Een PTSS is een gevolg van een trauma, een persoon kan een trauma verwerken en kan hier geen last meer van hebben. Wanneer een persoon het niet kan verwerken kan het groeien en kan het een PTSS worden. De signalen van een trauma en PTSS zijn vaak hetzelfde alleen bij PTSS zijn ze vaak vaker aanwezig op een dag en houden langer aan.

Trauma is iets naars ervaren, maar dit hoeft niet te betekenen dat het voor de persoon niet te verwerken is en een persoon een manier kan vinden om hier mee om te gaan en door te kunnen. De ene persoon is hier makkelijker in dan een andere persoon. Het ervaren van iets traumatisch is een proces wat afhankelijk is van de persoon hoe de persoon hier mee om kan gaan, hoe de persoon in het leven staat en wat de persoon al heeft meegemaakt.

Van een PTSS kan een persoon herstellen naar een behandeling, het houd vaak wel restverschijnselen over. De oorzaak van PTSS en trauma is hetzelfde de gevolgen van PTSS zijn vaak chronische signalen. Een trauma word vaak gelijk vastgesteld bij een PTSS moet de klachten eerst 6 maanden aanhouden.

Het niet verwerken kan klachten in stand houden en verergeren. Het kan van grote invloed zijn op heet dagelijks leven. Een PTSS kan een persoon in een keer oplopen na bijvoorbeeld mishandeling geweld. Een trauma kan worden opgelopen door scheiding of een ongeluk. Een trauma hoeft niet perse te groeien om het PTSS te noemen als het zeer naar is zoals het voorbeeld.