Ik moet het doen . En kan niet terug. Ik ben moe en ben bang. Hoe kom ik hier doorheen zonder te dissocieren?

Wat is het?

Ik moet het doen. En kan niet meer terug. Zorgt voor extra spanning, veel gedachten over dingen die kunnen gaan gebeuren of voor gedachten over het gesprek of de weg erheen. Ik moet geeft spanning, ik moet maar het lukt nu even niet, maar ik moet er heen, het is een belangrijk gesprek, ik kan niet meer terug. Het zorgt voor meer een waahhhha en wat nu effect met spanning en paniek.

Wanneer u ergens heen moet wat veel triggers kan opleveren is het belangrijk te weten wat dingen kunnen zijn die u meer rust kunnen geven. Het druk maken over wat er gaat komen, of hoe het zou kunnen gaan verlopen zorgt voor meer spanning en stress. De kans is groot dat het ook gaat gebeuren of dat u veel te gestrest aan een gesprek begint, waardoor het gesprek niet loopt of dingen niet gevraagd worden.

Herkennen

Voor een gesprek kunt u zich erg druk maken over wat er besproken gaat worden. Het is belangrijk een moment te nemen om even aan totaal andere dingen te denken, bijvoorbeeld wat u de rest van de dag gaat doen. De gedachten blijven aanhouden waardoor u er meer last van krijgt, door de gedachten te veranderen, verloopt het beter. Vaak wanneer u geweest bent, ben u blij dat u het toch heeft gedaan hoe het ook is gelopen, het zou beter kunnen maar u heeft het gedaan.

Met een PTSS kan het soms lastig zijn om een afspraak na te komen, dit heeft te maken dat veel dingen plotseling komen opzetten, geen 1 dag is hetzelfde, gaat het nu goed over een half uur kan een persoon worden getriggerd door iets en hierdoor alles anders zijn. Wanneer een persoon is getriggerd kan een herbeleving krijgen, met een herbeleving in een gesprek is het moeilijk om het gesprek te volgen, het allemaal te onthouden en een goed gesprek te voeren. Daarbij heeft de persoon hoge signalen van stress angst of paniek wat het gesprek nog moeilijker kan maken.

behandelen

Een gesprek over bepaalde onderwerpen die al dan niet te maken hebben met het trauma kunnen zorgen voor veel gedachten en spanningen. Wanneer het een intake is voor hulp om de trauma’s te gaan verwerken, kan een gesprek al van te voren voor veel herbelevingen zorgen, ook tijdens het gesprek als er word gevraagd naar de trauma’s. Een intake voor hulp is voor een persoon erg zwaar en kan er veel last van hebben de dagen erna.

Vraag aan iemand die u goed kent of vertrouwd om met u mee te gaan, of bel de persoon op en leg het uit. Het kan helpen als een persoon u meer gerust kan stellen voor u het gesprek begint, het geeft meer een veilig gevoel, waardoor u meer rust kan krijgen. Maak de situatie bespreekbaar en kijk naar de mogelijkheden die er zijn voor steun.

gevolgen

Door de angst die u ervaart, kan het zijn dat dingen de gehele dag minder goed verlopen, het kost veel tijd en energie om hiervan bij te komen en te herstellen. De angst kan ervoor zorgen dat u een afspraak afzegt omdat het u te veel kost. Het is belangrijk om de stap te zetten en u zelf te verzekeren dat het goed komt en goed is om te gaan.

De angst zorgt voor minder zelfvertrouwen en zelfverzekerd te zijn van uw eigen kunnen. Ergens weet u dat u het kunt, maar de angst is groter of de dingen die kunnen gaan gebeuren. Het gevoel van angst en de gedachten die hierbij horen zorgen voor meer angsten en houden elkaar in stand.

De angsten die een persoon ervaart zorgen ervoor dat een persoon meer vermoeid is, het put een persoon uit om er tegen te vechten of het alleen te hebben. Door de angst staat een persoon in de stand hyper alert, waakzaam, met veel spanning in het lichaam. Dit kan zorgen voor lichamelijke klachten. De persoon kan door de angsten meer gaan vermijden.

Plan

Wat zijn dingen die nu dwars zitten? Wat zijn de triggers die zouden kunnen gaan gebeuren? Wat zou dit voor u betekenen? Wat kunt u nu doen om dit te voorkomen? Het is belangrijk om de momenten later te evalueren en te kijken wat de punten waren en hoe u deze kunt voorkomen wat oplossingen of mogelijkheden zijn.

Kijk naar vorige momenten en leer hier van om het anders aan te pakken, dingen anders te bekijken of om betere oplossingen te vinden. Schrijf na het gesprek een kort positief stukje in het positief dagboek wat u de volgende keer kan meenemen en steun kan geven. Probeer de gedachten te veranderen in positieve gedachten, ik kan het, het komt goed, ik ga het gewoon doen.

Het is belangrijk om de rust te zoeken in kleine dingen, zoals op uw gemak er heen fietsen en genieten van de natuur, zet de gedachten even uit en kijk naar alles wat goed gaat, leuk is mooi. Ga ruim op tijd weg zodat u zeker bent dat u op tijd bent. Neem muziek mee voor de tijd dat u nog moet wachten en meer te kunnen ontspannen voor het gesprek.

Om niet in een herbeleving te komen is het belangrijk om dingen te blijven benoemen, die u ziet, bijvoorbeeld het groene gras een blauwe auto enz het houd u bij het hier en nu. Of tel de lantaren palen of kijk wat u naar het gesprek gaat doen. Door het te blijven benoemen gaan gedachten veranderen en voorkomen een herbeleving.

Neem iets te eten en te drinken mee voor onderweg, wanneer u iets eet gaat het vaak daarna beter, u krijgt nieuwe energie om het beter aan te kunnen. Eet een koek of iets kleins voor u het gesprek in gaat en drink wat, het zorgt dat u meer rustig het gesprek in kan gaan. Het kauwen verlaagt de spanning.