Je ziet niks aan hem

Wat is het?

Een mentale diagnose is niet te zien aan een persoon, alleen wanneer het erg slecht gaat met een persoon. Een diagnose zegt niks over de buitenkant van een persoon. Mentale problematiek kan bij iedereen voorkomen, de ene persoon kan er beter mee omgaan waardoor er minder zichtbaar is, alleen voor een persoon die de persoon langer kent, de andere persoon uit het meer en is het regelmatig duidelijk.

Niet alle mentale problematiek is hetzelfde en niet iedereen met dezelfde diagnose heeft dezelfde signalen of reageert hetzelfde bij trigger of gedachten. Een diagnose geeft aan dat er veel signalen zijn maar een persoon hoeft niet alle signalen te hebben van een diagnose. veel diagnose lijken op elkaar en hierdoor is er vaak verwarring van diagnose.

Herkennen

Mentale problematiek zijn signalen die een persoon alleen weet, door vragen en een gesprek kan een persoon deze vaak deels uiten omdat er veel emotie, gevoelens of gedachten bijkomen kijken. Mentale problematiek is lastig omdat het niet word gezien en daardoor minder goed begrepen. Er zijn geen vaste manieren om problematiek duidelijk te maken aan de hand van bijvoorbeeld wind storm tornado of orkaan. Er zijn enkele uitzonderingen waar de mentale problematiek direct zichtbaar is zoals bij het down syndroom of bij zware autisme. Veelal van de mentale problematiek is niet zichtbaar en gaat over gevoelens, gedachten, emoties en of gedrag.

Veel signalen zijn niet zichtbaar aan de buitenkant, maar zorgen wel voor buien. Zo kan stress hoog oplopen voordat het duidelijk is dat een persoon zware stress heeft. Het is per persoon verschillend hoe goed de persoon overweg kan met de signalen en hoe goed er een balans in zit. Ieder persoon reageert anders op signalen, trigger, of buien. De ene persoon heeft veel signalen van een diagnose, de andere heeft minder signalen, een lichte depressie, vaak niet zichtbaar of een zware depressie, zeer duidelijk zichtbaar van een rustig persoon zijn signalen vaak minder zichtbaar dan van een druk persoon. Je ziet niks aan hem zegt niks over het karakter van de persoon, hoe de persoon is, wat een diagnose voor de persoon betekend.

Komt over als Je ziet niks aan hem, is doen of er geen problematiek is, of het perse zichtbaar moet zijn om ergens last van te hebben. Je ziet niks aan hem, of het op het voorhoofd staat geschreven dat een persoon een diagnose heeft of mentale problematiek. Je ziet niks aan hem kan overkomen omdat je niks ziet, is er niks, dus als er niks is, dan is er niks aan de hand.

Behandelen

Je ziet niks aan hem geeft aan dat een persoon niet weet wat mentale problematiek inhoud. Het is voor deze persoon belangrijk zich meer te verdiepen in mentale problematiek, die iedereen kan overkomen. Vaak moet een persoon zelf de signalen doorgeven aan hulpverleners, deze hebben geen vaste manier van uit leggen, waardoor er vaak miscommunicatie is. De signalen worden anders opgepakt zoals dat stress en de hoeveelheid voor iedereen iets anders betekend en de grens ergens anders ligt.

Gevolgen

Je ziet niks aan hem komt over of er niks aan de hand is. De signalen van een persoon worden niet opgepakt en hierdoor kan een persoon minder of geen hulp krijgen voor de problematiek. Een persoon die meer rustig is, uit vaak minder snel de emotie of gevoelens dan een persoon die meer druk is. Van een rustig persoon vallen minder signalen op en de persoon verkropt ze vaak zelf. Hierdoor is er te weinig aandacht en geen duidelijk beeld van de ware problematiek. Een rustig persoon krijgt vaak minder aandacht en minder hulp dan een druk persoon, hierdoor word een rustig persoon te kort gedaan. Een rustig persoon kan in de mentale gezondheidszorg zorgen voor problematiek, door dat het anders word opgevat, word gedaan ach het valt wel mee, het is niet zichtbaar.

Plan

Oordeel niet te snel over personen met mentale problematiek, vaak kent u de persoon niet goed genoeg om een oordeel te hebben en kent u de rest van de klachten niet. Een vooroordeel kan schade brengen aan de mentale gezondheid.