Ik weet even niet weet waar ik het zoeken moet
Ik weet even niet weet waar ik het zoeken moet
wat is het
Ik weet niet waar ik het zoeken moet, het is een alarmfase. Het is belangrijk direct actie te ondernemen om het te verminderen of te stoppen. Het belangrijk om hiervoor voldoende inzicht te hebben in de signalen en gedachten en hoe het werkt. Vaak heeft een persoon deze gedachten wanneer het enige tijd meer last heeft van de trauma gedachten meer oplopende signalen en buien heeft. Wanneer de persoon minder rust ervaart kan de persoon minder bijkomen en stapelen signalen op.
Herkennen
De zin geeft aan tornado of orkaan gedachten gevoelen en emoties door elkaar. De persoon begint het overzicht of controle te verliezen. De gedachten gaan als een orkaan door het hoofd, zo snel. De stress zorg voor zware spanningen, het trauma zorg voor een soort kortsluiting. Deze gedachten komen op wanneer een persoon minder goed de signalen erkent, de buien zijn opgestapeld, waardoor de persoon het nu niet meer weet wat te doen en wat goed is. Voor de persoon is het een nare situatie waar het vaak niet zelf lukt uit te komen.
Rust zoeken helpt vaak minder goed of werkt minder goed. Er zijn weinig mogelijkheden die kunnen helpen om uit dit gevoel te komen. In een tornado of orkaan is veel minder mogelijk dan in wind en storm. Om van tornado terug te gaan naar storm is vaak alleen erg moeilijk. Wanneer een persoon alleen is is het vaak heel angstig. De persoon word getriggerd door kleine dingen die herinneringen oproepen waardoor een persoon meer angst krijgt. De zorgen en de situatie van het trauma en hoe het nu loopt zorgen voor veel verwarring.
Het is een warboel en de persoon reageert anders dan normaal, meer in boosheid, of kortaf. Sommige personen kunnen hierdoor moeilijker het gesprek aan gaan omdat praten moeilijker word een persoon kan moeilijker op de woorden komen of meer gaan stotteren. Triggers van geluiden, geuren of woord trigger kunnen ervoor zorgen dat een persoon in deze fase komt te zitten. Wanneer trauma gedachten worden getriggerd kan een persoon veel gedachten krijgen, angst, stress en herbelevingen. Wanneer dit even aanhoud kan het zo ver oplopen. Een persoon voelt zich in deze fase niet veilig in de omgeving waar de persoon is, het veranderen is vaak lastig omdat alles bezig houd en het snel oploopt. De trauma gedachten maken dat het erg naar en onveilig voelt.
- Fase 1 = is de meest rustig fase en alles is oke en goed. De persoon moet van Fase 3 naar Fase 1 om weer de rust te ervaren.
- Fase 2 = let op fase = De gedachten en signalen lopen hard op en is belangrijk ze snel te stoppen voor het doorschiet naar Fase 3. Fase 2 is wanneer een persoon onrustig word, meer gedachten krijgt, meer pijnklachten ervaart meer spanningen en het door elkaar gaat lopen maar nog ergens controle is. Wanneer de fase hoog is komt een persoon in een laat maar fase waarin de persoon bij alles heeft zoek het uit.
- Fase 3 = Ik weet niet waar ik het zoeken moet is Fase 3 = een crisis = alles is toppunt = zorgt voor verwardheid. De persoon verliest de grip op gedachten, signalen en gevoel.
Behandelen
- Fase 1 = is de fase dat er niks hoeft te gebeuren en u kunt relaxen.
- Fase 2 = is een fase waar u mee moet leren omgaan. In de mentale gezondheidszorg word weinig tot niet gewerkt met verschillende fase. Het is belangrijk om tornado bij u zelf te herkennen en er meer te leren handelen.
- Fase 3 word behandeld door de crisisdienst, wanneer het met een persoon slecht gaat en een persoon is een gevaar voor zichzelf of een ander kan het worden opgenomen.
Gevolgen
Door in de deze fase te blijven zitten krijgt een persoon meer negatieve gedachten. De persoon piekert en heeft maal gedachten. De trauma gedachten maken het voor een persoon vaak een moment van uitzichtloos waardoor het extra zwaar word. Na de fase kan een persoon er een week last van houden van het moment en steeds in stukjes weer terug komen met het zelfde gevoel, gedachten en emoties. De persoon moet bijkomen van de dag en moet herstellen. De persoon is overdag vaak moe, heeft minder eetlust, minder zin iets te ondernemen, en blijft nadenken. De persoon krijgt de gedachten niet gestopt.
Door het blijven zoeken naar oplossingen raakt een persoon meer gefrustreerd, het werkt averecht. Soms kan het helpen het te laten zoals het is en later aan een rem te trekken. Door regelmatig in deze fase te zitten gaat een persoon zich mer afzonderen, de persoon voel raar en vreemd en wil dit niet laten zien aan andere. Hierdoor gaat een persoon meer vermijden.
- Fase 2 door regelmatig Fase 2 is een persoon overdag vermoeid, meer getriggerd en lopen signalen op, signalen kunnen ook gaan als een hartslag over de dag. Hierdoor heeft een persoon piek momenten en meer rustige momenten.
- Fase 3 = gevaarlijk voor de persoon zelf en voor andere, de persoon is niet zichzelf en kan hierdoor onverwachte dingen doen. Wanneer een persoon regelmatig Fase 3 heeft ervaart het steeds meer signalen en gedachten overdag, het loopt veel sneller op dan anders.
Plan
Laat de gedachten behandelen met emdr, dit kan zorgen voor veel verlichting waardoor klachten minder vaak opspelen of niet zo naar of eng zijn. Neem contact op met mensen die u kent, ga het gesprek aan over andere dingen als wat u nu bezig houd, een rustgevend gesprek of geef dit aan. Probeer een hulplijn te bellen of via een chat contact te zoeken.
Probeer afleiding zoeken mogelijk te maken door iets kleins te gaan doen, een wandeling of tv kijken. Probeer meer te relaxen door een ademhalingsoefening. Afleiding zoeken begint in een eerdere fase door het uit te proberen en te kijken wat helpt, maak hiervan een overzicht en zet er bij welke in deze fase helpen zodat u hier de volgende keer mee kan starten.
Kijk terug naar dit moment en waar is het fout gegaan? Waar zijn de gedachten zo erg geworden of de signalen? Wat was de oorzaak? Hoe heeft u gehandeld en het gestopt? Het is belangrijk te kijken naar vorige momenten en hiervan te leren om de oplossing steeds meer te verbeteren zodat buien minder vaak opkomen.
Schrijf zoveel mogelijk de gedachten van u af. Schrijf gedachten op die direct opkomen. Kras op het papier met gedachten, dit lucht meestal op. Houd een positief dagboek bij met leuke gezellige momenten, leuke spreuken of met foto, deze kunnen net iets steun geven waardoor het toch iets beter gaat.
- Fase 1 = is een fase waarin het belangrijk is te gaan onderzoeken hoe u de volgende keer deze fase kunt voorkomen en war u eerder aan de bel moet trekken bij u zelf en u een halt moet toe roepen. Hiervoor is het belangrijk dagelijks een dagboek bij te houden om meer inzicht te krijgen.
- Fase 2 = deze fase moet u opletten. De signalen herkennen is belangrijk om deze fase weer naar wind te krijgen.Het is zoeken welke afleiding in de fase helpt en welke niet. Het is belangrijk de fase later te onderzoeken en van te leren.
- Fase 3 = is de laatste fase = het is belangrijk om direct actie te ondernemen met een crisis noodplan en contacten te gaan bellen. Zorg dat u er niet te lang in blijft zitten. Bel op tijd om hulp. Niks doen gaat het alleen verergeren. Ga in deze fase niet in gevecht met de signalen maar ga iets doen, zet de tv aan of muziek op. ga opzoek naar een plek waar u zich veilig voelt en op uw gemak, kijk wat er voor nodig is meer rust te krijgen. Neem wat te eten en te drinken.