In de nacht komen alle trauma’s opeens in een rap tempo en door elkaar naar voren

Wat is het

Wanneer het meer stil in zoals in de nacht gaan gedachten vaak meer in gedachten stromen door het hoofd. Een persoon in de avond of nacht meer last hebben van trauma gedachten. Wanneer het stiller is kan een persoon meer gaan piekeren of malen waardoor de gedachten aan het trauma kunnen worden opgeroepen. Wanneer een persoon meerdere trauma heeft zijn het vaak verhalen die met een trigger woord aan elkaar zijn gelinkt. Trauma gedachten komen te pas en te onpas opzetten. Het begint vaak bij een kleine herinnering en in korte tijd zijn het vele trauma herinneringen. De gedachten stromen kunnen van wind naar tornado, in 15 minuten of korter.

Herkennen

Het kan zijn dat een persoon er van alles aan doet de gedachten aan het trauma te vermijden. Door dat een persoon steeds de gedachten probeert stop te zetten, wat voor even kan lukken, kan het zijn dat het dubbel zo hard aan komt in de nacht. De gedachten komen elke dag terug, ergens op een dag, een persoon weet alleen niet wanneer. Doordat gedachten door elkaar lopen kan het een grote warboel worden in de gedachten, een persoon heeft minder overzicht en kan hierdoor meer pijnklachten ervaren zoals druk in het hoofd. Een persoon krijgt vaak last van trauma gedachten stromen die als een tornado door het hoofd gaan.

Door herbelevingen in de nacht slaapt een persoon veel minder in de nacht waardoor het overdag meer vermoeid is. De persoon is vaak al vermoeid door de stress of angst klachten. Hierdoor heeft een persoon het extra zwaar. De persoon is vaak vermoeid overdag waardoor dagelijkse dingen steeds moeilijk kunnen worden.

Wanneer een persoon trauma’s heeft is het belangrijk om juist dan goed te slapen en voldoende uren te maken, om het lichaam te laten herstellen. Vaak zorgen te trauma gedachten voor een verstoring, waardoor personen een hele nacht wakker zijn. De kans is groot dat een persoon het dag nacht ritme omdraait en meer gaat leven in de nacht.

Omdat de herbelevingen in de nacht zijn, zijn er weinig mogelijkheden om meer rust te vinden. De herbelevingen zijn vaak niet bespreekbaar omdat er geen hulp verleners zijn en naasten slapen. Een persoon moet een manier bedenken om zelf de herbeleving te slapen en te gaan slapen. Voor een persoon kan het heel angstig zijn wanneer het een herbeleving heeft en alleen in huis is. Bij kleine geluiden krijgt een persoon meer angst. Een persoon heeft de trauma gedachten en veel signalen van angst, stress of paniek op hoog niveau. Vaak zijn de signalen in combinatie met pijnklachten.

Door nachtelijke trauma gedachten kan een persoon overdag meer gaan vermijden, een persoon heeft al die tijd alleen in de signalen gezeten en er was geen hulp. De persoon voelt zich niet gehoord of begrepen. De angst kan ervoor zorgen dat het overdag ook zo voelt waardoor een persoon minder naar buiten gaat. Een persoon heeft meer last van trigger van woorden, geuren of geluiden wat steeds het signaal weer oproept al dan niet met een herbeleving. Door herbelevingen in de nacht kan een persoon zoveel angst ervaren dat het niet meer in zijn huis kan zijn. Een persoon moet letterlijk zijn huis uit vluchten voor de angst en ander signalen die een persoon bezig houden. Voor een persoon is dit heel naar en eng.

Gevolgen

Doordat een persoon vaak overdag bezig is, het lukt afleiding zoeken mogelijk te maken. Een persoon heeft overdag vele activiteiten die de gedachten kunnen veranderen. Wanneer een persoon rust heeft zijn trauma gedachten vaak minder aanwezig. Wanneer het in de nacht stil is gaat een persoon vaker zitten liggen of hangen, hierdoor gaat een persoon vaak meer nadenken. Het kan dat alle nare trauma herinneringen in de nacht naar boven komen, in gedachten stromen. De trauma gedachten zijn vaak een verhaal dat begint bij een trigger woord wat te maken heeft met het trauma. Hierdoor worden andere herinneringen opgeroepen en kan er een herbeleving komen. De trauma gedachten zorgen vaak voor buien, meer spanningen in het lichaam en meer pijnklachten. Een herbeleving kan zowel overdag als in de nacht. De trauma gedachten kunnen een persoon vaak en regelmatig uit de nachtrust houden, door dat de gedachten te pas en te onpas komen opzetten en er geen controle is over de trauma gedachten.

Trauma’s kunnen zorgen voor herbelevingen en nachtmerries, waardoor rust vinden voor een persoon met PTSS er moeilijk is. Een persoon beleeft de situatie zoals het toen was op dat moment met hetzelfde gevoel en emoties. Trauma’s kunnen de nachtrust verstoren doordat een persoon veel moeilijker kan inslapen, door maal gedachten die een persoon bezig houden, door de onrust die een persoon nog ervaart. Veel personen met een trauma hebben slaapproblemen.

Trauma’s kunnen te pas en te onpas opkomen, hierdoor is er niks over te zeggen wanneer een persoon er meer last van heeft. Een persoon moet creatief zijn in oplossingen en mogelijkheden om het aan te pakken op de meest vreemde tijden. Hierdoor heeft een persoon vele oplossingen nodig die overdag of in de nacht helpen en in de verschillende fase. Trauma’s hebben veel invloed op het dagelijks leven, de persoon kan door het trauma vaak minder goed functioneren en door de stress is een persoon meer gevoelig voor prikkels een persoon is vaak meer overprikkeld. In de nacht is het lastiger om het hoofd geheel tot rust te krijgen als de rest van de wereld slaapt. Een persoon staat er dan alleen voor.

Trauma’s zorgen voor veel stress en angst. De herbelevingen of trauma gedachten kunnen zorgen voor angsten net zoals het moment toe het gebeurde. Hierdoor moet een persoon uren bijkomen na de herbeleving om ergens te kunnen gaan slapen. Door regelmatig herbelevingen in de avond kan een persoon het dag en nachtritme omdraaien. Een persoon leeft meer in de nacht, verplicht omdat gedachten en signalen de persoon wakker houden. Hierdoor kan een persoon meer mentale problematiek oplopen, de kans op een depressie is groot.

door meer in de nacht wakker te zijn heeft een persoon vaak minder contacten omdat deze overdag wakker zijn. Een persoon kan zich erg eenzaam voelen met de gedachten en alles wat een persoon ervaart. Of de persoon er alleen voor staat. De persoon kan meer last hebben van geluiden zoals een deurbel of meer schrikken van dingen. De kans is groot dat een persoon in een sociaal isolement komt.

Plan

Probeer de gedachten aan het trauma zoveel mogelijk te verwerken overdag, door het te parkeren of stop te zetten. Start voor het slapen gaan met een ademhalingsoefening en een dagafsluiting. Maak de trauma gedachten bespreekbaar en kijk welke mogelijkheden u heeft om de trauma’s aan te gaan pakken. Het is belangrijk om deze te behandelen om er niet meer last van te krijgen. Hoe meer controle op het trauma, hoe minder last u ervan heeft.

Wat maken de trauma gedachten bij u los en welke signalen geeft het? Het is belangrijk om inzicht te hebben in de trauma gedachten en de signalen die het losmaakt. Door het dagelijks bij te houden heeft u een duidelijk beeld van de problematiek, waardoor u gerichtere hulpvragen kunt stellen. Zorg ervoor dat u veel van de stress en gedachten overdag verwerkt, door actief te sporten bijvoorbeeld, door te sporten ben u van nature meer moe en kunt u meer de gedachten met rust laten. Deze heeft u er letterlijk uit gelopen, gefietst, gevoetbald.

Het is belangrijk om meer inzicht te krijgen wat een trauma met u doet, door het bijhouden van overzichten en schema en door gedachten van u af te schrijven in een dagboek. Door te kijken naar vorige momenten om hier meer van te kunnen leren en het te kunnen verbeteren. Het is belangrijk de fase te weten van de gedachten die opkomen om op tijd te kunnen reageren om orkaan gedachten te voorkomen.

Wat zijn dingen die in de nacht kunnen helpen met het verminderen van de gedachten, zodat u beter kunt slapen? Het is niet verstandig om naar buiten te gaan in de nacht met trauma gedachten en alle signalen, probeer afleiding zoekers te vinden die in de nacht mogelijk zijn. let op de veiligheid. Afleiders die voor de nacht werken kunt u bijvoorbeeld overdag niet gebruiken waardoor u ’s avond of ’s nachts nog deze opties over heeft.

Wat zijn positieve dingen die nu wel goed gaan? Wat is allemaal wel gelukt het afgelopen jaar? Door te kijken naar de positieve momenten en hier aan terug te denken kunnen trauma gedachten verminderen op het moment. Vraag lotgenoten om steun die u kunnen helpen met het beter begrijpen van signalen of u tips en adviezen kunnen geven hoe u hiermee kunt omgaan. Het praten met een ervaringsdeskundige is vaak beter en makkelijk voor een persoon met problematiek.

Kijk naar de mogelijkheden van een hulphond, vaak worden deze nog niet vergoed. Een hulphond kan helpen bij nachtmerries en herbelevingen om deze te stoppen en signalen vroegtijdig te erkennen. Het tv moment uitstellen, door zo laat mogelijk de tv pas aan de zetten komen gedachten minder snel op, voor u gaat slapen. De gedachten zijn nog bezig met de film of serie, waardoor trauma gedachten meer op de achtergrond blijven.

In de nacht zijn er vaak veel minder mogelijkheden om een herbeleving aan te pakken, naasten slapen waardoor deze niet tot steun kunnen zijn, een persoon moet vaak opzoek naar een alternatief door bijvoorbeeld te gaan fietsen door de stad. Personen met een trauma of PTSS slapen over het algemeen veel korter, dan het gemiddelde, ongeveer 4 uur per nacht. Hierdoor heeft een persoon al snel een slaaptekort opgelopen. Trauma’s kunnen worden behandeld met traumatherapie of EMDR. Een persoon heeft vaak veel verlichting maar de kans is er altijd dat een persoon restverschijnselen houd zoals meer gevoelig of meer stress.

Herbelevingen in de nacht word door de mentale gezondheidszorg vaak niks aan gedaan, wanneer een persoon de crisisdienst belt is vaak de kans groot dat het anders omschreven word waardoor het trauma niet word gezien bijvoorbeeld als wanen. Trauma gedachten in de nacht kunnen komen doordat een persoon overdag minder actief is, minder dingen heeft gedaan of minder heeft bewogen. Het bewegen, voeding, activiteiten en verwerken van overdag zeggen veel over de trauma gedachten in de nacht.