Wat is het?

In mentale gezondheidszorg word vaak gezegd je staat er niet alleen voor er zijn meer mensen die er last van hebben. De persoon is niet de enige met de diagnose, met die signalen of die problematiek. Voor de persoon is het vaak een speurwerk naar de juiste informatie, juiste oplossingen of contact met lotgenoten. Vaak is een persoon lang bezig met zoeken voor er 1 oplossing is.

Je bent niet alleen kan op meerdere manieren worden uitgelegd, niet alleen van er zijn er meer, of de persoon is alleen en als smoes, om de persoon beter te laten voelen. Je bent niet alleen is vaak voor personen met mentale problematiek een niet juiste zin.

Herkennen

Komt over als

  • je bent niet alleen geeft aan dat er meer mensen zijn met dezelfde problematiek, door hulpverlening word niet gezegd waar ze zijn of hoe ze te vinden zijn. Vaak komt de zin niet over als geintresseerd in een persoon
  • je bent niet alleen voelt vaak niet dat een persoon in een keer meer personen om zich heen heeft staan of dat er meer mogelijkheden zijn.
  • je bent niet alleen, maar zonder naasten en vrienden is het alleen, met 1 uur hulp per week ben ik alleen, ik moet het zelf doen.
  • je bent niet alleen maar wel in de avonden, nacht, weekenden en alleen met de diagnose en signalen.

De mentale gezondheidszorg komt vaak 1x per week. Hierdoor is een persoon 6 dagen alleen. De problematiek word 1x per week besproken waardoor er weinig actie momenten zijn en de persoon verder in de problematiek komt. Online hulp is vaak lastig te vinden en de vraag is hoe betrouwbaar het is en wat er word gedaan met de informatie.

Wie heeft de diagnose en de signalen, waar zijn de lotgenoten die dan hetzelfde hebben? Lotgenoten word vaak genoemd voor hulp bij mentale problematiek. Vaak zijn lotgenoten van 1 bepaalde diagnose lastig te vinden online. Er zijn weinig website waar het gaat over 1 diagnose met een lotgenoten groep of chat groep. Lotgenoten hebben vaak meer begrip voor mentale problematiek omdat ze zelf weten hoe het is om te moeten leven met een diagnose en signalen. je bent niet alleen, welkom bij de groep, tuurlijk helpen en steunen we je.

Veel naasten begrijpen de signalen en het leed achter de mentale problematiek niet en kunnen niet tot steun zijn voor de persoon, of de persoon word verstoten. Personen zonder naasten hebben het erg zwaar. De personen gaan vaak op internet opzoek naar informatie tips of adviezen. De contacten die er worden opgedaan via sociaal media geven vaak veel steun en erkenning. Er is begrip voor de mentale problematiek. je bent niet alleen, maar toch moet ik het zelf en alleen doen. Wanneer ben je er dan voor mij? Wanneer help je dan?

Sociaal media is een makkelijke manier om lotgenoten te ontmoeten en dingen met elkaar te delen. Op sociaal media worden veel BNers gevolgd die mentale problematiek hebben en hier open over zijn. Het is een beeld wat een persoon heeft bij een diagnose, zo is het hoe het voor de persoon voelt en hoe de persoon het ervaart, het zegt niks over de betrouwbaarheid van de informatie.

Een persoon gaat opzoek naar hulp, deze is vaak bij de mentale gezondheidszorg te minimaal waardoor er eerder word gezocht op het internet. Op internet worden vaak minder vragen gesteld om meer te willen weten van een persoon, het is wat de persoon wilt delen en kwijt wilt, hierdoor zit er veel minder druk achter. Het vragen om lotgenoten steun via het internet is laagdrempeliger dan het vragen aan een hulpverlener. Lotgenoten hebben vaak een oplossing, terwijl dat hulpverleners altijd de vraag is.

Behandelen

Weet wat u deelt op sociaal media en met wie. Het is belangrijk om niet iedereen alles in het openbaar te zeggen. Zorg ervoor dat u betrouwbare informatie deelt met andere en voorkom verspreiding van onbetrouwbare informatie of schadelijke boodschappen. Hulpverlening gebruikt vaak de zin je bent niet alleen om het gevoel te geven dat een persoon niet alleen is, maar wanneer de persoon thuis is, geeft dit een geheel ander gevoel en voelt het als onprettig en ongelijk. (wie is er dan, wanneer komt er iemand, wanneer word ik geholpen). Lotgenoten contact is fijn dat er mensen begrijpen wat u bedoelt en waar u mee zit. Maar het echte problematiek word vaak niet aangepakt met lotgenoten. Lotgenoten kunnen steunen en tips geven maar dit staat niet gelijk aan een therapie.

Gevolgen

Een persoon is met de mentale problematiek vaak alleen en moet vaak zelf leren omgaan met de signalen en deze verbeteren. het kan gevaarlijk zijn wanneer personen veel over de diagnose, signalen delen op het internet. Een persoon kan meer te maken krijgen met vooroordelen of kan worden bedreigd of beledigd. Op sociaal media word alles gezegd en hierdoor kan het zeer kwetsend overkomen, het kan het zelfvertrouwen en zelfbeeld verlagen van een persoon.

Door mentale problematiek kan een persoon zich erg eenzaam voelen, wanneer een persoon niet word begrepen of er geen gehoor word gegeven aan de signalen waar een persoon last van heeft. Een persoon kan meer vereenzamen wanneer naasten of vrienden het contact verbreken omdat een persoon een diagnose heeft. Een persoon kan hierdoor in een sociaal isolement komen.

Je bent niet alleen is vaak niet juist, hulpverleners weten dat een persoon met mentale problematiek vaak alleen is en weinig contacten heeft met andere hierdoor kan het zeer naar overkomen en kan een persoon er boos over worden of stelt vele vragen. Wanneer het vaak tegen de persoon word gezegd kan de persoon de hulpverlening minder gaan vertrouwen waardoor de hulp vast loopt.

Plan

Als naasten de problematiek niet begrijpen, geeft de persoon duidelijkheid, door informatie op internet of door filmpjes. De naasten hebben vaak geen begrip voor de situatie of begrijpen niet hoe het voelt of is om te leven met de diagnose. Kijk uit wie u volgt en wat u deelt op sociaal media. Is het betrouwbaar? Zijn het tips waar iemand iets mee kan? Is het een goed profiel, wat word er verder geschreven? Maak een selectie van volgers die u wel iets wilt zeggen en welke niet, bespreek het zoveel mogelijk in dm of pb. Wanneer u echt alleen bent geeft dit aan bij de behandelaar is is zeer belangrijk dit te melden. Wanneer er steeds word uitgegaan dat er nog naasten zijn denken hulpverleners dat er nog steun is van deze personen, terwijl u er alleen voorstaat.