Een PTSS kunt u op meerdere manieren oplopen, dit is anders dan bij andere diagnose. De diagnose is er voor Politie, brandweer, ambulance en militairen maar ook voor de burger. Een trauma loopt u op door onder andere geweld, schokkende gebeurtenissen, rouw, scheiden, misbruik, oplichting. Een PTSS brengt de persoon zijn leven in de war, op een onverwacht moment. Een persoon met PTSS heeft veel mee gemaakt. Het staat niet op het voorhoofd van een persoon dat hij een PTSS heeft. Voor andere mensen is het vaak lastig te begrijpen wat er in de persoon omgaat.

PTSS word vaak te laat vastgesteld, waardoor trauma’s te laat worden behandeld, hierdoor loopt een persoon meer schade op. Personen met PTSS hebben last van herbelevingen en nachtmerries, wat ervoor zorgt dat een persoon minder slaapt meer piekeren en maalt. PTSS heeft vele signalen waar een persoon dagelijks last van heeft. De signalen lopen vaak hoog op en het is een dagelijkse strijd voor de persoon. Wanneer een persoon word behandeld voor het trauma word vaak een groot deel vergeten en niet aangepakt. Veel van de signalen moet een persoon een weg in zien te vinden om hiermee te leren omgaan.

Het deel wat veel minder word gezien is het beschadigde deel van de persoon, de ziel van de persoon, wat de persoon veranderd heeft in het zijn, en waardoor het een dagelijkse strijd is. De gebeurtenis is ongewoon, pijnlijk, schokkend, langdurig of extreem, het geeft in 1x een PTSS of is een traumatisch ervaring wat kan zorgen voor een PTSS, of als het vaker voorkomt.