kan de persoon gedachten van zich afschrijven en de dingen meer op een rijtje zetten.

Kun je er dan niets aan doen? Door te kijken naar vorige momenten kan een persoon leren het de volgende keer anders aan te pakken of dingen te herkennen waardoor een persoon eerder kan inspringen. Hierdoor kunt u meer grip krijgen op een bui.

Kun je er dan niets aan doen? De persoon kan kijken naar afleiding zoeken mogelijk te maken en gebruik te maken van wind storm tornado en orkaan wat een duidelijk beeld geeft van de fase waar de persoon is met de afleiding die zou kunnen helpen.

Kun je er dan niets aan doen? De persoon kan vragen om hulp en de hulpvragen stellen bij een huisarts of een behandelaar. het is zwaar en moeilijk deze stap te zetten en eraan te beginnen omdat het een zeer moeilijk en zwaar onderwerp is om over te praten.

Kun je er dan niets aan doen? Een persoon kan de signalen meer in balans krijgen wanneer het met grote regelmaat meer actief bezig is met fietsen of sporten. Ook is het belangrijk om manieren te hebben die kunnen ontspannen zoals schrijven, creatief of praten.

Kun je er dan niets aan doen? Is een vraag die ook anders kan, waardoor een persoon het gevoel krijgt dat de andere wilt luisteren en er voor de persoon is zodat er meer begrip komt in het contact.