Invulling van de afspraken

Door een afspraak kan een persoon veel last hebben van spanning, voor de afspraak, tijdens en erna. Het kan lastig zijn om goede betaalbare of gratis activiteiten te vinden die passend zijn. het kan er wisselen hoe een persoon in zijn vel zit een dag, heeft de persoon een goede dag, zijn er meer mogelijkheden als op een dag dat het minder gaat door de prikkels die meer binnen komen.

Een afspraak buiten om iets leuks te gaan doen kan voor een ander zorgen voor veel stress en spanning. Zeker wanneer het een activiteit is waar veel mensen samen komen zoals een pretpark, vaak is dit minder geschikt voor personen met PTSS of autisme, te druk, te veel prikkels, geluiden. Wat u het beste kunt gaan doet ligt eraan wat u rust geeft, het is erg verschillend per persoon, het ligt aan een afspraak en met wie u de afspraak heeft. Heeft een persoon een PTSS en is deze al wel of nog niet behandeld, kan verschillend zijn of het een persoon lukt te gaan of niet, of het stressvol is of niet. Wanneer een persoon veel last heeft van een trauma, is het vaak minder goed mogelijk iets te doen waar het druk is, dit geeft te veel prikkels, wanneer een persoon er minder last van heeft is het mogelijk om naar een film te gaan.

Een afspraak waar minder prikkels zijn is vaak een meer geschikte plek, zoals het wandelen in het bos, aan zee of een park, een stuk gaan fietsen. Wanneer u gaat fietsen bent u actief bezig en verminderd de stress. Wanneer een persoon veel of snel prikkels ervaart is het vaak minder geschikt naar een restaurant te gaan rond etenstijd, wanneer het wat rustiger is, wat eerder of later, zou dit beter kunnen. Het is verschillend van persoon tot persoon wat wel of niet kan bij een PTSS, sommige dagen zou het een persoon kunnen lukken, sommige dagen totaal niet.

Vaak in het begin is een activiteit van een uur lang genoeg, zeker om te wennen, daarna kunt u het uitbouwen. na ongeveer 1 uur lopen gedachten vaak meer op of zijn moeilijker te stoppen of loopt de stress of spanning meer op. Het is dan belangrijk dat u weet wat u moet doen, door te letten op de ademhaling, wat te eten en drinken en even te rusten, zakt het vaak, of is het meer vol te houden.

Geef duidelijkheid wat voor u helpend kan zijn in een situatie dat het voor u hoger oploopt, wat de persoon kan doen. Wanneer u het aangeeft kan de persoon u helpen op een moment dat het voorkomt. Het geeft meer zekerheid dat de persoon dit weet en u gaat helpen op dat moment. Geef tijdens de afspraak duidelijk de grenzen aan, als u even moet bijkomen, iets moet eten om minder stress te hebben, als gedachten meer oplopen, of dat het nu even niet veilig of goed voelt. Hoe duidelijker u bent hoe minder stress u ervaart van het moment en de afspraak.

De gevolgen kunnen zijn dat een persoon overprikkeld raakt of een bui van stress of paniek krijgt. Tijdens een afspraak kan het voor een persoon erg naar zijn dit te hebben en voor de ander kan het een moeilijk moment zijn om mee om te gaan, of weten wat wel of niet kan of moet. Doordat een persoon dit niet weet staat het erbij en kijkt erna, hierdoor zou een contact kapot kunnen gaan. Voor een persoon met PTSS kan het lastig zijn om van te voren te zeggen of een persoon kan die dag. Het is erg afhankelijk wat een persoon ongeveer 2 dagen ervoor doet hoe die 2 dagen gaan, of de persoon voldoende rust heeft gehad, goed heeft geslapen, niet prikkelbaar is.

Zoek activiteiten die u beide rust geeft, hierdoor kunt u meer ontspannen zijn en word het een stuk gezelliger. Maak de locatie bespreekbaar en kijk naar elkaar wensen voor een geschikte plek. Geef duidelijk een tijd aan voor de activiteit zodat het niet te lang gaat duren en daardoor weer meer stress opkomt. Natuur is rustgevend, zorgt voor weinig prikkels en klinkt mooi door de vogels. Duidelijkheid vooraf over de gehele afspraak, geeft zekerheid en rust.

Wanneer u beide van muziek houd kunt u naar een concert gaan, voor een persoon kan het juist helpend zijn om te dansen op de favoriete muziek, waardoor een persoon minder last heeft van prikkels op dat moment. Dit kan bij een groot evenement maar ook in een kleine zaal. Vaak zijn er in het zwembad uren dat het rustiger is, dan zou u kunnen gaan zwemmen. Op een markt/braderie kan het erg druk zijn, het is afhankelijk hoe de padden zijn, hoe breed (hoe de persoon de drukte ervaart) of een persoon hier veel stress van ervaart of niet.

Prikkelarme activiteiten zoals vaak voor autisme worden ingepland, kijk online wanneer de activiteiten zijn gepland bij u in de buurt. Kijk of u hier inspiratie van kunt halen om een activiteit voor u zelf te denken om te gaan doen. Zoals een prikkelarm uur voor de kermis zou meer passend zijn dan de andere uren.

Leer van activiteiten die u nu doet, wat zijn activiteiten die nu goed gaan, welke minder? Wat zijn activiteiten die zorgen voor meer stress en spanning? Probeer te leren van activiteiten die u nu doet wat goede activiteiten zijn voor u waar u zich op uw gemak voelt en wat voor u nu werkt, pas het aan als het anders word. Leer van wat gaat en wat niet, probeer niet in een andere tijd op te pakken tenzij het te veel stress geeft, wanneer u er meer aan went zou het ook een goede activiteit kunnen worden.