Is PTSS een angststoornis?

PTSS staat omschreven in de dsm als angststoornis. Dit komt omdat een persoon zeer veel angsten heeft ervaren in het moment van het oplopen van het trauma. Een trauma is het naarste wat een persoon kan overkomen, het is een situatie die vasthoud met gedachten en herbelevingen aan het moment, zorgt voor onveiligheid, en vrees voor het leven.

Het oplopen van een trauma is een zeer nare ervaring voor de persoon, wanneer de persoon heeft moeten vluchten heeft hier veel paniek en angst bij gezeten. Een trauma is een zeer angstige ervaring voor een persoon, in de situatie is er geen andere manier dan het ervaren van angst of paniek, een trauma is het naarste wat een persoon zich kan voorstellen.

Wanneer een persoon uit de situatie is ervaart het nog veel angsten bij personen en kunnen hierdoor meer personen gaan vermijden, die hierop lijken, die een negatief gevoel geven. Een persoon kan meer angsten ervaren bij het naar buiten gaan, op straat zijn, de persoon ervaart buiten niet meer als veilig. De angsten kunnen regelmatig terug komen in herbelevingen of nachtmerries, hierdoor ervaart een persoon veel angsten in een week of op een dag.

De angsten kunnen steeds worden getriggerd door steeds kleinere dingen, zoals bijvoorbeeld het doen van boodschappen of wanneer een deurbel gaat. Wanneer een persoon schrikt van het geluid of het gedachten oproept kan het zorgen voor hoge angst en paniek. De geluiden hebben minder te maken met het trauma en zijn dagelijkse geluiden, geluiden van het trauma kunnen zorgen dat een persoon bevriest.

De persoon ervaart naar het oplopen nog veel angsten en bij steeds meer dingen angsten. De persoon kan meer vrezen voor naar buiten te gaan of voor het leggen van contacten. Het hoge van geluiden kan genoeg zijn om de angsten op te roepen en te zorgen voor een angst bui. De persoon ervaart dan een herbeleving of trauma gedachten met het toppunt angst.