Wat is het

Het starten van traumatherapie is zwaar en heftig, het kan veel dingen oproepen en een persoon kan zich afvragen of het er wel goed aan heeft gedaan. Na het gesprek kan het veel herinneringen geven aan het trauma, waardoor een persoon met de traumagedachten thuis zit. Een gesprek van 3 uur is voor een persoon met PTSS niet haalbaar, het geeft te veel spanningen en te veel druk. Een gesprek van een 1 uur is vaak het maximale en kost een persoon veel moeite het vol te houden.

De eerste sessie voor traumatherapie duurt meestal 1 uur, een persoon kan naar het gesprek veel last hebben van meer trauma gedachten die in de loop van de week afnemen. Het is belangrijk te noteren wat u ervaart naar de sessie en hoe het voor u voelt in de rest van de week. Het is belangrijk dit bespreekbaar te maken.

Herkennen

Een drie uur durend gesprek, voor een persoon met PTSS CPTSS en MCPTSS is een gesprek van 3 uur veel te lang, een persoon houd dit niet vol, zeker niet wanneer het gaat over trauma, hier bij komen te veel emoties, gevoelens en gedachten los, die de persoon niet 3 uur lang aankan.

Een drie uur durend gesprek een persoon met PTSS heeft minder concentratie, hierdoor is het al lastig het gesprek een 1/2 uur vol te houden, een persoon heeft meer een vol hoofd waardoor niet alles word opgeslagen. Hoe langer een gesprek duurt hoe meer gedachten en signalen er komen, deze verstoren het gesprek, de persoon moet vechten tegen de signalen en gedachten en een geconcentreerd luistert antwoordend gesprek voeren.

Een drie uur durend gesprek zorgt voor meer spanning, hoge signalen, meer triggers en een persoon maakt zich meer zorgen. Het gesprek kan hierdoor minder positief uitvallen en een persoon een naar gevoel geven. Het 3 uur praten over het ergste wat een persoon is overkomen is onmenselijk. Wanneer het een overleg is waar word bekeken welke hulp wanneer hoe en wat, dan is het anders en langer vol te houden maar dan is 3 uur nog steeds te lang.

In de 3 uur is er een zeer grote kans op triggers, de omgeving is geen 3 uur stil of rustig, in een ruimte kunnen ook genoeg triggers zin zoals bepaalde geur. Ook in een gesprek kan de persoon last hebben van woord triggers. Hierdoor is de kans op overprikkeling groot. Een drie uur durend gesprek, met een persoon die alleen is, zonder naasten of vrienden, kan het erg moeilijk zijn om dit 3 uur vol te houden. Een persoon is geen andere om zich heen gewent waardoor het veel harder binnenkomt.

Gevolgen

Na de eerste sessie kan het lijken als een oorlog in uw hoofd, alles wat met het trauma en het stuk wat behandeld is kan opkomen, hierdoor heeft u meer kans op gedachten stromen, die als een orkaan door het hoofd kan gaan. In een drie uur durend gesprek, in dit gesprek kan een persoon een bui krijgen, een normaal gesprek van een uur kan een persoon signalen deels tegen houden waardoor het geen bui word, hiervoor is 3 uur veel te lang.

In een drie uur durend gesprek, kan het zijn dat een persoon van de spanning en stress niet meer durft naar het gesprek, een persoon heeft zich te veel zorgen gemaakt over alles wat kan gaan gebeuren, hierdoor kan een persoon al in hoge signalen zitten voor het gesprek is begonnen of e persoon naar het gesprek toe gaat.

Een drie uur durend gesprek kan zorgen voor veel triggers, dit kan een persoon uitputten waardoor een persoon zeer vermoeid is, de rest van de dag kan een persoon minder doen. Een persoon slaapt als slecht en heeft vaak al weinig rust. Een drie uur durend gesprek kan zorgen dat een persoon er meerdere dagen van moet bijkomen, dat een persoon herhalend denkt over het gesprek en het als herbeleving gedachten steeds terug krijgt, een persoon kan het gesprek blijven ervaren.

Een drie uur durend gesprek, waar een persoon zich niet op voorbereid loopt zoals het loopt, met alle signalen en gevolgen vandien. Het 3 uur lang praten valt dan nog zwaarder als een voorbereid 3 uur praten. Door geen plan B te hebben reageert u minder snel. Een drie uur durend gesprek, met een persoon die hulpverlening anders ziet kan zorgen voor extra stress, de persoon kan hulpverlening wantrouwen als er geen stappen zijn gezet of geen juiste aanpak. Voor de persoon is 3 uur niet mogelijk.

Wanneer een persoon een schuldgevoel heeft en het gesprek niet zoals de persoon zou willen kan de persoon zich hiervan de schuld gaan geven. Een persoon krijgt veel meer last van het gevoel en kan de persoon bezig houden.

Kijk naar de mogelijkheden die er zijn om het gesprek van 3 uur in 2x keer te doen of in 3x. Het gesprek kan zorgen voor meer signalen waardoor er 3 uur lang extra triggers zijn, waardoor u meer overprikkeld kan raken, waardoor er een hele dag last van kan hebben. Een drie uur durend gesprek, dit kan worden omschreven als een gesprek, het kan ook een sessie zijn, dit geeft de persoon meer problemen in 3 uur. Het praten over trauma voor 3 uur doet zeer veel met een persoon.

Een drie uur durend gesprek, zegt niks over het gesprek en wat voor gesprek het is, het kan een persoon meer zorgen laten maken, waardoor een persoon angst krijgt voor het gesprek, hoge buien krijgt of pijnklachten en hierdoor het gesprek moet afzeggen. Per persoon kan het verschillen hoe goed een persoon het gesprek aan kan, het is belangrijk te kijken naar eerdere gesprekken en het verloop, hoe lang houd u dit vol? Sommige kunnen het beter aan dan andere het heeft te maken hoe de persoon omgaat met het trauma en de signalen in een balans kan houden.

Plan

De eerste sessie is geweest, hoe vond u dat het ging? Was het wat u had verwacht? Is het gelopen zoals u zou willen? Wat zou u anders hebben gedaan? Wat was het heftigste en houd u nu nog bezig? Waar heeft u de rest van de week last van gehad? Noteer de antwoorden in een dagboek en neem deze de volgende sessie mee, en maak de punten bespreekbaar. Maak zoveel mogelijk aantekeningen van uw beleving van de sessie en het effect erna.

In een drie uur durend gesprek, is het zeer belangrijk om u hier goed op voor te bereiden en dingen op papier te zetten, in een lang gesprek kunt u veel vergeten wat wel belangrijk is, door het al vast op te schrijven heeft u alle vragen bij de hand en kunt u ze zo stellen. Tijdens het nadenken erover komen vaak meer vragen op als in een gesprek.

Een drie uur durend gesprek, is het belangrijk te weten hoe u kunt omgaan met triggers van geluiden, geuren of woorden, deze zijn 3 uur lang aanwezig en moet u het mee doen, het is raadzaam iets mee te nemen wat u in uw hand kunt houden zoals een stressbal om u op af te reageren. Een drie uur durend gesprek, erna is zeer belangrijk om rust te plannen, u weet niet wat het met u doet, of gaat doen, door rust te plannen en te doen waar u zin in heeft ervaart u het als rustiger en meer positief. Het heeft tijd nodig om te herstellen.

Een drie uur durend gesprek zorg dat het u duidelijk is waar dit gesprek over gaat, zodat het nog veranderd kan worden. Geef hierbij uw grenzen aan voor het volhouden van een gesprek. Niet ieder persoon kan een uur of langer praten. Een drie uur durend gesprek, geef hierbij duidelijk uw grenzen aan en ga hier niet over heen, het hebben van een herbeleving of bui is erger dan het stoppen van het gesprek omdat het te zwaar is , te veel emotie geeft. De grenzen geven duidelijk aan dat het genoeg is.

Een drie uur durend gesprek, zorg ervoor dat u vanaf maandag meer rust gaat nemen, wat meer gaat rusten of meer een ademhalingsoefening doet om zo rustig mogelijk aan het gesprek te kunnen beginnen. Het begint een week van te voren met plannen, van activiteiten die niet te druk of te zwaar zijn waardoor u meer vermoeid bent.

Een drie uur durend gesprek, wat kunt u doen in dit gesprek wanneer u een bui krijgt? Wat kunt u doen als stress gaat oplopen? Wat kunt u doen om dingen te verlichten, wat zijn mogelijkheden? Hoe kunt u het aangeven dat u een bui heeft of herbeleving? Het is belangrijk een crisis noodplan te maken voor het geval dat, u heeft er al een keer over na gedacht waardoor u makkelijker kan handelen op het moment.