Is er therapie mogelijk na de therapie?
Wat is het?
Therapie is een manier om te leren omgaan met gevoelens en emoties die loskomen bij een trauma, waardoor u meer grip kunt krijgen op herbelevingen of nachtmerries en op stemmingswisselingen. Bij PTSS is therapie erg zwaar, het is erg wisselt hoe het aan komt en wat het met de persoon doet. De enen dag kan een persoon de therapie beter aan als een andere dag, het heeft te maken met triggers, hoe het gaat de dag, hoe de dagen ervoor zijn geweest en hoeveel last een persoon had van het trauma. Hierdoor is het vaak lastig om te zeggen hoe een persoon reageert op een sessie.
Herkennen
Een therapie kan soms erg zwaar vallen, het kan veel los maken en het kan een persoon hoge signalen geven. Voor een persoon voelt het als of het veel zwaarder is na de therapie dan voor de sessie begon. Het lijkt voor de persoon dat het een nieuw gesprek nodig heeft om alles weer tot rust te krijgen. In een therapie kan een persoon veel gevoelens of gedachten hebben gehad en het voor de persoon hoog zijn opgelopen, hierdoor an een persoon als deze thuis is veel meer last van hebben. Na een uur stopt het gesprek maar is het nog niet allemaal gezakt, hierdoor een persoon in volle emoties naar huis gaan en thuis meer gaan nadenken hierover.
Therapie is voor herstellen van de mentale problematiek. Het lijkt simpel, maar valt vaak erg tegen. Het gesprek kan vele uitwerkingen hebben op de persoon waardoor het kan zorgen voor meer stemmingswisselingen of veel gedachten. Een persoon kan zich hierdoor niet geholpen voelen op het moment om dat alle veel heviger is dan voor het gesprek. Een persoon met PTSS kan woord trigger hebben, wanneer een hulpverlener deze uitspreekt word een persoon getriggerd en kan hierdoor veel stress ervaren, een persoon probeert zich in te houden om niet boos of geëmotioneerd te raken en moet gelijk het gesprek voeren, hierdoor kan het zijn dat een persoon te veel van zichzelf vraagt en dat dit thuis eruit komt.
Behandeling
Na een gesprek met een hulpverlener is vaak geen gesprek tot het volgende gesprek een week later. Hierdoor moet een persoon vaak de situatie alleen oplossen. Het effect van een gesprek is voor een hulpverlener vaak minder zichtbaar en minder duidelijk, een bui is vaker thuis dan in het gesprek of waar de hulpverlener bij is. Vaak heeft deze na 1 jaar deze nog niet gezien. Een persoon moet een eigen plan hebben en weten hoe het moet handelen bij de gevoelens en emoties die opkomen naar een gesprek. Een therapie is meer dan alleen het voeren van een gesprek, vaak word er erg licht over gedacht, het hebben van een PTSS is erg zwaar het praten over de therapie is erg moeilijk en roept erg veel op, een persoon is beschadigd in het gevoel, emotie en gedachten, hierdoor is het voor een persoon vaak extra zwaar om de therapie te volgen.
Gevolgen
Wanneer een persoon EMDR heeft kan het zijn dat het de eerste keer is dat het over het trauma praat, hierdoor roept het extra veel op, het is voor een persoon al een hele stap om te beginnen met het verwerken van het trauma. De persoon is het nu aangegaan en heeft er een lange tijd niet over gesproken, hierdoor kan de eerste sessie heel erg zwaar vallen voor een persoon. Vaak houd dit enkele sessie aan voor het verlicht. Het bespreekbaar maken van problematiek kan zorgen voor meer druk in het hoofd, meer zorgen, meer piekeren. Een persoon kan moeilijk de gedachten stop zetten waardoor het lange tijd over het onderwerp blijft na denken. Het gesprek komt als een bom binnen, het zorgt voor te veel emoties waardoor een persoon er na het gesprek veel last van heeft en blijft houden.
Voor een persoon voelt het thuis nog zwaarder als in het gesprek, hierdoor kan een persoon een ander beeld krijgen van de therapie en dat het niet werkzaam is, de persoon heeft er te veel last van en wil niet meer verder met de therapie en kan er meer tegen op gaan zien. De persoon wilt niet elke keer het zelfde gevoel ervaren. Omdat het zwaar valt kan een persoon het gevoel krijgen van ach laat maar bij het volgende gesprek, het is al geweest, ik heb het al door staan, het kan zorgen voor meer weerstand naar een hulpverlener omdat deze er niet in heeft geholpen om het te verlichten of anders te laten zijn op het moment.
Plan
Wat maakt het voor u nu zo zwaar? Wat viel er tegen? Welke emoties of gevoelens spelen het meeste op? Wat is er besproken wat nu bezig houd? Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de problematiek naar het gesprek met de hulpverlener en hiervan een kort verslag te schrijven om het de volgende keer te bespreken. Als u het nu opschrijft is het het gevoel van nu, het volgende gesprek is vaak een week later en denkt u er anders over of u vergeet het. Maak het bespreekbaar met de hulpverlener.
Het is belangrijk te weten dat het de volgende keer net zo kan zijn, of misschien erger. Het is belangrijk om een plan te maken wat de mogelijkheden zijn wat u kunt doen als de therapie erg zwaar valt. Hoe kunt u dan de gedachten meer loslaten of wat kunt u doen om meer rust te gaan ervaren? het is belangrijk het moment met vorige momenten te bekijken en hiervan te leren om een betere oplossing te hebben de volgende keer.
Wat zijn dingen die kunnen helpen meer rust te ervaren naar een sessie? Is het genoeg om alleen afleiding zoeken mogelijk te maken? Het kan helpen om een overzicht te hebben van activiteiten die u kunnen helpen met het vinden van rust en deze in te delen in de fase wind storm tornado en orkaan om te weten welke activiteit kan helpen. Hiervoor kunt u gebruik maken van het signaleringsplan.
Welke woord triggers heeft u? Wat zijn worden die signalen verhogen? Wat zijn worden die iets naars oproepen? Het is belangrijk te weten wat woorden zijn die dit veroorzaken en deze bespreekbaar te maken met de hulpverlener zodat deze er rekening mee kan houden, zodat u naar het gesprek minder last heeft van het gesprek. Hoe meer u het gevoel en emoties bespreekbaar maakt met de hulpverlener hoe meer gericht er gewerkt kan worden of het meer worden aangepast.
Wat is het doel waarom u de therapie bent aangegaan? Wat wilt u ermee bereiken? Het is belangrijk ook in moeilijke tijden het positief te blijven zien, vaak word het eerst erger en daarna word het steeds beter. Houd een positief dagboek bij met punten die goed gaan die kunnen helpen op dit soort momenten, vergeet het doel niet om regelmatig in de gedachten te halen. Ik kan het ik ga ervoor en dit gaat lukken.
Plan naar het gesprek een leuk moment om te gaan doen, winkelen, nog een stukje fietsen of ergens afspreken met iemand, hierdoor laat u het voor het moment meer los, heeft u een leuk moment en is het als u thuis bent minder heftig. Het is al voor een groot deel verwerkt in het moment erna van iets leuks doen, het heeft de gedachten en emoties veranderd waardoor het vaak minder heftig erna opkomt.