Is PTSS altijd chronisch?

PTSS is niet in de eerste plaatst chronisch, een persoon heeft last van de trauma gedachten en herbelevingen van de gebeurtenis. Een PTSS is te behandelen waardoor klachten en signalen kunnen afnemen. Vaak zijn enkele sessies genoeg om de problematiek te verminderen. Wanneer een persoon niet word behandeld kunnen de signalen steeds vaker oplopen en chronisch worden waardoor een persoon er steeds meer last van heeft en een persoon kan beperken in het dagelijks leven.

De signalen worden als chronisch gezien als een persoon er minimaal 6 maanden last van heeft. Vaak is hier met oefeningen, werken aan herstel, sporten en EMDR nog veel aan te doen. Wanneer een persoon een chronische PTSS heeft is het een CPTSS, vaak word de afkorting gebruik voor complexe PTSS, het kan soms verwarrend zijn in een gesprek. Complex hoeft niet hetzelfde te zijn als chronisch, chronisch kan complex zijn, van complex hoeft een persoon geen lichamelijke klachten te hebben wat bij chronisch vaak het geval is.

Doordat EMDR een van de zwaarste therapieën is is het moeilijk vol te houden, hierdoor kan het al langer duren voor een persoon is hersteld. Regelmatig moet een persoon eerst stabiel zijn voor het kan starten met een therapie, het stabiel worden met een trauma is niet mogelijk. Hierdoor is het wachten tot het gaat beginnen en verwerkt kan worden, dit kan jaren duren. In de nieuwste methode is het stabiel zijn niet meer nodig maar dit word niet overal toegepast.