Wat is het

Veel personen gebruiken de woorden verkeerd en spreken ze uit tegen een persoon. De woorden hebben een eigen betekenis en het verschild zeer veel van problematiek en manier van hulp. Voor personen met mentale problematiek is het woord dat de persoon gek is of opgesloten met zijn voor de problematiek. Een instelling geeft aan dat er mogelijkheden zijn om te herstellen.

Veelal van de mentale problematiek valt niet te vergelijken met iemand in een inrichting. Er zit een groot verschil tussen een inrichting en een instelling. Beide hebben een ander soort gebouw en er werken ander specialisten. De hulp die de persoon krijgt is anders, en de opbouw van het aantal vrijheden.

Herkennen

Inrichting is een gebouw wat hoge muren heeft met prikkeldraad een verzwaarde deuren. Een inrichting is vaak voor personen met TBS. Is vaak gericht om mee kunnen in de samenleving. Inrichting roep woorden op van gek, padje bijster, het imago van een inrichting is vaak slecht. Personen ontsnappen uit een inrichting of lopen weg tijdens verlof. In een inrichting zitten personen die vaak zeer complexe problematiek hebben, bij een instelling is dit vaak een kleine groep personen. Een inrichting is een negatief woord en veel personen hebben er gelijk gedachten bij, hierdoor zijn er veel meer vooroordelen waar een persoon last van heeft. In een inrichting zijn hulpverleners maar werken binnen de inricht met de personen. De personen hebben geen vrijheden. Bij een inricht is er gedwongen hulp door de rechtbank beslist.

Een instelling is een gebouw waar het er uitziet als een ziekenhuis. Worden zijn meer behandel mogelijkheden en word er beter naar herstel gekeken. Is vaak gericht op het herstellen van een diagnose. Instelling is een meer positief woord, er zijn vele vooroordelen, deze hebben vaak te maken met de taboe rondom het onderwerp. Het is afhankelijk van de problematiek waar een persoon word geplaatst en wat een persoon heeft gedaan. Een instelling valt ambulante hulp onder en hulp van het act en fact. In een instelling heeft een persoon meer kans om eerder zijn vrijheden terug te krijgen dan in een inrichting. In een instelling is er gedwongen hulp of vrijwillige hulp.

Behandelen

Wanneer een persoon is opgenomen is dit vaak in een kliniek en/of een instelling. Personen die veroordeeld zijn voor een delict komen terecht in een inrichting. In beide gevallen kunnen personen met een rechtelijke machtiging worden opgenomen en geplaatst op een afdeling. Voor personen tijdens een opname is dit 6 maanden en daarna verlening voor een persoon in een inrichting is dit vaak veel langer.

Een persoon geeft de signalen aan waar een persoon last van heeft, hierdoor is een persoon niet anders dan een ander en is problematiek meer bespreekbaar. In een inrichting is er meestal 1x per zoveel jaar een gesprek voor evaluatie of voor verlening, bij een persoon in een opname is deze tijd veel korter.

Gevolgen

Wanneer een persoon te maken heeft met mentale problematiek, word het ingeschreven bij een instelling. Wanneer een persoon hoort dat een inrichting is komt dit zeer naar over, de persoon kan zich beledigd voelen of erg boos worden. Voor de persoon kan het kwetsend, minderwaardig, gekleineerd, overkomen als iemand opschrijft inrichting als dit niet het geval is. Een persoon voelt niet zo zien en/of gek. Er word geen gehoor gegeven aan het gevoel wanneer het word op geschreven of bedacht hoe dit over komt.

personen met mentale problematiek vergelijken personen in een inrichting geeft meer aan dat personen verward zijn, het niet meer weten, hierdoor is er geen goed beeld van de problematiek, geen beeld van de hulpverlening en de instellingen. Een persoon met mentale problematiek onthoud het vaak erg goed als er inrichting staat. De persoon kan hier nachtmerries of herbelevingen van krijgen en het kunnen trauma gedachten worden.

Plan

Het is belangrijk u te verdiepen in een inrichting en een instelling door hier meer over te lezen en te beseffen wat het leed voor de persoon zou kunnen zijn. Door de taboe rondom het onderwerp te verminderen zijn er meer kansen om mentale problematiek te bespreken waardoor er minder vooroordelen zijn of verwijten. Let op de woordkeuze die u maakt en verplaats u in de persoon. Hoe vaker een persoon te maken heeft met vooroordelen, hoe minder de persoon te maken wilt hebben met de samenleving. Het is een kleine moeilijk andere woorden te gebruiken, voor de persoon scheelt het veel leed.