Ik verminder de twijfel tussen de dag beginnen of een dagje blijven liggen

Wat is het

Twijfel komt vaak voor bij personen met mentale problematiek. Het maken van keuze kan vaak erg lastig zijn, het heeft vaak voordelen om langer te blijven liggen en meer te rusten, maar het is ook belangrijk de dag te starten voor een goed dagritme. Een dagje blijven liggen is niet gezond voor een persoon en kan zorgen voor veel meer gedachten, en mentale problematiek als een persoon dit vaker doet. het blijven liggen zorgt voor meer pijnklachten dan even bewegen en starten.

Herkennen

Ik twijfel nu tussen uit bed en de dag beginnen, of een dagje blijven liggen. Het twijfelen zorgt ervoor dat een persoon langer blijft liggen, er gebeurt niks tot de twijfel veranderd in een besluit. Voor sommige kan deze twijfel uren of een dag in beslag nemen. Een persoon kan uiteindelijk besluiten te starten maar niet mer weten wat het moet gaan doen of niet opgestart komen.

Door te blijven liggen kan een persoon meer maalgedachten krijgen of meer gaan piekeren of alles overdenken. Hierdoor nemen meer gedachten toe waardoor een persoon meer gedachten stromen krijgt. Hierdoor gaat een persoon zich steeds slechter voelen. Wanneer een persoon vaak vermoeid is gaat het vaker liggen en hierdoor kan het een gewoonte zijn wat vaker te blijven liggen en minder vaak op te staan. Het word naar de keuken wat eten pakken en meenemen naar de slaapkamer. Een persoon kan blijven liggen en alleen voor eten/drinken of wc uit bed komen.

Door het blijven liggen kunnen spieren meer verstijfd raken waardoor een persoon er meer last van krijgt als het opstaat of gaat lopen. Door het meer liggen gaat de conditie achteruit waardoor een persoon steeds minder ver kan komen in een wandeling.

Behandelen

Het starten van de dag is belangrijk om te doen, het twijfelen is niet nodig. het moet een gewoonte zijn hoe het ook gaat altijd op te staan als u wakker bent wat te drinken te pakken en te gaan zitten in de woonkamer. Hierdoor voelt het moment als anders als toen u in bed lag. Hierdoor ben u al voor een klein deel gestart met de dag. het drinken heeft u nodig naar een nacht slapen. Het is streng zijn voor uzelf en niet te blijven liggen, zodra u wakker bent staat u gelijk op, door dit elke dag te doen word het steeds meer een gewoonte en is het snel normaal om zo te beginnen met een dag.

Gevolgen

Ik twijfel nu tussen uit bed en de dag beginnen, of een dagje blijven liggen. Het blijven liggen is geen 1 dag een optie. Door te blijven liggen nemen gedachten toen en u gaat u steeds meer onrustig voelen. Door op te staan koffie te maken en even te gaan zitten, komt u bij van het moment en start de dag vaak vanzelf. Wanneer u opstaat en denk ik ga vanmiddag wel slapen al het niet gaat, blijft u vaak een hele dag wakker en is de dag voorbij zonder dat u er erg in heeft.

Het niet starten van de dag geeft een naar gevoel, de persoon voelt zich steeds minder waard, voegt niks toe aan de samenleving en komt niet verder. Een persoon gaat hierdoor snel achteruit en heeft een grote kans op een depressie. Door het blijven liggen kan een persoon veel meer pijnklachten krijgen door de houding van het liggen bijvoorbeeld in de onderrug. Het liggen zorgt ervoor dat er veel minder bewogen word waardoor een persoon minder signalen kwijt raakt door bewegen.

Het overdag wakker zijn is belangrijk voor een persoon, door het ritme te veranderen en meer in de nacht te gaan leven krijgt een persoon weinig mee van daglicht en wat er gebeurt in de wereld. De personen om de persoon heen leven overdag waardoor er minder vaak contact is. De persoon kan hierdoor meer in een isolement komen.

Plan

Sta ’s ochtends direct op, en start de dag, het is belangrijk om overdag bezig te zijn voor een goede dagstructuur en een goed ritme. Ga even zitten en komt bij en start verder de dag. Het kan een langzame start zijn maar er is een start.

Kijk wat de oorzaak is dat u liever een dag blijft liggen? Heeft u meer depressieve klachten? bent u meer vermoeid? Wat zijn de gevolgen van een dag blijven liggen? Het is belangrijk een duidelijk beeld te krijgen van de oorzaak en het gevolg van een dag bed liggen. De sitautie is niet gepast in een goede dagstructuur. het is belangrijk te kijken naar vorige momenten dat u besloot te blijven liggen en hoe dit was en hoe dit voelde. Het is belangrijk om de twijfel te negeren, het besluit toen heeft u dag er niet beter op gemaakt. Het opstaan en starten kan dat wel.

Kies voor de dag te starten ook met klachten en maak het besluit het een rustige dag te laten zijn door rustig aan te doen maar dingen te gaan doen. Het tempo op een dag kan ook iets lager, het starten is belangrijk en het tempo is minder belangrijk. Plan een dag met actieve momenten waardoor u uit het gedachten patroon komt, plan momenten in voor weer even bij te komen en weer te starten met de volgende actieve activiteit. Hierdoor behoud u meer het ritme en komt u beter de dag door.

Het is beter in de middag even een uurtje te gaan liggen dan langer te blijven liggen. Door langer te blijven liggen word u meer lui, en vermoeid, piekert u meer. Door op te staan start u de dag en heeft u al wat gedaan als u in de middag gaat rusten de gedachten blijven meer onder controle. Het is belangrijk elke dag te bewegen hoe moe u ook bent en hoe het ook gaat. Het bewegen hoeft niet perse buiten en kan ook door het doen van rek en strek oefeningen. Het is belangrijk dat het lichaam in beweging is om mentale problematiek/ signalen te verminderen.

Houd een positief dagboek bij met de dagen dat het is gelukt, ik kan het het het gaat goed, 4 van 7 dagen. Hierdoor raakt u gemotiveerd en gaat het steeds beter om de twijfel te laten liggen of een moeilijke tijd.