Van PTSS kan een persoon volledig herstellen maar dit hoeft niet te betekenen dat een persoon de oude ik weer is. Het trauma doet iets met de persoon en veranderd de persoon per direct bij het oplopen van het trauma. Het beschadigde stuk kan niet worden hersteld, het is een manier om mee te leren leven. De oude ik en wat u deed of leuk vind kan veranderen door het trauma.

Herstellen van PTSS is het verwerken van een trauma, het loslaten waardoor u er geen last meer van heeft. Voor sommige personen is dit al vrij snel, maar wanneer een persoon meer tijd nodig heeft groeit het gevoel van het beschadigde stuk. Hierdoor kunnen de lange termijn gevolgen van een PTSS gaan opspelen waardoor de oude ik niet terug kan komen.

Doordat een persoon gedachten of herinneringen houd aan het moment, word en blijft een persoon herinnerd aan het moment, hierdoor is de persoon minder zichzelf als voor het trauma. Na het herstel van een PTSS is er een nieuwe ik met nieuwe kansen om een nieuwe toekomst in te gaan. De persoon houd wel restverschijnselen over van het trauma. ook hierdoor is een persoon minder zichzelf.

Naast PTSS behandeling is er meer nodig om dichtbij de oude ik te komen. Op de gebieden van de problematiek moet alles weer in een balans worden gebracht. Zoals groeien in het vertrouwen of zelfvertrouwen, op alle signalen grip hebben en behouden. Hoe meer alles terug komt in de balans hoe meer kan op de oude ik.