Wat is het

Bij een instelling word er al snel van uit gegaan dat mensen voldoende inkomen hebben om van te kunnen leven. In een instelling voor mentale gezondheidszorg is dit vaak niet het geval. Mentale problematiek en geld gaat vaak niet samen, personen hebben vaak schulden en hebben een bewindvoerder. Hierdoor hebben ze ongeveer € 70,- per week om van te leven. Dit bedrag staat gelijk aan een het inkomen voor een voedselbank.

Een persoon leeft vaak met grote problematiek in een instelling, de persoon heeft weinig of geen inkomsten waardoor de persoon sneller zieker kan worden. Vaak zijn er weinig tot geen personen die de persoon helpen met kleding of een activiteit of het doen van boodschappen. Een persoon heeft het hierdoor extra zwaar als het voor langere tijd in een instantie verblijft, het kan hierdoor meer uitzichtloos gaan worden voor een persoon.

2 herkennen

Op een afdeling krijgt een persoon alleen een maaltijd voor de rest van de spullen die nodig zijn moet de persoon zelf zorgen. Wanneer een persoon niet de maaltijd neemt kan het weekgeld krijgen voor het kopen van alle maaltijden ontbijt lunch met beleg, diner voor 7 dagen voor €46,-. Sommige personen hebben te veel schulden en hebben alleen het weekgeld om van te leven en alles te kopen voor het dagelijks leven maar ook kleding. Vaak is de keuze alleen maaltijden of leefgeld die vrij te besteden.

Vaak word de groep vergeten of minder over na gedacht dat er veel armoede is. De personen kunnen zeer zelden iets leuks gaan doen, zitten vaak de gehele dag in de instelling. De personen hebben vaak net genoeg om van rond te komen, maar uitjes of kleding word vaak al een probleem. Veel van deze personen hebben weinig contacten of familie die ze kan komen halen iets leuks te doen. Door begeleiders of vanuit de instelling word vaak niks georganiseerd om een leuke activiteit buiten de deur te gaan doen. Het gevolg hiervan kan zijn dat een persoon juist verder achteruit gaat.

3 behandelen

In de media of bij de overheid is er zeer weinig aandacht v oor armoede in een instelling. Vaak hebben personen niet genoeg voor het kopen van kleding of andere dingen die vervangen moeten worden. Wanneer er meer aandacht voor zou zijn kunnen er meer giften worden gedaan voor deze mensen in de vorm van ondersteuning met een inzamelingsactie voor kleding of een leuke activiteit.

In de mentale gezondheidszorg vallen de verschillen in inkomsten extra op. Het maakt niet uit hoeveel inkomsten een persoon heeft om mentale problematiek op te lopen. Het is een verzameling van inkomsten op 1 afdeling. In de mentale gezondheidszorg word hier vaak te weinig rekening mee gehouden en te veel verwacht van een minimaal inkomen.

Voor de personen is het niet mogelijk het eigen risico te betalen of de maandelijkse premie van de zorgverzekeraar. Wanneer deze niet word betaald word een persoon uit de instelling gezet.

4 gevolgen

Op een afdeling binnen de instantie is vaak het verschil van inkomen duidelijk te merken. Bijvoorbeeld iemand die altijd shag heeft of iemand die de shag van de grond raapt en hier een nieuw shagie van draait of elke dag gaat vragen. Iemand die het beter heeft word vaak gevraagd iets te lenen, of iets te delen. Voor deze groep kan het zeer vervelend zijn het steeds te moeten horen en duidelijke grenzen te blijven stellen 1x ja is regelmatig vragen.

Door begeleiders die vaak geen tijd hebben is de persoon op zichzelf aangewezen, hierdoor heeft een persoon vaak al veel meer kosten om iets te gaan ondernemen door bus kosten, zeker wanneer de instantie op een plek staat die afgelegen is. Hierdoor komt een persoon vaak minder buiten omdat het te ver is of te duur, met gevolg dat problematiek toe neemt.

Een persoon wil graag een eigen website starten om hier geld mee te verdienen, het zou een nieuwe start kunnen zijn voor het opbouwen en het herstellen. Wanneer een persoon geen geld heeft kan het geen computer aanschaffen, hierdoor kan het plan niet doorgaan. Voor deze producten zijn geen potjes of fondsen die het vergoeden en de persoon het kan kopen. Er is vaak maar 1 computer op een afdeling voor ongeveer 20 mensen. Het toekomstplan kan niet doorgaan waardoor de persoon word beperkt in de mogelijkheden.

5 plan

Er zou meer aandacht moeten komen voor armoede in een instantie, het is voor een persoon erg naar om dingen niet te kunnen kopen in een instantie en ziek te zijn. Het heeft een negatief effect op de gezondheid van de persoon en dingen die mogelijk zijn. Het kunnen helpen met kleine dingen kan de dag van de persoon iets beter maken.

Vraag een persoon die in een instantie leeft mee uit om iets leuks te gaan doen, het is belangrijk dat de persoon een link houd met de samenleving en niet te veel op het terrein is van de instelling en hierdoor steeds meer van de samenleving komt te staan. Meld u aan als vrijwilliger om met een persoon te gaan wandelen of te gaan winkelen.

Er zou beter gekeken moeten worden naar mogelijkheden om vanuit een instelling te gaan werken door het doen van vrijwilligerswerk of vanuit huis. Er zou vanuit de gemeente meer fondsen moeten kopen om de opstart mogelijk te maken. Zodat een persoon weer met een goede start verder kan.